BMW Touring Coupé Concept: Z4 Coupé sa vracia. Najprv ako štúdia

BMW potvrdilo, že roadster Z4 dostane čoskoro vznešeného súrodenca. Bude ním krásny shooting brake naznačený konceptom Touring Coupé, vytvoreným pre aristokratickú prehliadku Concorso d' Eleganza Villa d' Este 2023.

24.05.2023 10:00
debata
BMW Touring Coupé je nádherný shooting brake,... Foto: BMW
BMW Touring Coupé Concept - 2023 BMW Touring Coupé je nádherný shooting brake, postavený na základoch roadsteru Z4.

Pamätáte si ešte BMW Z3 Coupé z roku 1998 až 2002? Toto dvojdverové „lovecké kombi“ na základe roadsteru Z3 síce dizajnom polarizovalo, ale nakoniec presvedčilo, takže uzavretá verzia vznikal aj z nástupcu Z4. I keď nie taká radikálna. A čosi podobné sa chystá v blízkej budúcnosti. BMW to naznačilo konceptom Touring Coupé, ktorý predstavilo na brehoch jazera Como. Ako inak, počas slávnej prehliadky elegancie Concorso d' Eleganza Villa d' Este, kde sa už roky stretáva automobilová aristokracia.

BMW 5 - testovacie prototypy 2023 Čítajte viac BMW 5: Súpera ‘éčka‘ predstavia už v máji. Ovládať sa má aj zrakom

Zaujímavé je, že v súvislosti s Touring Coupé nespomína BMW jeho novodobých predchodcov, ale oprašuje oveľa dávnejšiu históriu. Touring Coupé má vraj vzdať hold BMW 328 Touring Coupé, ktoré v roku 1940 vyhralo vytrvalostné preteky Mille Miglia, alebo dokonca praktickému dvojdverovému radu BMW 02 Touring zo začiatku sedemdesiatych rokov s vtedy inovatívnou karosériou hatchback.

O kožené čalúnenie kabíny sa postarala slávna... Foto: BMW
BMW Touring Coupé Concept - 2023 O kožené čalúnenie kabíny sa postarala slávna talianska kožiarska dielňa Poltrona Frau.

Ručne vyrobená štúdia dostala na rozdiel od roadsteru pevnú strechu, ktorá sa končí výklopným vekom. Máme tu teda nefalšovaný shooting brake aj s praktickým batožinovým priestorom. Pár druhých bočných okien v štýle Hofmeisterovho oblúka je zvýraznený strieborno-bronzovým lemom. Tento odtieň nájdeme aj na špecificky tvarovaných ľadvinkách či špeciálne pre koncept navrhnutých 20-, respektíve 21-palcových kolesách s 20-lúčovým dizajnom. Celá štúdie je „odetá“ do sivohnedého laku Sparkling Lario, ktorý vďaka vločkám modrého skla vytvára výrazný 3D efekt.

Športový akcent posilňujú dve robustné koncovky... Foto: BMW
BMW Touring Coupé Concept - 2023 Športový akcent posilňujú dve robustné koncovky výfukov a väčší difúzor.

Nešetrilo sa ani na kabíne. O čalúnenie sa postarala vychýrená talianska kožiarska dielňa Poltrona Frau. Tmavohnedá koža v hornej časti interiéru jemne kontrastuje so svetlohnedou kožou v spodnej časti kabíny. Remeselný um je zrejmý pri pohľade na perforáciu či kožené remienky, ktoré nájdete na lemoch sedadiel. Majstri z modenskej brašnárskej dielne Schedoni zas navrhli pre koncept Touring Coupé exkluzívnu súpravu batožiny, ktorá sa vyníma v dokonale čalúnenom batožinovom priestore. Farebne ale ladí s celým vozidlom.

BMW XM Label Red - 2023 Čítajte viac BMW XM Label Red: Toto excentrické SUV dá stovku za 3,8 sekundy

O technike nepadlo ani slovo, ale tá vychádza zo sériového Z4 M40i, čo znamená, že pod „nekonečnou“ prednou kapotou pradie pozdĺžne uložený radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo s výkonom 250 kW, ktorý prenáša 8-stupňový automat k zadným kolesám. Dôležité je, že koncept Touring Coupé nie je len výstrelom do tmy. Mníchovská automobilka skutočne plánuje sériovú produkciu. Nerobte si však príliš veľké chúťky, pretože vzniknúť má len limitovaná séria. Počet vyrobených kusov by nemal presiahnuť 1 000 vozidiel. Šéf dizajnér Adrian Van Hooydonk však nevylúčil ani prísne limitovanú edíciu deviatich áut.

BMW Touring Coupé Concept - 2023
BMW Touring Coupé Concept - 2023
+20BMW Touring Coupé Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW Touring Coupé
Články podľa značiek