Lamborghini Invencible/Auténtica: Toto je finálna dvojbodka za érou V12

Lamborghini sa už dlho lúči s atmosférickým12-valcom. Dva nové solitéry sú však skutočnou bodkou za čisto fosílnou érou. Čerpajú z techniky Aventadoru a aerodynamiky overenej na okruhoch.

14.02.2023 10:00
debata
Kupé Invencible stavilo na kombináciu červeného... Foto: Lamborghini
Lamborghini Invencible - 2023 Kupé Invencible stavilo na kombináciu červeného laku a odhalených karbónových dielov. Karoséria je vyrobená špeciálne pre tento solitér, hoci základom je monokok z Aventadora.
Lamborghini Asterion Concept Čítajte viac Lamborghini: Prvé ‘nutné zlo‘ bude elektrické GT

Elektrifikácii odolávalo Lamborghini najdlhšie z superšportových značiek. No už za pár týždňov sa to zmení. Čoskoro totiž predstaví svoj prvý hybridný model. Ešte predtým však svetu daruje na rozlúčku dva solitérne modely. Tie ťažia z technológie legendárneho Aventadoru a aerodynamiky overenej na okruhoch. Kupé Invencible a roadster Auténtica majú byť technologickým vrcholom odkazujúcim na tradíciu atmosférických motorov V12. Obe novinky majú karbónový monokok Aventadoru, no ich karosérie z uhlíkových vlákien navrhli v dizajnovom centre Lamborghini Centro Stile len na tento účel. Inšpirované sú vrcholovými modelmi Sesto Elemento, Reventón či Veneno a tiež okruhovými špeciálmi ako Lamborghini Essenza SCV12.

Lamborghini Invencible - 2023
Lamborghini Invencible - 2023
+5Lamborghini Invencible - 2023

Posledný z nich pripomínajú Invencible a Auténtica napríklad tvarom prednej kapoty. Nechýbajú ani ikonické 6-uholníkové motívy, ktoré sa premietli do tvaru predných a zadných svetiel, sacích otvorov či výfukov vyrobených zo špeciálnej zliatiny Inconel, používanej v leteckom priemysle. Kým kupé Invencible má vzadu neprehliadnuteľné prítlačné krídlo, roadster Auténtica disponuje dvoma efektnými plutvami zlepšujúcimi smerovú stabilitu. Pre Invencible namiešali v Sant Agate špeciálny červený lak Rosso Efesto, ktorý kontrastuje s čiernymi uhlíkovými komponentmi a trikolórou na motýlích dverách. Tie isté farby prenikli aj do interiéru. Otvorená Auténtica má sivý lak Grigio Titans kombinovaný so žltými akcentmi. A opäť s odkazmi v kabíne.

Roadster Auténtica kombinuje titánovú sivú so... Foto: Lamborghini
Lamborghini Autentica - 2023 Roadster Auténtica kombinuje titánovú sivú so žltými akcentmi. Na rozdiel od Invencible má namiesto zadného krídla dve aerodynamické plutvy.
Lamborghini Huracan Sterrato - 2022 Čítajte viac Lamborghini Sterrato: Týchto 610 koní mieri aj do terénu

Invencible a Auténtica sú úplne poslednými modelmi Lamborghini s motorom 6,5 V12, uloženými pozdĺžne pred zadnou nápravou. Majú výkon 780 koní, čo je 573 kW, a krútiaci moment 720 Nm. Túto nádielku posielajú cez 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku ISR k obom nápravám. O prenos výkonu na asfalt a stabilitu sa stará systém dynamického riadenia Dynamic Steering. Kabína oboch modelov je zariadená v prísne športovom duchu, takže multifunkčný volant nahradil obyčajný a špecifická je aj grafika virtuálneho kokpitu, dokonca individuálna pre každý exemplár. Cenu automobilka neprezradila. Môže však ísť aj o niekoľko miliónov eur. S najväčšou pravdepodobnosťou zamieria rovno do súkromnej zbierky niektorého zo zberateľov.

Lamborghini Autentica - 2023
Lamborghini Autentica - 2023
+5Lamborghini Autentica - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Auténtica #Lamborghini Invencible
Články podľa značiek