Prelomové rozhodnutie: Elektrické Porsche Cayenne budú vyrábať v Bratislave

Nové Porsche Cayenne bude prvým plne elektrifikovaným SUV modelom vyrábaným v Bratislave.

27.03.2023 12:00
cayenne Foto:
Cayenne sa vyrába v Bratislava od roku 2002 a jeho výroba tam bude pokračovať aj v čisto elektrickej podobe.
debata (1)

Niekoľkokrát sme sa v posledných rokoch zamýšľali nad tým, že automobilový priemysel sa na Slovensku uberá nie celkom dobrou cestou. To, že sme iba „montážnou dielňou“ je už obohrané klišé, navyše nepravdivé. Problém sme skôr videli v tom, že na Slovensko sa postupne presúva výroba spaľovacích áut, z ktorej chcú automobilky financovať prechod na elektromobilitu, pričom nové fabriky na elektrické autá a výrobu batérií stavajú vo svojich materských krajinách, respektíve všade inde, len nie na Slovensku.

Potom príde (možno) zákaz spaľovacích áut v roku 2035 a čo urobíme s linkami na ich výrobu a desaťtisícmi ľudí, ktorí na nich pracovali priamo alebo subdodávateľsky? Budeme ich postupne prepúšťať, aby sme napokon skončili ako Detroit? Ten bol v polovici minulého storočia výstavnou skriňou amerického automobilizmu a napokon v tomto storočí, keď ho opustila temer polovica obyvateľov, potupne vyhlásil bankrot. Vyzerá to tak, že Slovensku podobný scenár nehrozí.

automobilka PSA, Trnava Čítajte viac Výroba elektromobilov na Slovensku prudko vzrastie. Zapojí sa Trnava, Nitra, Žilina aj východ

Pravdou je, že nám stále chýba veľká baterkáreň a napokon ju na Slovensku nepostaví ani Volkswagen, no počet elektrických áut vyrobených na Slovensku rastie a vyzerá to tak, že ide o dlhodobý trend. Aktuálne tvoria asi 15 percent zo všetkých vyrobených nových áut. Na zmenu výroby sa už pripravuje aj automobilka pri Trnave. V Žiline spustia výrobu elektromobilov v roku 2025, Volvo na východnom Slovensku v roku 2026 a Jaguar Land Rover do konca dekády. Najnovšie aj spoločnosť Volkswagen oznámila, že na Slovensku sa bude vyrábať aj čisto elektrické Porsche Cayenne.

"Budúci Cayenne bude prvým čisto elektrickým SUV, ktoré sa bude v Bratislave vyrábať. Som si istý, že tamojší tím sa na to precízne pripravuje a novú generáciu – hoci to je ešte ďaleko – prinesie na štart v príznačnej Porsche kvalite,“ povedal Albrecht Reimold, člen predstavenstva pre produkciu a logistiku značky Porsche.

Volvo Slovensko Čítajte viac Volvo bude na Slovensku vyrábať moderné elektromobily. Pozrite sa, ktoré by to mohli byť!

Cayenne za začal v bratislavskom závode vyrábať v roku 2002. Ale iba karoséria, ktorá potom putovala do nemeckého Lipska na finálnu kompletizáciu, resp. spojenie s podvozkom. S treťou generáciou Porsche Cayenne prišla v roku 2017 do Volkswagen Slovakia investícia v objeme 800 miliónov eur, ktorá smerovala do výstavby novej karosárne a montážnej haly pre produkty značky Porsche. Odvtedy sa na Slovensku vyrába Porsche Cayenne ako kompletné vozidlo. Od roku 2019 k nemu pribudlo aj Porsche Cayenne Coupé.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Porsche Cayenne #elektromobilita #Volkswagen Bratislava #elektrické Porsche
Články podľa značiek