Fiat ukázal Pandu 4x4

Po klasickej verzii s pohonom predných kolies Fiat predstavil aj Pandu 4x4. Príde aj s prepĺňaným dvojvalcom 0.9 TwinAir.

31.08.2012 06:00
Fiat Panda 4x4 Foto:
Verzia 4x4 bude vyššia o 49 mm.
debata

Že príde, vedeli všetci, napriek tomu bude na parížskom autosalóne patriť k najväčším novinkám Fiatu. Panda 4×4 totiž nie je len ďalšou verziou populárneho auta, ale modelom, ktorý má vo výrobnom programe svoje osobitné miesto. V segmente najmenších áut v podstate nemá konkurenta a dobré meno jej dvoch predchádzajúcich generácií zabezpečuje, že si ju ľudia kúpia aj za pomerne vysokú cenu. Panda 4×4 totiž nikdy nebola lacným tovarom.

Vizuálne sa novinka od klasických verzií odlišuje bohatším oplastovaním, vyššou svetlou výškou, zliatinovými diskami obutými do pneumatík 175/65 R 15 a niektorými ďalšími detailmi zvýrazňujúcimi jej drsnejší charakter.

S Pandou 4x4 prichádza aj nový tmavozelený lak... Foto: Fiat
Fiat Panda 4x4 S Pandou 4x4 prichádza aj nový tmavozelený lak karosérie.

Vďaka úpravám je jej karoséria o 49 mm vyššia, 27 mm dlhšia a 27 mm širšia (3680 × 1670 × 1600 mm). Rázvor náprav 2300 mm ostal zachovaný.

Konštruktéri zapracovali aj na pohone všetkých kolies. Ten, podobne ako pri doterajšej verzii, zabezpečuje elektromagnetická medzinápravová spojka pripájajúca pohon zadnej nápravy. V porovnaní s jednoduchšími viskóznymi spojkami (viskóznu spojku mali aj prvé verzie druhej generácie Pandy 4×4) tak dokáže systém pripájať zadné kolesá efektívnejšie a len v momente, keď je to naozaj potrebné. Podľa dostupných informácií dostane Panda 4×4 aj elektronickú uzávierku predného diferenciálu (doteraz bola len v Pande Cross).

O pripájanie pohonu zadných kolies sa stará... Foto: Fiat
Fiat Panda 4x4 O pripájanie pohonu zadných kolies sa stará elektromagnetická medzinápravová spojka.

Na pohon Pandy 4×4 Fiat vyčlenil turbodiesel 1.3 MultiJet II (55 kW/75 k) a prepĺňaný benzínový dvojvalec 0.9 TwinAir (63 kW/86 k).

S lakom karosérie ladí aj farba interiéru. Foto: Fiat
Fiat Panda 4x4 S lakom karosérie ladí aj farba interiéru.

Podrobnejšie technické údaje Fiat zverejní až na parížskom autosalóne.

debata chyba
Články podľa značiek