Mercedes-Benz GLE: Modernizácia prináša viac elektrifikácie a športovej elegancie

Štvrtá generácia prémiového SUV je na trhu od roku 2018, a tak nastal čas dorovnať krok s dobou. Okrem vizuálnych vylepšení hrá hlavnú úlohu elektrická podpora pohonu.

06.02.2023 10:00
Mercedes-Benz GLE kupe Foto:
Variant GLE kupé bude štandardne dodávaný s úpravami balíku AMG Line, a to vrátane 21-palcových diskov kolies.
debata

Mercedes-Benz sa spolieha na elektrickú budúcnosť svojich modelov a tie súčasné pravidelne vylepšuje. Najnovšie oznámil celkovú modernizáciu modelového radu GLE, ktorá zahŕňa GLE SUV, GLE kupé a ich športové deriváty AMG. Pokiaľ ide o vonkajší vzhľad, nové je denné LED svietenie a predný nárazník. Variant GLE kupé bude štandardne dodávaný s úpravami balíku AMG Line, a to vrátane 21-palcových diskov kolies.

Mercedes-Benz GLE SUV
Mercedes-Benz GLE SUV
+5Mercedes-Benz GLE SUV

Verzie AMG dostanú takisto prepracovaný predný nárazník a logo Mercedes-Benz nahradí znak AMG. Vrcholná verzia AMG 63 S kupé bude štandardne vybavená 22-palcovými diskami kolies. Do ponuky pribudnú aj dva nové laky karosérie, a to sivý Alpine Grey Solid a modrý Sodalite Blue Metallic.

Mercedes-AMG GLE 53 kupé
Mercedes-AMG GLE 53 kupé
+6Mercedes-AMG GLE 53 kupé

Súčasťou interiéru všetkých verzií už bude najnovší volant s dotykovými plochami v úlohe ovládačov prístrojového štítu a infotainmentu so zhodnou uhlopriečkou dĺžky 12,3 palca. Informačno-zábavný systém MBUX druhej generácie prináša rozšírené funkcie a možnosť bezdrôtového zrkadlenia mobilného telefónu. Na výber budú nové poťahy sedadiel a obloženia palubnej dosky. Punc luxusu dodajú chrómované mriežky výduchov klimatizácie.

Mercedes-AMG GLE 63 S
Mercedes-AMG GLE 63 S
+6Mercedes-AMG GLE 63 S

Z hľadiska pohonu budú mať zákazníci na výber z niekoľkých druhov elektrifikácie. Základom sú mild-hybridy so 48-voltovým okruhom a integrovaným štartér-generátorom. Druhou možnosťou sú plug-in hybridy so 100-kilowattovým synchrónnym elektromotorom. Čisto elektrický dojazd by mal umožňovať až 109 kilometrov jazdy. Akumulátor bude možné nabíjať striedavým (11 kW) aj jednosmerným prúdom (60 kW).

Všetky AMG deriváty sú vybavené pohonom oboch... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-AMG GLE 63 S 2 Všetky AMG deriváty sú vybavené pohonom oboch náprav 4Matic+ a vzduchovým odpružením AMG Ride Control+.

Verziu AMG 53 bude poháňať rovnaký trojlitrový radový šesťvalec ako pred faceliftom, ktorý ale dostane upravený softvér riadiacej jednotky. Výkon 320 kW (435 k) ostáva zachovaný, no krútiaci moment sa zvýši o 40 Nm na 560 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h prebehne o tri desatiny sekundy rýchlejšie, a to za rovných päť sekúnd, na čom sa podieľa aj mild-hybridná technika. Tá sa dostala aj do najvyššej verzie AMG 63 poháňanej osemvalcom s výkonom 450 kW (612 k).

Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022 Čítajte aj Mercedes-Maybach Haute Voiture: Vrchol luxusu odkazuje na francúzske krajčírstvo

Všetky AMG deriváty sú vybavené pohonom oboch náprav 4Matic+ a vzduchovým odpružením AMG Ride Control+, pričom technici vylepšili softvér pre stabilizáciu náklonov karosérie a tlmenie nerovností. Na európske trhy sa modernizované verzie triedy GLE dostanú v júli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG #Mercedes-Benz GLE #Mercedes-Benz GLE Coupé
Články podľa značiek