Dacia Spring Extreme: Najlacnejší elektromobil má silnejší motor

Na autosalóne v Bruseli predstavila Dacia novú verziu najmenšieho a najlacnejšieho elektromobilu Európy. Nejde však len o dizajn či výbavu. Spring Extreme sa môže pochváliť aj výkonnejším elektromotorom. A nesie tiež novú vizuálnu identitu.

20.01.2023 10:00
debata
Aj Spring už dostal novú vizuálnu identitu... Foto: Dacia
Dacia Spring Extreme - 2023 Aj Spring už dostal novú vizuálnu identitu značky, čo je vidieť na novom logu a maske. Okrem toho je zušľachtený novou farbou Slate Blue a dekoráciami vo farbe Copper Brown. Novinkou sú aj topografické vzory.

Dacia prišla na európsky trh so svojím miniatúrnym elektrickým SUV v roku 2019. Na značku, ktorá si zakladala na cene, to bol odvážny krok. Lenže dnes vieme, že úspešný. Spring sa vo svete elektromobilov naozaj chytil, a to napriek mnohým kompromisom, ktoré so sebou prináša – ako je malá batéria, krátky dojazd, nízky výkon či skromný kufor a vybavenie. Dacia sa však presne trafila do potrieb obyvateľov veľkomiest. Tí prejdú denne priemernú vzdialenosť do práce 31 km, a to priemernou rýchlosťou 26 km/h. A týmto potrebám Spring, ako druhé auto v rodine, s výkonom 33 kW a normovaným dojazdom 220 km, úplne postačuje. Dacii môžu mnohé automobilky, ktoré potrebujú zraziť svoj emisný priemer pod 95 gramov CO2 na kilometer, len závidieť.

Na to, že Spring má na dĺžku len 3 747 mm,... Foto: Dacia
Dacia Spring Extreme - 2023 Na to, že Spring má na dĺžku len 3 747 mm, pôsobí ako prekvapujúco robustné SUV.
BMW M3 Touring - 2022 Čítajte viac Nemecký trh v roku 2022: Valcuje ho aj Dacia

Už prvý rok predaja, teda v roku 2021, si svoj Spring v Európskej únii našlo 25 740 zákazníkov. Vlani máme údaje len od januára do novembra, no aj to stačilo na to, aby Dacia zvýšila registrácie na 38 855 kusov, pričom ku koncu roka odbyt rástol. Nepochybujeme, že Spring sa priblíži hranici 45 000 kusov. Len pre zaujímavosť, Škoda predala zo svojho prvého elektromobilu Enyaq iV vlani 53 700 kusov. Dacia má pritom na stole už viac ako 100 000 objednávok, z troch štvrtín od súkromných zákazníkov, čo je naozaj výnimočné. Spring je tiež najpredávanejším elektromobilom vo Francúzsku. Poráža teda aj vznešenejších konkurentov ako Fiat 500e alebo Peugeot e-208 a Opel Corsa Electric.

Topografické vzory sa objavujú aj v interiéri,... Foto: Dacia
Dacia Spring Extreme - 2023 Topografické vzory sa objavujú aj v interiéri, napríklad na prahoch, gumených rohožiach.

Podporiť predaj má nová verzia výbavy Extreme. Tá sa neskôr rozšíri aj na modely Sandero, Duster a Jogger. V Springu ide však o viac než len dizajn. Najväčšou zmenou je použitie úplne nového elektromotora s výkonom 48 kW, to je až o 15 viac v porovnaní so súčasnými modelmi. Spojený bude tiež s novou prevodovkou, čo znamená výrazne lepšiu dynamiku a vyššiu úroveň rekuperácie. Dacia udáva dojazd 230 km podľa cyklu WLTP. Dobrodružnú povahu Springu Extreme zvýrazní úplne nová modrá farba laku Slate Blue a farba Copper Brown, ktorá je použitá na strešných lištách či spätných zrkadlách. Navyše pribudli topografické vzory na dverách a imitácia „šnorchelu“ na blatníkoch. Tieto motívy sa objavujú aj v interiéri.

Dacia Jogger Hybrid 140 - 2022 Čítajte viac Dacia Jogger Hybrid 140: Toto bude najdrahší model značky. Doplatí na emisie

Nová verzia Extreme nahradí v ponuke pôvodnú Expression, ktorú si doteraz vybralo osem z desiatich zákazníkov. Spring Extreme je už možné objednávať. Dokonca poznáme slovenskú cenu. Bez ďalších doplnkov stojí od 21 500 eur. To je len o 1 000 eur viac v porovnaní so základnou verziou. No ntreba tajiť, že aj základ poriadne zdražel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Spring #Dacia Spring Extreme #autosalón Brusel 2023
Články podľa značiek