Luka EV: Česi stavajú vlastný elektromobil. Už má aj cenu

Dvojmiestne retro-kupé Luka EV je kompletne prepracované a do predaja by sa malo dostať už v druhej polovici budúceho roku.

22.12.2022 16:00
luka ev- 078 Foto:
Luka EV po novom nemá motory v kolesách, ale využíva jeden synchrónny motor s permanentným magnetom s maximálnym výkonom 55 kW.
debata (3)

Projekt českého elektrického dvojdverového a dvojmiestneho retro-kupé nie je úplne nový. Už v roku spoločnosť MW Motors predstavila funkčný prototyp, ktorá sa dizajnom vracia niekam do 50. rokov minulého storočia. Poháňaný mal byť štyrmi elektromotormi priamo v kolesách a do predaja mal prísť už v budúcom roku za cenu začínajúcu tesne pod hranicou 40-tisíc eur.

Minulý čas je však na mieste. Spoločnosť MW Motors totiž relatívne nedávno oznámila, že „po naozaj starostlivom zvažovaní sme sa tesne pred zahájením výroby rozhodli pre zásadné prepracovanie celého auta…“ Tou najzásadnejšou zmenou je nová koncepcia pohonu, v ktorej už nie sú použité motory v nábojoch kolies, kvôli čomu prešiel rozsiahlymi úpravami aj celý podvozok.

Okrem toho bude mať nová Luka EV bude vodou chladený motor, zmenami prešlo aj riadenie, brzdy, batérie a pribudla aj nabíjačka s vyššou kapacitou. V kabíne je vylepšená prístrojová doska a do vozidla sa zmestia aj väčšie sedadlá. Interiér je už v základe kožený.

Luka EV (2023)
Luka EV (2023)
+8Luka EV (2023)

Zmenená je aj karoséria – vpredu je uzavretá maska, znižujúca odpor vzduchu, vzadu sú rozšírené blatníky, aby mal podvozok väčší rozchod kolies a bolo možné naň namontovať aj 17-palcové kolesá. Pribudla aj možnosť diaľkovej diagnostiky.

Auto využíva synchrónny motor s permanentným magnetom s maximálnym výkonom 55 kW a dva batériové boxy s kapacitou 26,4 kW. S touto výbavou by malo necelých 900 kg vážiace auto prejsť na jedno nabitie 310 kilometrov, na stovku zrýchli za 9,8 sekundy a maximálku má obmedzenú na 140 km/h. Jeho rozmery sú 4 050 × 1 620 × 1 220 mm (D׊×V), rázvor je 2 300 mm a hmotnosť 886 kg.

Spoločnosť uvádza, že kompletne prepracovaná Luka EV príde do predaja v druhej polovici budúceho roku, cena by mala začínať tesne pod hranicou 40-tisíc eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #MW Motors #Luka EV
Články podľa značiek