Mazda 6 20th Anniversary: Sedan aj kombi sa lúčia krásnou limitkou

Túžite po klasickom aute s atmosférickým motorom v extra výbave? Tak potom je tu jedna z posledných príležitostí. Súčasná generácia Mazdy 6 sa totiž lúči špeciálnou edíciou pripomínajúcou 20. výročie tohto modelu.

16.12.2022 10:00
debata
Rozlúčková Mazda 6 20th Anniversary nie je len... Foto: Mazda
Mazda 6 - 2022 Rozlúčková Mazda 6 20th Anniversary nie je len rozlúčkou so súčasnou generáciou klasického sedanu a kombi, ale vlastne s klasickou Mazdou 6. Nová bude pravdepodobne crossoverom.

Aktuálna generácia Mazdy 6 je tu s nami už desať rokov. Vďaka nadčasovému dizajnu by ste to na ňu ale asi ani nepovedali. V každom prípade sa schyľuje k jej koncu a nie je isté, či bude tá ďalšia vôbec sedanom a kombi. Šušká sa skôr o crossoveri v štýle Peugeotu 408, Citroënu C5 X alebo nového Fordu Mondeo, predávaného v Číne. A to už pravdepodobne na novej platforme so zadným náhonom. Ak nemáte chuť na experimenty, súčasná Mazda 6 tu stále je a dokonca prichádza v atraktívnej rozlúčkovej verzii 20th Anniversary Edition. Ako naznačuje prívlastok „limitky“, je venovaná 20. výročiu Mazdy 6, ktorú automobilka predstavila v roku 2002.

Výnimočnú charizmu dodávajú limitovanej edícii... Foto: Mazda
Mazda 6 - 2022 Výnimočnú charizmu dodávajú limitovanej edícii dva nové laky karosérie - Artisan Red alebo biely Rodhium White, 19-palcové disky a strieborné dekorácie.

Zatiaľ je síce novinka potvrdená len pre domáci japonský a tiež austrálsky trh, ale nakoniec sa dostane aj do Európy. Od bežných šestiek sa sedan a kombi líšia špecifickým lakom. Na výber bude bordový Artisan Red alebo biely Rodhium White. K tomu Mazda pridá strieborné 19-palcové disky a striebornú prednú masku. Na predných blatníkoch sa objavia plakety s názvom edície. Vybavenie bude vychádzať z najvyššej úrovne Tacumi, ale navyše pribudne prémiové kožené čalúnenie Nappa Tan s tmavým hnedým lemovaním, logá edície na opierkach hláv či otvárateľné strešné okno.

Mazda Vision Study Model - koncept 2022 Čítajte viac Je toto nová elektrická Mazda MX-5? Možno áno

Techniku pod kapotou poznáme zatiaľ len pre austrálsky a japonský trh. A máme čo závidieť, pretože do Austrálie dorazí Mazda 6 20th Anniversary s preplňovaným 2,5-litrovým 6-valcom s výkonom 170 kW a Japonci sa zasa budú môcť tešiť z naftového motora 2,2 Skyactiv-D s výkonom 147 kW. Ani jeden z týchto motorov nie je dnes u nás k dispozícii. Európe asi ostane len atmosférický dvojliter 2,0 Skyactiv-G. Celý modelový rad však prešiel drobnými zlepšeniami. Upravená bola napríklad 6-stupňová automatická prevodovka, ktorá radí rýchlejšie a elektrický posilňovač riadenia ponúka lepšiu spätnú väzbu.

Interiér používa luxusnú kožu Nappa Tan s... Foto: Mazda
Mazda 6 - 2022 Interiér používa luxusnú kožu Nappa Tan s hnedým lemom. Na opierkach hláv je vytlačený symbol edície. Toto je japonská verzia s pravostranným riadením.
Infotainment ostáva bez zmien, ale užívateľov potešia pokročilejšie funkcie autonómneho riadenia či bezdrôtová konektivita so smartfónmi cez Apple CarPlay. Ceny zatiaľ nepoznáme. Na domácom japonskom trhu bude limitka stáť 4 442 000 jenov (30 915 €) a vo verzii s pohonom oboch náprav 4 662 900 jenov (32 453 €). V Európe očakávame vyššie ceny. Veď aj súčasná vrcholová verzia Takumi Plus s automatickou prevodovkou stojí 41 910 eur. Na druhej strane ide o jednu z posledných príležitostí zadovážiť si auto klasickej koncepcie s atmosférickým motorom.
Mazda 6 - 2022
Mazda 6 - 2022
+8Mazda 6 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #limitovaná edícia #Mazda #Mazda 6
Články podľa značiek