Honda Jazz: Modernizácia prináša viac výkonu a verziu Sport

Už po troch rokoch prichádza Honda s revíziou Jazzu. Zmeny zasiahli dizajn, ale najmä priestor pod kapotou. Hybridná sústava e:HEV pridala na výkone. A nie málo.

18.01.2023 10:00
debata
Vynovený Jazz má konečne aj v základných... Foto: Honda
Honda Jazz - 2023 Vynovený Jazz má konečne aj v základných verziách prednú masku a štruktúrovanejšie nárazníky.

Súčasná generácia Jazzu prišla na trh v roku 2020. A nemala to ľahké, pretože kvôli emisiám prišla v Európe o klasické pohony. Nahradila ich špecifická hybridná sústava e:HEV. To ale znamenalo aj zvýšenie ceny. Ročné európske predaje tak len tesne atakovali hranicu 30 000 kusov, čo je menej, ako zvládala jej predchádzajúca generácia. Tak napríklad v roku 2013 sa v Európe predalo viac ako 42 000 exemplárov a rok predtým takmer 50 000. Honda ale na Jazz rozhodne nezanevrela, naopak, po troch rokoch mu naordinovala hĺbkovú revíziu.

Honda Civic Type R 2023 10 Čítajte viac Honda Civic Type R: Poznáme parametre novej generácie aj šialenú cenu

Vynovený Jazz, ktorý príde už začiatkom tohto roka, dostal vo verziách Elegance a Advance celkom novú prednú masku, ktorá nahradila pôvodné „slepé“ čelo, a navyše nové štruktúrovanejšie nárazníky. Solídnejší vzhľad dodáva Jazzu aj tmavé pozadie reflektorov. Pribudol tiež nový dizajn diskov kolies. Outdoorová verzia Crosstar je ešte dobrodružnejšia vďaka novému voštinovému výpletu masky a strieborným vložkám v nárazníku, ktoré vytvárajú dojem ochranných dosiek. Masívnejšie sú aj bočné prahy. Facelift uzatvára nový modrý odtieň laku Fjord Mist.

Napríklad vďaka masívnejším prahom a... Foto: Honda
Honda Jazz - 2023 Napríklad vďaka masívnejším prahom a strieborným vložkám v nárazníkoch.

Interiér osviežila Honda novými farebnými konceptmi a novými materiálmi. Jazz Crosstar dostal úplne nové čalúnenie sedadiel, špecifickú povrchovú úpravu palubnej dosky aj stredovej konzoly. V ponuke sa tiež objavuje úplne nová verzia Advanced Sport s exkluzívnym lakom Urban Grey s ešte športovejšou maskou, čiernymi zrkadlami a jedinečnými 16-palcovými diskami kolies. V kabíne nájdeme sedadlá čalúnené syntetickou kožou a semišom, ale aj žlté stehy na volante, stredovej konzole či na výplniach dverí.

Interiér pôsobí hodnotnejšie vďaka novému... Foto: Honda
Honda Jazz - 2023 Interiér pôsobí hodnotnejšie vďaka novému čalúneniu a novej povrchovej úprave palubnej dosky. Verzia Advanced Sport sa môže pochváliť kontrastným žltým prešívaním.

To najpodstatnejšie sa ale udialo pod kapotou. Honda totiž revidovala celý dvojmotorový hybridný systém e:HEV. Výkon trakčného elektromotora stúpol o 10 kW na konečných 90 kW. Silnejší je aj atmosférický 4-valec vo funkcii generátora, ktorý posilnil o sedem kilowattov na výsledných 79. Honda tiež sľubuje autentickejšiu väzbu medzi otáčkami motora a okamžitou rýchlosťou. Zvlášť pri verzii Advanced Sport, ktorá má citlivejší pedál plynu a vyšší bod virtuálneho „preraďovania“ až pri 6 300 otáčkach za minútu.

Honda Civic - test 2022 Čítajte viac Test: Honda Civic 2,0 e:HEV – toto je závan zlatých čias, ale nie pod kapotou

Advanced Sport však ťaží aj z odlišného naladenia podvozka. Predné pružiny sú teraz o osem percent tuhšie, kým zadné o 20 % mäkšie. Zároveň spolupracujú s tuhšími tlmičmi. Má to viesť k suverénnejším jazdným vlastnostiam. Honda dokonca zvýšila ťažnú kapacitu Jazzu, ktorá je teraz 500 kg, vraj na základe kritiky zákazníkov. Polepšil si aj balík asistenčných systémov Honda Sensing, ktorý využíva novú širokouhlú kameru s vyšším rozlíšením, ktorá presnejšie deteguje obrubníky a krajnice bez vodorovného značenia. Asisten pre jazdu v zápchach pracuje už od 0 km/h.

Honda Jazz - 2023
Honda Jazz - 2023
+5Honda Jazz - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #facelift #Honda Jazz #Honda Jazz Crosstar
Články podľa značiek