Honda Civic Type R: Poznáme parametre novej generácie aj šialenú cenu

Japonci hovoria o hot-hatchi 11. generácie ako o najrýchlejšom Civicu všetkých čias. Potvrdili to aj rekordom na okruhu v Suzuke a dokazujú to aj technické údaje. A hoci vrcholná verzia nepočíta s nijakou formou elektrifikácie, predávať sa bude aj v Európe.

12.12.2022 10:00
Honda Civic Type R 2023 10 Foto:
O pohon nového Civicu Type R sa stará preplňovaný dvojlitrový zážihový štvorvalec vybavený technikou variabilného časovania zdvihu ventilov VTEC.
debata

Honda predstavila Civic Type R novej generácie už v júli, no až teraz sa dozvedáme kompletné technické parametre verzií určených pre európskych zákazníkov. Spočiatku sa len pochválila, že pri príležitosti 25. výročia predstavenia hot-hatchu Type R a 50. výročia uvedenia na trh samotného Civicu, stvorili najrýchlejší, najvýkonnejší a najdynamickejší Civic všetkých čias, čo dokazuje nový rekord pre sériové autá s predným náhonom na okruhu v Suzuke časom 2 minúty a 23,123 sekundy.

Honda Civic Type R 2023
Honda Civic Type R 2023
+6Honda Civic Type R 2023

O pohon nového Civicu Type R sa stará preplňovaný dvojlitrový zážihový štvorvalec vybavený technikou variabilného časovania zdvihu ventilov VTEC. V európskej špecifikácii dosahuje výkon 242 kW (329 k) pri 6 500 otáčkach za minútu a krútiaci moment 420 Nm v rozmedzí 2 500 až 4 000 ot./min.

Honda Civic Type R 2023
Honda Civic Type R 2023
+6Honda Civic Type R 2023

Sila motora v kombinácii s pohotovostnou hmotnosťou 1 429 kilogramov umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy, čo je o tri desatiny skôr oproti predchodcovi. Maximálna rýchlosť je 275 km/h. Pre nadšencov je podstatná šesťstupňová manuálna prevodovka, ktoré prenáša výkon motora na kolesá prednej nápravy. Manuál je vybavený automatickým medziplynom pri podraďovaní, čo proces zrýchľuje a eliminuje výpadky výkonu.

Sila motora v kombinácii s pohotovostnou... Foto: Honda
Honda Civic Type R 2023 14 Sila motora v kombinácii s pohotovostnou hmotnosťou 1 429 kilogramov umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy, čo je o tri desatiny skôr oproti predchodcovi.

Kolesá sú obuté do špeciálne navrhnutých 19-palcových pneumatík Michelin Pilot Sport 4S s rozmerom 265/30 R19. O deceleráciu sa starajú brzdy Brembo, prevzaté bez zmien z predchádzajúcej generácie. So stabilitou pomáha prepracovaný podvozok s dvojitými ramenami vpredu a 5-prvkovým zavesením zadných kolies. Špecifické je naladenie pružín a tlmičov. Civic Type R má menšiu svetlú výšku a rozchod kolies zväčšený vpredu aj vzadu o 25 milimetrov.

Interiér je športovo jednoduchý. Semišové... Foto: Honda
Honda Civic Type R 2023 1 Interiér je športovo jednoduchý. Semišové čalúnenie je doplnené kontrastnými červenými a hliníkovými prvkami.

Na výber sú štyri jazdné režimy: Comfort, Sport, +R a nový Individual Mode. Tie ovplyvňujú činnosť motora, riadenia, odpruženia a akustiku výfuku. Interiér je športovo jednoduchý. Semišové čalúnenie je doplnené kontrastnými červenými a hliníkovými prvkami. Informačno-zábavný systém s funkciou LogR dovoľuje vodičovi sledovať a analyzovať jazdné výkony na okruhu pomocou telemetrických dát. K dispozícii sú stopky aj údaje o priečnom či o pozdĺžnom preťažení.

Honda Civic Type R - 2022 Čítajte aj Honda Civic Type-R: Najrýchlejší Civic všetkých čias prezradil výkon

Poznáme aj slovenskú cenu, ktorá je 54 990 eur. Honda už prijíma objednávky, pričom prvé kusy dorazia k zákazníkom v priebehu prvého štvrťroku budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda Civic Type R #hot-hatch
Články podľa značiek