Dacia Duster Carpoint Edition: ‘Armádne SUV‘ kúpite len v Nemecku

Tak takýto drsný Duster sme ešte nevideli. O úpravu sa ale nepostarala automobilka. Na konte ju má známy nemecký predajca značky Dacia. Ten sa občas „pohrá“ s jej modelmi a stvorí čosi výnimočné.

27.01.2023 10:00
debata
Duster Carpoint Edition pôsobí maskáčovou... Foto: Carpoint
Dacia Duster - 2023 Duster Carpoint Edition pôsobí maskáčovou úpravou karosérie, čiernymi doplnkami, ochranným rámom a stúpačkami či off-roadovými diskami s terénnymi pneumatikami ako špeciál postavený pre armádnu zákazku.

Dacia síce momentálne chystá pre modely Spring, Sandero, Duster a Jogger novú úroveň výbavy Extreme, čo znie dosť dobrodružne, ale pôjde len o „čajový odvar“ toho, čo dokáže spoločnosť Carpoint, ktorá sa venuje predaju a servisu Dacií v Nemecku. Predstavila novú edíciu Dusteru, ktorý vyzerá, akoby bol výsledkom armádnej zákazky. A veľmi mu to svedčí, hoci ide ešte o verziu bez novej vizuálnej identity.

Dacia Spring Extreme - 2023 Čítajte viac Dacia Spring Extreme: Najlacnejší elektromobil má silnejší motor

Je jasné, že s týmto Dusterom sa naozaj nemusíte báť vyraziť do terénu. Nejde zďaleka len o efektný „maskáčový“ polep karosérie či masku a kryty zrkadiel lakované v matnej čiernej farbe. To podstatné je na podvozku. Namiesto civilných kolies dostal Duster Carpoint Edidion 16-palcové off-roadové disky obuté odolnými terénnymi pneumatikami s profilom 235/60. Upravené sú tiež pružiny a tlmiče, ktoré zväčšujú svetlú výšku.

Interiér ostal bez zmien, čo je možno škoda.... Foto: Carpoint
Dacia Duster - 2023 Interiér ostal bez zmien, čo je možno škoda. Príliš totiž neladí s dobrodružným zovňajškom.

Spodné partie karosérie sú navyše chránené masívnymi čiernymi prahmi, ktoré majú aj funkciu stúpačiek. Nechýba ani predný ochranný rám. Na streche sa vyníma čierny strešný nosič, ktorý vytvára priestor na prevoz plnohodnotného rezervného kolesa. Pod kapotou prezentovanej verzie je najvýkonnejšia pohonná jednotka, akú má Dacia momentálne k dispozícii – preplňovaný 4–valec 1,3 TCe 150 (110 kW), kombinovaný so 6-stupňovým manuálom a pohonom oboch náprav.

Praktickým prvkom je strešný nosič, kde nájde... Foto: Carpoint
Dacia Duster - 2023 Praktickým prvkom je strešný nosič, kde nájde miesto plnohodnotné rezervné koleso. To sa v ťažkých podmienkach nepochybne zíde.

Nie je ale vylúčené, že Carpoint môže rovnako upraviť napríklad aj naftovú verziu 1,5 Blue DCi 115 4×4. Trochu zamrzí, že úpravy sa dotkli len exteriéru. Pohľad do kabíny odhaľuje celkom civilný Duster. Zato so slušnou výbavou. Nechýba v nej infotainment s navigáciou a cúvacou kamerou, palubný počítač, vyhrievané sedadlá alebo automatická klimatizácia.

Dacia Jogger Hybrid 140 - 2022 Čítajte viac Dacia Jogger Hybrid 140: Toto bude najdrahší model značky. Doplatí na emisie

Za takýto Duster si spoločnosť Carpoint účtuje 32 990 eur. To je asi o 11 000 eur viac, než stojí najvyššia úroveň Dusteru s rovnakou motorizáciou.

Dacia Duster - 2023
Dacia Duster - 2023
+16Dacia Duster - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #tuning #Dacia Duster #Carpoint
Články podľa značiek