Toyota Corolla: Zmeny v dizajne, bezpečnosti a najmä viac výkonu

Po štyroch rokoch modernizuje Toyota celý modelový rad Corolla. Asi najvýznamnejšou zmenou je piata generácia hybridného pohonu, ktorý zlepšuje dynamiku. Mimo ale neostali ani asistenčné systémy a konektivita. V mnohom čerpala Corolla z novšej verzie Cross.

16.02.2023 10:00
debata
Dizajn zlepšil nový výplet masky, nové hmlové... Foto: Toyota
Toyota Corolla Sedan - 2023 Dizajn zlepšil nový výplet masky, nové hmlové svetlá, Bi-LED reflektory, ale aj aktualizovaný dizajn kolies a palety farieb.

Toyota Corolla je v súčasnosti najpredávanejším autom planéty. Toyota ju predstavila v roku 1966 a odvtedy uviedla na trh celkovo 12 generácií. Z tých sa za viac ako polstoročie vyrobilo vyše 50 miliónov kusov. Udržať v kondícii tú súčasnú má rozsiahla modernizácia. Napokon, príležitosť zlepšiť jej techniku prišla spolu s novým SUV Corolla Cross, ktorá už od začiatku využíva viaceré inovácie. Začnime však dizajnom. Sedan, hatchback a kombi Touring Sports dostali nové masky s modernizovaným výpletom, nové vložky hmlových svetiel a nový dizajn diskov kolies. Sedan a Touring Sports sa môžu navyše pochváliť výkonnejšími bi-LED reflektormi s adaptívnymi diaľkovými svetlami.

Toyota Grand Highlander 9 Čítajte viac Toyota Grand Highlander: Veľké SUV prichádza v ešte väčšej verzii

Vzhľad osviežia aj tri nové farby inšpirované architektúrou, módou a dizajnom. Juniper Blue je nový žiarivý modrý odtieň pre hatchback a Touring Sports. Pri pohľade zblízka odhaľuje zaujímavé červené podtóny. Sedan sa zas môže pochváliť zeleným lakom Midnight Teal. Sivá metalíza so striebornými vločkami, dostupná pre všetky typy karosérie, má zaručiť nadčasovosť. V interiéri vládne prémiovejšia atmosféra s novými reliéfnymi vzormi čalúnenia, ktoré mu dodávajú trojrozmerný efekt. Matriály majú byť tiež príjemnejšie na dotyk a ladiť s novými dekoráciami. Kombinácie textilu a obkladov vychádzajú z nových motívov Dark a Light Harmony.

Vzadu je zmien pomenej. Platí to aj pre kombi... Foto: Toyota
Toyota-Corolla Touring Sports - 2023 Vzadu je zmien pomenej. Platí to aj pre kombi Touring Sports.

To najdôležitejšie však Corolla skrýva pod prednou kapotou. Prichádza totiž s piatou generáciou hybridného pohonu, ktorý má mať lineárnejší charakter, nižšiu hlučnosť a prirodzenejší vzťah otáčok a okamžitej rýchlosti. Základom je slabšia verzia s atmosférickým 4-valcom 1,8 Dynamic Force. Zlepšenia spaľovacej jednotky, elektromotora a li-ion batérie, ľahšej až o 18 kg, sa však odzrkadlili na zvýšenom výkone z pôvodných 90 na 103 kW. To znamená skrátenie akcelerácie na stovku o 1,7 sekundy – presne za 9,2 s.

Corolla dostala piatu generáciu hybridného... Foto: Toyota
Toyota Corolla Sedan - 2023 Corolla dostala piatu generáciu hybridného pohonu. Obe verzie s motormi 1,8 Dynamic Force a 2,0 Dynamic Force majú zvýšený výkon pri nezmenenej spotrebe paliva.

Výkonnejšia verzia s motorom 2,0 Dynamic Force preberá techniku novej Coroly Cross, takže teraz má namiesto 132 až 144 kW a na stovku zrýchľuje za 7,5 sekundy, o pol sekundy rýchlejšie. Napriek výrazne lepšej dynamike sa Toyote podarilo zachovať pôvodnú spotrebu paliva a emisií. Verzia 1,8 Hybrid emituje 102 a výkonnejšia 2,0 Hybrid len 107 gramov CO2 na kilometer. Z Corolly Cross zavítal do Corolly aj nový infotainment s veľkou, 10,5-palcovou dotykovou obrazovkou s vysokým rozlíšením. Virtuálny kokpit má teraz až 12,3 palca a umožňuje štyri druhy zobrazenia. – Causal, Smart, Sport a Tough.

V interiéri debutuje nový infotainment s... Foto: Toyota
Toyota Corolla Sedan - 2023 V interiéri debutuje nový infotainment s 10,5-palcovou dotykovou obrazovkou a 12,3-palcový prístrojový panel so štyrmi druhmi zobrazenia. Prémiový pocit zvyšuje čalúnenie s 3D efektom aj nové dekorácie.

Corollu bude Toyota dodávať s integrovaným štvorročným prístupom k službám Toyota Smart Connect alebo Toyota Smart Connect+, čo znamená prístup k vždy aktuálnej cloudovej navigácii s dopravnými informáciami v reálnom čase. Vodič môže využívať tiež nový palubný hlasový asistent, ktorý rozpoznáva prirodzené konverzačné požiadavky na ovládanie multimédií alebo funkcií vozidla, ako je otváranie alebo zatváranie okien. Pomocou aplikácie MyT sa dá cez smartfón zamknúť alebo odomknúť auto, ovládať klimatizáciu na vykúrenie alebo ochladenie kabíny ešte pred jazdou či aktivovať výstražné svetlá a lokalizovať vozidlo.

Toyota RAV4 GR Sport - 2023 Čítajte viac Toyota RAV4 GR Sport: Viac emócii a lepší podvozok

Chýbať nebude ani záplava asistenčných systémov balíka Toyota Safety Sense, ako udržiavanie v jazdnom prúde či adaptívny tempomat s inteligentným obmedzovačom rýchlosti. Ten je však kombinovaný s novým systémom T-Mate, čo znamená nové funkcie pre uľahčenie riadenia a parkovania. Predkolízny asistenčný systém PCS bude po prvýkrát obohatený o funkciu zamedzujúcu nechcenému zrýchleniu pri nízkych rýchlostiach, asistent pre zaraďovanie na križovatkách, ako aj o lepšiu identifikáciu protiidúcich vozidiel, chodcov a cyklistov. Ďalšími novými funkciami je upozornenie na nechcené zabudnutie osôb na zadných sedadlách a varovanie pri vystupovaní, ak by mohlo dôjsť ku kolízii s iným účastníkom cestnej premávky.

Predaj vynovenej Corolly plánuje Toyota spustiť v Európe ešte v prvom štvrťroku tohto roka.

Toyota Corolla Hatchback - 2023
Toyota Corolla Hatchback - 2023
+13Toyota Corolla Hatchback - 2023
Toyota Corolla Sedan - 2023
Toyota Corolla Sedan - 2023
+12Toyota Corolla Sedan - 2023
Toyota-Corolla Touring Sports - 2023
Toyota-Corolla Touring Sports - 2023
+8Toyota-Corolla Touring Sports - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #facelift #Toyota Corolla
Články podľa značiek