Alfa Romeo Tonale Q4: Tento plug-in hybrid zrýchli na stovku za 6,2 sekundy

Aj alfa elektrifikuje ostošesť. Vrcholová verzia kompaktného SUV má 205 kW, elektrickú štvorkolku a v čisto elektrickom režime zvládne až 80 km.

20.12.2022 12:00
debata (1)
Kompaktné SUV Alfy sa predstavuje v... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022 Kompaktné SUV Alfy sa predstavuje v najvýkonnejšej verzii Q4. Asi neprekvapí, že využíva plug-in hybridnú technológiu.

Nové Alfa Romeo Tonale je ďalším krokom alfy na ceste k nulovým emisiám. Využíva plug-in hybridnú technológiu dobre známu Jeepu Renegade 4×e a Compassu 4×e, ale vyladenú špeciálne pre značku s dlhoročnou športovou tradíciou. Kombinuje benzínový preplňovaný 4-valec 1,3 MultiAir (132 kW), kombinovaný so 6-stupňovým automatom a elektromotorom na zadnej náprave s výkonom 90 kW a krútiacim momentom 250 Nm. To znamená systémových 280 koní, teda 205 kW a šprint na stovku za 6,2 sekundy. Pocit z akcelerácie má byť o to intenzívnejší, že maximálny krútiaci moment elektromotora je dostupný prakticky kedykoľvek. Takýto „lejaut“ dáva Tonale Q4 zároveň pohon oboch náprav e-AWD, teda iný, na aký sme boli doteraz navyknutí.

Do predaja sa dostane Tonale Q4 v úvodnej... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022 Do predaja sa dostane Tonale Q4 v úvodnej „limitke“ Edizione Speciale s čiernymi dekoráciami, 20-palcovými diskami či červenými brzdovými strmeňmi.
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022
+28Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022

Zdrojom elektrickej energie je relatívne veľká batéria s kapacitou 15,5 kWh, ktorá Tonale umožňuje čisto elektrickú jazdu do vzdialenosti 80 km. To má bohato stačiť na denné dochádzanie do práce. Kým v hybridnom režime dosiahne Tonale Q4 maximálku 206 km/h, v tom elektrickom je to 135 km/h. Podľa prísnejšej normy WLTP by malo Tonale Q4 spotrebovať na prvých 100 km jazdy len rozprávkových 1,14 litra benzínu. Na nabitie batérie stačí vďaka palubnej nabíjačke s výkonom 7,4 kW asi 2,5 hodiny. Systém jazdných režimov DNA ponúka tri módy. Najmä mód Dynamic bol navrhnutý tak, aby poskytoval maximálnu akceleráciu a trakciu. Režimy elektrickej jazdy zas vodič ovláda cez dotykový displej.

Vrcholovej pozícii zodpovedá aj sériové... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022 Vrcholovej pozícii zodpovedá aj sériové vybavenie. Majitelia dostanú ventilované a vyhrievané sedadlá, dvojzónovú klimatizáciu či špičkový infotainment s 10,25-palcovou obrazovku a hlasovým asistentom Amazon Alexa.
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022
+13Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022

S plug-in hybridným Tonale dostanú zákazníci aj nadštandardnú výbavu, napríklad dvojzónovú klimatizáciu, vyhrievané a ventilované predné sedadlá či špičkové audio Harman/Kardon so 14 reproduktormi. V sérii je tiež najmodernejší infotainment s 12,3-palcovým virtuálnym kokpitom a 10,25-palcovou dotykovou obrazovkou. Jeho funkcie boli doplnené špecifickými prvkami pre plug-in hybridný pohon. Sústrediť sa na jazdu pomáha integrovaný hlasový asistent Amazon Alexa, ktorý vodiča odbremeňuje od fyzického ovládania navigácie či vyhľadávania nabíjacích staníc. A potom je tu celý rad výhod, typických pre plug-in hybridy, ako je vyhriatie interiéru ešte pred jazdou. Aktualizácia softvéru prebieha na diaľku.

Kým pod prednou kapotou nájdeme preplňovaný... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 - 2022 Kým pod prednou kapotou nájdeme preplňovaný 4-valec 1,3 MultiAir (132 kW), zadné kolesá poháňa elektromotor (90 kW).
Alfa Romeo Tonale - 2022 Čítajte viac Alfa Romeo Tonale: Záchranca Alfy je tu. Nemá však čím prekvapiť

Tonale Q4 príde navyše na trh v úvodnej „limitke“ Edizione Speciale. Spoznáte ju vďaka čiernej maske, čiernym nápisom Tonale, 20-palcovým diskom, červeným brzdovým strmeňom Brembo, ale aj hliníkovým pedálom a hliníkovým páčkam na stĺpiku riadenia v kabíne. Okrem toho budú dostupné aj vyššie ďalšie známe úrovne vybavenia Veloce a T, ktoré patria k tým vyšším. Aplikácia eSolutions Charging sprístupňuje majiteľom plug-in hybridného Tonale až 360 000 nabíjačiek v celej Európe. Domáce nabíjanie možno urýchliť wallboxom eProWallbox s výkonom až do 22 kW ovládaným aj cez smartfón.

Dodge Hornet - 2022 Čítajte viac Dodge Hornet: Prezlečená Alfa stavia na rebelskej DNA

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #PHEV #Alfa
Články podľa značiek