Hyundai Ioniq 6: Elektrický ‘streamliner‘ má za sebou slovenskú premiéru

Druhú kľúčovú elektrickú novinku Hyundaia na platforme E-GMP si je už možné pozrieť aj na Slovensku. Hyundai Ioniq 6 totiž dorazil do prvého EV showroomu značky, ktorý je v Bratislave.

03.03.2023 12:00
debata (2)
Hyundai Ioniq 6 si už môžete pozrieť v prvom EV... Foto: Pavol Galko
Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023 Hyundai Ioniq 6 si už môžete pozrieť v prvom EV showroomwe značky v Bratislave. Takto to vyzeralo počas jeho premiéry prvý marcový deň.

V lete ukázal Hyundai svoj druhý elektromobil na revolučnej 800 V architektúre E-GMP. Extrémne aerodynamický sedan s koeficientom čelného odporu vzduchu Cd len 0,21 vstupuje na európsky trh. Aj ten slovenský. Ceny síce už poznáme od októbra, ale fyzicky sa s novinkou môžu zákazníci stretnúť až teraz, v prvom špecializovanom EV showroome značky v bratislavskej Petržalke. Pripomeňme, že Ioniq 6 začína na cene 46 490 eur. To nie je ďaleko od takej Škody Enaq iV. Zákazníci si môžu vyberať medzi dvoma kapacitami akumulátora, troma stupňami výbavy a medzi pohonom zadnej nápravy aj všetkých štyroch kolies. Základom ponuky je verzia vybavená batériou s kapacitou 53 kWh, výkonom 111 kW a pohonom zadných kolies.

Hyundai Ioniq 6 (2022) Čítajte viac Ioniq 6: Hyundai predstavil jeden z najočakávanejších elektromobilov tohto roku!

Pohon všetkých štyroch kolies je spojený až s väčšou batériou s kapacitou 77,4 kWh a so stredným stupňom výbavy Style za 57 840 eur. Vrchol ponuky predstavuje Ioniq 6 so 77,4 kWh batériou, výkonom 239 kW a pohonom 4×4 v najvyššej výbave Premium, ktorého cena je 63 990 eur. Celkovo tak Hyundai ponúka sedem rôznych konfigurácií. Už základný stupeň Family však obsahuje ohrev batérií, tepelné čerpadlo, viacstupňovú rekuperáciu či 10,5 kW trojfázovú palubnú nabíjačku. Exteriér disponuje 18-palcovými zliatinovými diskami kolies, LED svetlami a elektricky ovládanými dverami batožinového priestoru.

Interiér pôsobí rovnako futuristicky ako jeho... Foto: Pavol Galko
Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023 Interiér pôsobí rovnako futuristicky ako jeho exteriér. Najmä ak si priplatíte za digitálne spätné zrkadlá.

O bezpečnosť sa stará udržiavanie v jazdnom pruhu (LFA), adaptívny tempomat či autonómne núdzové brzdenie (FCA). Nechýba ani automatické prepínanie diaľkových svetiel (HBA) a asistent na jazdu po diaľnici (HDA). Z komfortných prvkov úrovne Family spomeňme kožený vyhrievaný volant, vyhrievanie predných sedadiel, elektricky ovládané okná aj vonkajšie spätné zrkadlá. O teplotný komfort sa stará automatická klimatizácia. Palubná doska obsahuje 12,3-palcový infotainment. V sérii je tiež zadná parkovacia kamera.

Na úžasnej aerodynamike sa podieľa aj zadná časť. Foto: Pavol Galko
Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023 Na úžasnej aerodynamike sa podieľa aj zadná časť.
Hyundai RN22e Concept - 2022 Čítajte viac Hyundai RN22e: Elektrické 'šialenstvo' preberie techniku EV6 GT

Z interiérovej 220 V zásuvky možno napájať spotrebiče s príkonom do 3,6 kW. Sériový Smart Pack obsahuje navyše štartovanie tlačidlom a alarm. Infotainment podporuje služby Apple CarPlay/Android Auto, Bluelink a Live Services. Aktualizáciu mapových podkladov je možné vykonávať Over the Air (OTA) počas prvých troch rokov zadarmo. Výbavu Family si možno vylepšiť už len o príplatkový lak (760 eur), matný lak (1 090 eur) a za 300 eur dovybaviť exteriérovou elektrickou zásuvkou V2L.

Hyundai Ioniq 6 sa môže pochváliť väčším... Foto: Pavol Galko
Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023 Hyundai Ioniq 6 sa môže pochváliť väčším rázvorom, než má Mercedes-Benz triedy E.

Druhý stupeň výbavy Style prináša navyše lakované lesklé čierne spätné zrkadlá, projektorové full LED svetlá a viacero pokročilých bezpečnostných systémov, napríklad asistent monitorovania mŕtveho uhla (BCA), pokročilejší systém autonómneho núdzového brzdenia (FCA 2), upozornenie na prítomnosť cestujúcich na zadných sedadlách (ROA) či pokročilý asistent pre jazdu na diaľnici HDA II. Ioniq 6 v tejto výbave ponúka aj systém autonómneho núdzového brzdenia pri odbočovaní vľavo (FCA-JT) a asistent automatického vyhýbania sa prekážke. Komfortné prvky obohacuje vyhrievanie zadných sedadiel, elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča, ambientné podsvietenie interiéru, ktoré reaguje na rýchlosť vozidla, či indukčné nabíjanie mobilného telefónu.

Hyundai Ioniq 7 - ilustrácia 2022 Čítajte viac Hyundai Ioniq 7: Takto by mohlo vyzerať 7-miestne elektrické SUV v sérii

Na vrchole je výbava Premium s množstvom vychytávok. Napríklad automaticky vysúvanými kľučky dverí, zobrazením mŕtveho uhla priamo na prístrojovej doske, inteligentným diaľkovým parkovacím asistentom (RSPA 2) a asistentom na predchádzanie kolíziám pri cúvaním (PCA). V sérii sú tiež kožené a ventilované elektricky ovládané predné sedadlá, kovové pedále, head-up displej s rozšírenou realitou, ale aj 360-stupňový monitoring okolia vozidla a audio Bose Premium s 8 reproduktormi. Za príplatok dostanete panoramatické strešné okno (1 200 eur), Techno Pack s digitálnymi vonkajšími spätnými zrkadlami (1 300 eur) a bezplatnú možnosť výberu kolies s priemerom 18 až 20 palcov.

Hyundai poskytuje na Ioniq 6 päťročnú záruku bez obmedzenia najazdených kilometrov, na vysokonapäťový akumulátor je záruka osem rokov alebo 160-tisíc kilometrov.

Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023
Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023
+10Hyundai Ioniq 6 - slovenská premiéra 2023

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq 6
Články podľa značiek