Mazda CX-90: Nová vlajková loď je najsilnejším modelom značky

Toto je najväčšia Mazda všetkých čias. SUV CX-90 odvezie až osem cestujúcich, sľubuje špičkové jazdné vlastnosti a pod kapotou má radový 6-valec.

02.02.2023 10:00
debata (1)
Mazda CX-90 je nielen dlhšia, ale aj širšia v... Foto: Mazda
Mazda CX-90 - 2023 Mazda CX-90 je nielen dlhšia, ale aj širšia v porovnaní s CX-60. Umožňuje to modularita jej prémiovej platformy.

Už Mazda CX-60 znamenala v ponuke japonskej značky revolúciu. Bola totiž prvým modelom postaveným na novej prémiovej platforme s pozdĺžne uloženými motormi vpredu a so zadným náhonom. Bola tiež prvým plug-in hybridom značky a prvým modelom s novými radovými 6-valcami vrátane dieselu! V dnešných časoch čosi neuveriteľné. Novinka CX-90 ide však ešte ďalej, pretože zastane post vlajkovej lode Mazdy. Používa tú istú platformu, ale vďaka jej modularite má väčší rázvor náprav, väčší rozchod kolies a väčšiu šírku karosérie. To dáva CX-90 spolu s dlhu prednou kapotou a vzad posunutou kabínou vyslovene prémiové proporcie v štýle BMW X7, Mercedesu-Benzu GLS či Range Roveru.

Pozdĺžne uložené motory vpredu priniesli CX-90... Foto: Mazda
Mazda CX-90 - 2023 Pozdĺžne uložené motory vpredu priniesli CX-90 dlhú prednú kapotu a vzad posunutú kabínu. Zadným stĺpikom tak trochu pripomína Range Rover Velar.
Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV - 2023 Čítajte viac Mazda MX-30 R-EV: Wankel je späť! Ale len ako generátor

Presné rozmery zatiaľ nepoznáme. Dizajn prináša všetky typické prvky Mazdy vrátane masky s motívom krídel. Tvar zadného stĺpika tak trochu pripomína Range Rover Velar. Luxusný dojem dotvárajú chrómové lišty v nárazníkoch, v oblasti prahov či na leme okien, ale aj 21-palcové disky kolies s diamantovým rezom. Špeciálne pre CX-90 „namiešala“ Mazda dva nové odtiene laku karosérie – biely Takuminuri a červený Artisan. Prémiový duch vládne aj v interiéri s prísne horizontálnou palubnou doskou, dekoráciami z pravého dreva, čalúnením Nappa a stehmi inšpirovanými knihárskou väzbou. Vyslovene luxusnú atmosféru dotvára prístrojový panel s analógovými ukazovateľmi a samostatný panel klimatizácie. Opäť prvky, ktoré konkurencia odpísala.

Práve zozadu vidieť najlepšie široký postoj... Foto: Mazda
Mazda CX-90 - 2023 Práve zozadu vidieť najlepšie široký postoj CX-90. Tomu napomáhajú aj 21-palcové disky kolies s diamantovým rezom.
Mazda Vision Study Model - koncept 2022 Čítajte viac Je toto nová elektrická Mazda MX-5? Možno áno

Mazda jednoducho odmieta virtuálne kokpity, podobne ako veľkoplošné dotykové obrazovky, ktoré odpútavajú pozornosť od riadenia. Displej s uhlopriečkou 12,3-palca však ponúka 360-stupňové zobrazenie okolia vo vysokom rozlíšení, ktoré je veľkou pomôckou napríklad pri parkovaní. Tri rady sedadiel v konfigurácii 2 + 3 + 3 umožňujú prepravu až ôsmich pasažierov, pričom Mazda sľubuje rovnocenný komfort aj v treťom rade. Aj tu nájdu cestujúci samostatné výduchy klimatizácie, držiaky na nápoje a USB-C porty na pripojenie externých zariadení. K dispozícii bude pravdepodobne aj luxusnejšia verzia so šiestimi samostatnými sedadlami. Myslelo sa tiež na bezpečnosť. CX-90 je vybavené najnovším balíkom asistenčných systémov i-Activesense.

Kabína je strohá, ale veľmi precízna. Zakladá... Foto: Mazda
Mazda CX-90 - 2023 Kabína je strohá, ale veľmi precízna. Zakladá si na špičkových materiáloch a spracovaní. Potešia klasické „budíky“, samostatný panel klimatizácie aj ovládanie infotainmentu otočným „kontrollerom“.
Mazda 6 - 2022 Čítajte viac Mazda 6 20th Anniversary: Sedan aj kombi sa lúčia krásnou limitkou

Pod prednou kapotou je to skutočná paráda. Zatiaľ Mazda spomína dva druhy pohonu. Verzia 3,3 e-Skyactiv G je vôbec najvýkonnejšou Mazdou všetkých čias. Radový 6-valec má totiž objem zväčšený z 3,0 na 3,3 litra a aj vďaka turbodúchadlu generuje 250 kW a 500 Nm krútiaceho momentu. Mild-hybridný systém M-Hybrid Boost umožňuje rekuperáciu brzdnej energie, plachtenie s vypnutým motorom, podporu pri akcelerácii a dokonca krátkodobý elektrický pohon. Mazda však namiesto štartér-generátora dala prednosť elektromotoru umiestnenému medzi spaľovacou jednotkou a úplne novou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Vďaka vyrovnávaniu otáčok elektromotorom nepotrebuje prevodovka hydrodynamický me­nič.

Tri rady sedadiel znamenajú možnosť prevozu až... Foto: Mazda
Mazda CX-90 - 2023 Tri rady sedadiel znamenajú možnosť prevozu až ôsmich pasažierov. Aj v treťom rade sľubuje Mazda veľkorysý komfort.
Mazda CX-60 2022 - motor 3,3 Skyactiv-D Čítajte viac Mazda: Nový dieselový 6-valec je posledný svojho druhu. Euro 7 ešte dá!

Druhou možnosťou je plug-in hybrid vybavený li-ion akumulátorom s kapacitou 17,8 kWh. V tomto prípade si CX-90 vystačí s 2,5-litrovým atmosférickým 4-valcom. Spolu s elektromotorom, opäť v 8-stupňovom automate, je k dispozícii systémových 237 kW a identických 500 Nm krútiaceho momentu. Odhaduje sa, že v čisto elektrickom móde by malo CX-90 zvládnuť minimálne 50 km. Bohužiaľ, dynamické parametre zatiaľ nepoznáme. Prekvapí aj to, že Mazda nezmieňuje svoj nový 6-valcový naftový motor 3,3 Skyactiv-D, ktorý je súčasťou ponuky menšej Mazdy CX-60. Mazda sľubuje špičkové jazdné vlastnosti najmä vďaka kinematickej kontrole polohy karosérie KPC, ktorá eliminuje náklony v zákrutách. Tento softvérový systém použila Mazda prvýkrát v roadsteri MX-5. Štandardom je pohon oboch náprav i-Activ.

Zlou správou pre Európanov je jedine fakt, že Mazda CX-90 je určená výlučne pre severoamerický trh. V plug-in hybridnej verzii by však mohla časom zavítať aj na starý kontinent.

Mazda CX-90 - 2023
Mazda CX-90 - 2023
+18Mazda CX-90 - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda CX-90
Články podľa značiek