Zeekr X: Začnime sa báť. Číňania predstavili ďalšie krásne elektro

Prémiová čínska značka Zeekr predstavuje ďalší ambiciózny model. Obávať sa ho môže napríklad VW ID.3 či Cupra Born. Zeekr, patriaci pod koncern Geely, má totiž ambíciu vstúpiť do Európy už tento rok.

10.02.2023 10:00
debata (2)
Zeekr X je atraktívny crossover, ktorého dizajn... Foto: Zeekr
Zeekr X - 2023 Zeekr X je atraktívny crossover, ktorého dizajn sa rodil vo Švédsku. Veľkostne nie je ďaleko od VW ID.3 či Cupry Born.

Čínske Geely pracuje usilovne na rozšírení portfólia. Pod jeho krídlami sa už nachádzajú značky Volvo, Smart, Polestar, Lotus, Lynk & Co či Geometry a Maple. Vlani vyrobilo Geely viac ako 2,2 milióna áut. S predajom viac ako 1,3 milióna áut v Číne je siedmou najväčšou automobilkou ‚ríše stredu‘. To však Geely nestačí. Len v roku 2021 vytvorilo ďalšiu značku Zeekr, ktorá sa špecializuje výlučne na prémiové elektromobily. Vlani debutovali hneď dva – krásne športové „kombi“ Zeekr 001 s kapacitou akumulátora až 140 kWh a luxusné MPV 009. Teraz prichádza na rad ďalšia novinka. A vyzerá naozaj fantasticky. Napokon, pod dizajn sa podpísal Stefan Sielaff, ktorý pracoval pôvodne pre Bentley, Mercedes-Benz či Audi.

Základom Zeekru X je modulárna elektrická... Foto: Zeekr
Zeekr X - 2023 Základom Zeekru X je modulárna elektrická platforma SEA, ktorú nájdme napríklad v novom Smarte #1 a čoskoro aj vo Volve EX30.

Tvary novinky sa rodili v Göteborgu, kde má svoje štylistické stredisko automobilka Volvo. Aj to naznačuje, že Zeekr X, ktorý, mimochodom, porušuje doterajšie označovanie s dvojicou núl na začiatku, má veľké ambície narobiť vietor najmä v Európe. Pôsobivý crossover dostal delené predné svetlá v štýle 001, veľmi plasticky riešený pontón, bezrámové okná, kontrastnú čiernu strechu a k tomu uzučké zadné svetlá či efektné svietiace loga Zeekr. Aerodynamiku zlepšujú výsuvné kľučky dverí. Základom je platforma SEA (Sustainable Experience Architecture), ktorá je natoľko modulárna, že ju využíva napríklad aj Smart #1 či Lotus Eletre a čoskoro na nej postavia nové Volvo EX30.

Zeekr X - 2023
Zeekr X - 2023
+4Zeekr X - 2023
Zeekr 009 Čítajte viac Zeekr: Čínska prémiová značka mieri do Európy. Chystá až šesť modelov

Zeekr X má na dĺžku 4 382, na šírku 1 836 a na výšku 1 572 mm. Aj rázvorom 2 750 mm nemá ďaleko od Volkswagenu ID.3 alebo Cupry Born. Používa 20-palcové kolesá. Technické parametre zatiaľ nepoznáme, ale Zeekr sľubuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h pod štyri sekundy vďaka dvojici elektromotorov s výkonom 315 kW. Samozrejme, ide o vrcholovú špecifikáciu, na výber budú aj slabšie verzie s pohonom jednej nápravy. Očakáva sa, že akumulátor poskytne kapacitu 66 kWh, podobne ako Smart #1. To by „iksku“ mohlo zabezpečiť dojazd okolo 400 km. Úplné odhalenie plánuje Zeekr v apríli, aj preto nezverejnil snímky interiéru.

Vo vrcholovej verzii má Zeekr X disponovať... Foto: Zeekr
Zeekr X - 2023 Vo vrcholovej verzii má Zeekr X disponovať dvojicou elektromotorov s výkonom 315 kW a na stovku zrýchľovať pod štyri sekundy.

No už teraz je jasné, že európskym konkurentom môže dať poriadne zabrať. Nepochybujeme o špičkovej konektivite, aktualizácii softvéru vzduchom, autonómnych schopnostiach ani o obrích displejoch v kabíne. Zatiaľ môžu byť európski súperi pokojní. Zeekr sa objaví na starom kontinente spočiatku len na vybraných trhoch. Skutočná ofenzíva začne až v roku 2025, keď chce Zeekr doviezť do Európy 100 000 áut. Nie je to omračujúce číslo, ale vo svete elektromobilov ani zanedbateľný počet. V tom čase už budeme môcť navyše počítať s ďalšími novými modelmi. A silnou zbraňou môže byť aj cena, ktorou dokážu Číňania podliezť európsky priemer. Zvlášť pri elektromobiloch, ktoré budú pre blízku budúcnosť kľúčové.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Zeekr #Zeekr X
Články podľa značiek