Dacia sa so súčasným Dusterom lúči exkluzívnou ‘limitkou‘. Vyrobí len 695 kusov

Limitovaná edícia bude mať matný lak, nanášať sa bude čiastočne ručne.

15.02.2023 10:00
Dacia Duster Mat Edition (2023) Foto:
Dacia Duster Mat Edition (2023)
debata

Časy, keď sa Duster na Slovensku dal kúpiť už za cenu 9 990 eur nie sú tak ďaleko. Máme však za sebou sériu globálnych kríz, v rámci ktorej ceny áut stúpli naozaj výrazne – a to všetkých, bez ohľadu na model a značku. Duster nie je samozrejme výnimkou. Aktuálne sa dá kúpiť v základnej výbave za 14 590 eur, na opačnom konci cenníku je verzia Extreme, za ktorú môžete zaplatiť až 21 730 eur.

A to nie je všetko. Duster v súčasnej podobe má pred sebou posledný rok života, na jeho konci by mala prísť nová generácia s novou technikou. Rumunský bestseller však nepovedal svoje posledné slovo. Na trh totiž prichádza v exkluzívnej limitovanej edícii, z ktorej bude vyrobených len 695 kusov.

Dacia Duster Mat Edition (2023)
Dacia Duster Mat Edition (2023)
+2Dacia Duster Mat Edition (2023)

To číslo vyzerá divne, ale vzniklo tým, že Duster v edícii nazvanej Mat Edition bude k dispozícii iba na troch „top trhoch“ tohto modelu – nemeckom, francúzskom a rumunskom. A na každom v inom počte. Do Francúzska pôjde 400 kusov, do Nemecka 225 a Rumuni sa budú musieť uspokojiť so 70-timi. A cena bude tiež exkluzívna – v Nemecku a Francúzsku je stanovená na 26 400 eur, v Rumunsku bude o niečo lacnejšia – jej cena je stanovená na 25 400 eur. K prvým zákazníkom by sa mala dostať v priebehu apríla a mája. Predbojednávky boli v tých dňoch otvorené, sú podmienené zálohou 500 eur.

A čím je táto edícia zaujímavá? Ako už napovedá názov, bude na nej použitý matný lak. Ten bude čiastočne nanášaný ručne, preto bude denne vyrobených len približne šesť kusov. „Edition Mat“ vychádza z druhej najvyššej výbavy Journey a dostupná bude v jedinej konfigurácii – ako predokolka s automatickou 6-stupňovou prevodovkou a s motorom TCe 150 (110 kW). Matný lak edície vynikne s čiernymi lesklými doplnkami – čierne budú napríklad 17-palcové disky kolies, kryty vonkajších spätných zrkadiel a aj anténa v tvare žraločej plutvy.

Dacia Duster 1.3 TCe 150 4x4 Extreme (2022) Čítajte viac Test: Dacia Duster Extreme - vyskúšali sme najdrahšiu verziu Dusteru. Oplatí sa?

Interiér je taktiež originálny – v čierno-šedej kombinácii, ktorá ladí s matným lakom, pre oživenie sú v exteriéri aj interiéri použité drobné oranžové prvky – napríklad prešívanie, alebo pásiky na spätných zrkadlách. Výbava je maximálna, nechýbajú v nej automatická klimatizácia, infotainment Media Nav s 8-palcovým dotykovým displejom, multi-view kamera, snímajúca celé okolie auta a nechýba ani bezkľúčový prístup a štartovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia Duster #limitovaná edícia #Duster Mat Edition
Články podľa značiek