Bugatti Chiron Profilée: Tento úžasný solitér končí s érou W16

Jedinečné Bugatti Profilée spája brutalitu Chironu Pure Sport s eleganciou Chironu Sport. Vzniklo ako jediný exemplár, ktorý poputuje na dražbu aukčného domu RM Sotheby's. Šancu získať túto „bodku“ za érou motora W16 tak dostane viacero priaznivcov Bugatti.

27.12.2022 10:00
debata
Bugatti Chiron Profilée má extrémnu, takmer... Foto: Robert Hüttner, Pravda, Bugatti
Bugatti Chiron Profilée - 2022 Bugatti Chiron Profilée má extrémnu, takmer okruhovú techniku Chironu Pur Sport, ale civilnejší vzhľad a komfortnejší interiér. Špeciálne pre tento solitér namiešali v Molsheime modrý odtieň laku Argent Atlantique.

Bugatti predstavilo Chiron, ako nástupcu Veyronu v roku 2016. Tak ako pri predchodcovi mala automobilka v Molsheime v pláne vyrobiť presne 500 kusov. Tak sa aj stane, napokon, každý zostávajúci exemplár už má svojho majiteľa. Až na jeden. A na tomto „voľnom šasi“ sa Bugatti rozhodlo vytvoriť čosi výnimočné – solitér určený do dražby. Má byť reakciou na ideu viacerých zákazníkov spojiť extrémny charakter verzie Pur Sport z roku 2020, ktorá bola typická masívnym pevným zadným krídlom, s civilnejšími aspektmi, ktoré sú charakteristické pre klasický Chiron či Chiron Sport.

adná časť dostala úplne nové pevné krídlo,... Foto: Robert Hüttner, Pravda, Bugatti
Bugatti Chiron Profilée - 2022 adná časť dostala úplne nové pevné krídlo, ktoré zabezpečuje nielen potrebný prítlak, ale aj podtlak, ktorý vysáva horúci vzduch z motorového priestoru.

Tak vznikol Chiron Profilée, pomenovaný podľa jednej z prvých kreácií Jeana Bugattiho, konkrétne kupé Type 46. Novinka preto dostala techniku Pur Sportu, orientovanú skôr na okruhy, čo znamená silnejšiu verziu motora 8,0 W16 s výkonom 1 500 koní, spojenú s prevodovkou so skrátenými prevodovými pomermi o 15 %, no zároveň menej agresívny aerodynamický tuning, čo znamená elegantnejší vzhľad predĺženej chvostovej časti. Megalomanské zadné krídlo nahradilo menšie, tiež pevné, ktoré zjemňuje celkový profil, no navyše má dve dôležité funkcie.

Kabína má komfortné sedadlá a špecifické... Foto: Robert Hüttner, Pravda, Bugatti
Bugatti Chiron Profilée - 2022 Kabína má komfortné sedadlá a špecifické čalúnenie stredového tunela či výplní dverí z tkanej kože. Pri jeho výrobe použilo Bugatti 2 500 metrov kožených pásov.

Na jednej strane zvyšuje spolu s masívnym difúzorom prítlak a zároveň využíva podtlak pod krídlom na odvod horúceho vzduchu z motorového priestoru cez dva špecifické kanále. V takejto konfigurácii šprintuje Chiron Profilée na stovku za žažko predstaviteľných 2,3 sekundy a na dvojnásobok za 5,5 sekundy! Maximálna rýchlosť tým ale utrpela, je „len“ 380 km/h. To je síce menej ako pri Super Sporte, ale zároveň o 30 km/h viac v porovnaní s extrémnym Pur Sportom. Podobne je to s naladením podvozka, ktorý zmenou odklonu kolies ponúkne posádke predsa len viac komfortu ako sparťanský Pur Sport, no zároveň je tuhší ako pri Chirone Sport.

Motor 8,0 W16 je vyladený na 1 500 koní a je... Foto: Robert Hüttner, Pravda, Bugatti
Bugatti Chiron Profilée - 2022 Motor 8,0 W16 je vyladený na 1 500 koní a je spojený s prevodovkou, ktorá má v porovnaní s „bežným“ Chironom Sport skrátené prevody o 15 percent.

Exteriér dostal belasý lak Argent Atlantique, vyvinutý špeciálne pre Profilée. Žiadne iné Bugatti nepoužilo tento odtieň. Kontrastujú s ním odhalené karbónové povrchy v spodnej časť pokryté priesvitným lakom. Špecifické sú aj kolesá, evokujúce typický motív podkovy. Odtieň Le Patron kombinujú opäť s belasými akcentmi. Zvláštnosťou interiéru je tkaná koža, ktorá pokrýva časť palubnej dosky, stredovej konzoly a výplne dverí. Na výrobu tohto čalúnenia použilo Bugatti neskutočných 2 500 metrov kožených pásov. Komfortné sedadlá sú zas čalúnené kombináciou kože Gris Rafale a Deep Blue.

Bugatti - motor 8,0 W16 Čítajte viac Nové Bugatti bude opäť na benzín! W16 však nahradí hybrid

Zaujímavé je, že hoci vznikol jeden jediný solitér, v Molsheime pracovali na Profilée v plnom nasadení, akoby išlo celú sériu. Jeho majiteľa zatiaľ nepoznáme, pretože Bugatti sa rozhodlo, že Profilée vydraží prostredníctvom aukčného domu RM Sotheby's. „Chceli sme dať férovú šancu každému nadšencovi značky Bugatti získať toto jedinečné auto,“ vysvetľuje rozhodnutie Christophe Piochon, prezident Bugatti Automobiles. Cena bude iste extrémna, možno vyššia ako pri Bugatti Divo. Pôjde totiž nielen o solitérne Bugatti, ale vlastne aj to posledné s ikonickým motorom 8,0 W16. Bude tak symbolickou bodkou za touto vzrušujúcou érou.

Bugatti Chiron Profilée - 2022
Bugatti Chiron Profilée - 2022
+11Bugatti Chiron Profilée - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #Bugatti Chiron #Bugatti Chiron Profilée
Články podľa značiek