Porsche Vision 357 Concept: Oslava tradície v modernom duchu nie je elektrická

Tento rok sa v Zuffenhausene bude niesť v atmosfére osláv 75. výročia predstavenia športového modelu 356. Hold mu vzdáva koncept plný inovácií, ktorý má základ v slávnej minulosti.

30.01.2023 18:00
Porsche Vision 357 Concept Foto:
Hoci Porsche Vision 357 Concept je hlavne ukážkou exteriérového dizajnu, postavené je na základoch modelu 718 Cayman GT4 RS.
debata

Porsche je dnes pojmom, ktorý v automobilovom svete rešpektuje každý. Všetko sa to ale začalo v roku 1948, keď Ferdinand Porsche skonštruoval športový model 356. Odvtedy si značka prešla lepšími aj horšími časmi, no dnes patrí medzi legendy automobilového priemyslu.

Porsche Vision 357 Concept
Porsche Vision 357 Concept
+6Porsche Vision 357 Concept

Je preto logické, že oslava výročia významného míľnika sa bude niesť v duchu tradície. Zároveň však dizajnéri nezabudli ani pripomenúť smerovanie automobilky, a tak vznikol koncept moderného športového auta s odkazom na DNA modelu, ktoré mu vštepil sám zakladateľ a konštruktér Ferdinand Porsche.

Porsche Boxster 25th Edition - 2021 Čítajte aj Porsche to myslí s umelými palivami vážne. Liter chce vyrábať len za dva doláre

Hoci Porsche Vision 357 Concept je hlavne ukážkou exteriérového dizajnu, postavené je na základoch modelu 718 Cayman GT4 RS. To poháňa štvorlitrový plochý šesťvalec s výkonom 368 kW, čo je rovných 500 konských síl. Kým v prípade iných výrobcov sa stretávame s konceptmi založenými na elektrických, prípadne na vodíkových pohonoch, Porsche sa v prípade roadsterov uberá cestou syntetického paliva, ktoré prezrádza nápis „eFuel“ na viečku nádrže.

Vzadu sa Vision 357 Concept ponáša na Porsche... Foto: Porsche
Porsche Vision 357 Concept 6 Vzadu sa Vision 357 Concept ponáša na Porsche 356 zaoblením karosérie a rebrovaním, ktoré je na zadnom okne ukončené brzdovým svetlom.

Hlavným poznávacím znakom konceptu je hladkosť a plynulosť medzi jednotlivými časťami karosérie. Úlohu spätných zrkadiel plnia kamery a kľučky dverí sú zapracované do čiernych bočných stĺpikov. Dvadsaťpalcové kolesá s centrálnou maticou sú aerodynamicky optimalizované. Predné sklo prečnieva až do predných stĺpikov a spolu s bočnými oknami pripomína priezor pretekárskej helmy.

Porsche 911 Dakar - 2022 Čítajte aj Porsche 911 Dakar: Táto Carrera jazdí ako off-road. Stovku dá však za 3,4 s!

Vzadu sa Vision 357 Concept ponáša na Porsche 356 zaoblením karosérie a rebrovaním, ktoré je na zadnom okne ukončené brzdovým svetlom. Spaľovací motor pod kapotou pripomínajú titánové koncovky výfukového potrubia s keramickými vložkami.

Celé auto je lakované kombináciou farieb nazvaných Ice a Grivola a skrášlené efektnými červeno-čierno-modrými polepmi. Aj keď tento koncept vznikol len ako ukážka dizajnových schopností automobilky, potvrdzuje odhodlanie nevzdať sa dedičstva spaľovacích motorov ani v novej elektrickej dobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #Porsche #Porsche 356 Speedster #Porsche 718 Cayman GT4 RS
Články podľa značiek