Mercedes-Maybach Haute Voiture: Vrchol luxusu odkazuje na francúzske krajčírstvo

To, čo Mercedes-Maybach predstavil ako koncept, doviedol do reality. Limitovaná edícia 12-valcovej limuzíny S 680 s prívlastkom Haute Voiture vznikne v 150 exemplároch. A bude ukrutne drahá.

15.12.2022 10:00
debata
Špecifikom verzie Haute Voiture je dvojfarebné... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022 Špecifikom verzie Haute Voiture je dvojfarebné lakovanie, ktoré kombinuje modrý a ružovo-zlatý odtieň.

Mercedes-Maybach sa pochválil konceptom Haute Voiture už v máji a nevylúčil, že ho posunie do sériovej výroby. To sa aj stalo, a tak počas módnej prehliadky dubajského módneho domu Atelier Zuhra ukázal vrcholový Maybach S 680 Haute Voiture vo finálnej verzii. Miesto a podujatie nezvolil náhodne, pretože Haute Voiture je výrazom pre francúzske špičkové krajčírstvo. A navyše je veľmi pravdepodobné, že väčšina zo 150 plánovaných exemplárov skončí práve v arabských emirátoch. Štýl tejto hyperluxusnej limuzíny totiž ladí skôr s vkusom bohatých šejkov ako Európanov. Napokon ani samotná automobilka netají, že Haute Voiture je jedným z jej najextravagan­tnejších modelov. Na európske pomery snáď až príliš gýčovým.

V interiéri najviac zaujme textília buklé,... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022 V interiéri najviac zaujme textília buklé, ktorá pokrýva výplne dverí či časti sedadiel.

Maybach S 680 Haute Voiture má dvojfarebnú karosériu. Vrchná časť dostala modrý oceánsky odtieň a tá spodná zas trblietavý ružový tón. Modré sú aj disky kolies. Nechýbajú ani špecifické svetelné animácie okolia vozidla po otvorení dverí. Exteriérový farebný koncept prenikol aj do luxusnej kabíny. Neprehliadnuteľná je najmä zvláštna tkanina buklé. Má odtiene modrej, béžovej, ružovo-zlatej a zlatej farby a ako doplňujúci detail sa nachádza nielen na výplniach dverí, ale aj na poťahoch sedadiel a na poduškách. Cestujúci sú obklopení prvkami z krištáľovej bielej kože na konzolách, na dverách a na doplnkových poduškách. Podlahové rohože sú vyrobené z ľanu a mohéru.

S atmosférou v kabíne ladí aj grafika... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022 S atmosférou v kabíne ladí aj grafika infotainmentu.
Mercedes-Benz Project Maybach Concept - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz Project Maybach: Bláznivé terénne GT navrhol slávny Virgil Abloh

S celkovou atmosférou v oblasti zadných sedadiel harmonicky ladia ružovo-zlaté čaše na šampanské, ako aj plaketa Haute Voiture na obložení dverí. Nové je aj modro sfarbené kožené lemovanie na konzolách. Infotainment má špecifickú grafiku. Trblietavé obláčiky a mnohé prvky v ligotavej ružovo-zlatej farbe evokujú atmosféru predvádzacieho móla. V ponuke na výber jazdného profilu sa vodičovi zobrazí kvet magnólie a iskrivé častice. Dvanásti rôzni avatari sú ozdobení ušľachtilými doplnkami a oblečení v smokingu, vo fraku alebo vo večerných šatách. Maybach išiel až do takých extrémov, že k Haute Voiture dodáva špeciálnu autoplachtu s logami Maybach a označením Haute Voiture.

Hyperluxusnú limuzínu poháňa dnes už vzácny... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022 Hyperluxusnú limuzínu poháňa dnes už vzácny motor 6,0 V12 s výkonom 450 kW a krútiacim momentom 900 Nm.

Tam sa to však nekončí, pretože majitelia dostanú aj exkluzívnu kolekciu tašiek, prívesok na kľúče, no najmä darčekový box so zmenšeným modelom Maybachu, očíslovaný od 1 do 150, presne ako v skutočnosti. Z Maybachu S 680 Haute Voiture vznikne totiž prísne limitovaných 150 exemplárov. Cenu nepoznáme, ale bude nepochybne extrémna. Pripomeňme, že luxusnú nemeckú limuzínu poháňa dnes už ojedinelý vidlicový 12-valec s objemom 5 980 ccm, výkonom 450 kW a krútiacim momentom 900 Nm. Stovku má na tachometri za 4,5 sekundy, čo je údaj spájaný pred pár rokmi so superšportmi. Samozrejme, v dokonalom tichu a pohodlí, aké dokáže na palube vykúzliť len Maybach. Za svoje služby si pýta priemerne 13,4 litra benzínu na 100 km. Ale to nie je podstatné.

Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022
Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022
+29Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #limitovaná edícia #Maybach #Mercedes-Maybach #Haute Voiture
Články podľa značiek