Ford Puma ST Powershift: Športovej verzii ubudol objem aj výkon

Nebýva zvykom, aby sa vrcholným športovým variantom znižoval výkon. Americký crossover síce rozšíril ponuku o automatickú prevodovku, ale s diétnym motorom pod kapotou.

13.03.2023 10:00
Ford Puma ST Powershift Foto:
Forde Puma ST Powershift má sedemstupňovú automatickú dvojspojkovú prevodovku skombinovanú s litrovým mild-hybridným trojvalcom.
debata

Automobilka Ford si do budúcnosti zvolila dve cesty. Zameria sa na elektromobilitu a modelové portfólio zúži na SUV, crossovery a v zámorí mimoriadne populárne pick-upy. A keďže športové deriváty boli vždy ozdobou americkej značky, plánuje v tejto tradícii pokračovať. Najnovší prírastok do ponuky však vzbudzuje udivenie, keďže rozhodne nejde o krok, ktorý by mal fanúšikov značky potešiť a zákazníkov motivovať ku kúpe.

Ford Puma ST Powershift
Ford Puma ST Powershift
+6Ford Puma ST Powershift

Reč je o Forde Puma ST Powershift, teda novinky ktorá síce prináša do ponuky sedemstupňovú automatickú dvojspojkovú prevodovku, ale kombinuje ju s litrovým mild-hybridným trojvalcom s výkonom 125 kW (170 k) a krútiacim momentom 248 Nm. Pôvodná Puma ST pritom v ponuke ostáva, ale len s manuálnou prevodovkou spolupracujúcou s motorom s objemom 1,5 litra a výkonom 147 kW (200 k) a krútiacim momentom 320 Nm.

Ford Puma ST Powershift
Ford Puma ST Powershift
+5Ford Puma ST Powershift

Vzhľadom na zmienené technické údaje došlo aj k zhoršeniu zrýchlenia a maximálnej rýchlosti. Z 0 na 100 km/h to Pume ST Powershift trvá 7,4 sekundy, čo je zhoršenie o sedem desatín sekundy, a maximálna rýchlosť klesla o 10 km/h na 210 km/h. Na druhej strane treba dodať, že novinka má mať podľa metodiky WLTP spotrebu benzínu 6,3 l/100 km, čo je o pol litra nižšia hodnota ako v prípade výkonnejšej verzie.

Vo vnútri upútajú športové sedadlá čalúnené... Foto: Ford
Ford Puma ST Powershift 16 Vo vnútri upútajú športové sedadlá čalúnené syntetickou kožou Sensico.

Z hľadiska vonkajšieho dizajnu a výbavy nedôjde k zásadným zmenám. Súčasťou štandardnej výbavy sú 19-palcové disky kolies a na výber bude šesť farieb laku karosérie vrátane novej modrej Azura Blue vyhradenej exkluzívne pre verziu ST. Vo vnútri upútajú športové sedadlá čalúnené syntetickou kožou Sensico a nechýba ani informačno-zábavný systém SYNC 3 a široká paleta asistenčných systémov. Zachovaná zostala aj praktickosť v podaní batožinového priestoru s objemom 456 litrov vrátane 80-litrovej vane MegaBox ukrytej pod dnom kufra.

Ford Puma ST - 2021 Čítajte aj Ford Puma ST: Kompaktné SUV to hrá na hothatch. Stovku dá za 6,7 s

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #crossover #Ford Puma #Ford Puma ST
Články podľa značiek