Nový VW Touareg prichádza s high-tech svetlami a senzorom zaťaženia strechy

Na Slovensku sa nový Touareg bude predávať výlučne v silnej výbave Elegance. S 3-litrovým naftovým šesťvalcom bude stáť necelých 70-tisíc eur.

26.05.2023 10:00
Volkswagen Touareg Elegance (2023) Foto:
Volkswagen Touareg Elegance (2023)
debata

Volkswagen podrobil tretiu generáciu modelu Touareg rozsiahlej modernizácii. Ako prvý model značky VW prináša novo vyvinuté svetlomety „IQ.Light – HD-LED-Matrix“ s vysokým rozlíšením. Interiér sa môže pochváliť sériovým digitálnym panelom „Innovision Cockpit a čerešničku na torte je nový senzor zaťaženia strechy. Modernizovaná verzia sa dá na prvý pohľad rozoznať podľa nového dizajnu prednej a zadnej časti karosérie s inovatívnymi prvkami ako osvetlená lišta na maske vpredu a nové zadné svetlá prepojené svietiacim pásom s červeným osvetleným logom VW.

Takmer 20-tisíc LED diód

Ako napovedá označenie HD (High Definition), nové svetlomety sa od systémov „IQ.LIGHT LED-Matrix“ líšia vysokým rozlíšením. Kým doteraz každý adaptívny svetlomet tvorilo najviac 24 LED, teraz každý svetlomet HD obsahuje až 19 200 mikro-diód LED. Z nich každá sa dá ovládať samostatne, vďaka čomu sú svetlomety schopné extrémne presne regulovať rozloženie svetelných lúčov na cestu.

Volkswagen Touareg Elegance (2023)
Volkswagen Touareg Elegance (2023)
+2Volkswagen Touareg Elegance (2023)

V každom svetlomete je modul interaktívneho osvetlenia HD-LED umiestnený v strede, okrem neho je na vonkajšej strane modul Bi-Matrix so 16 LED na osvetlenie blízkej oblasti pred vozidlom a prídavné diaľkové svetlo. Na vnútornej strane je tretí osvetľovací modul pre statické a dynamické zákrutové svetlo, odbočovacie svetlo a svetlo do zlého počasia. Veľký počet mikro-LED umožňuje nielen ešte presnejšie „vykrývať“ protiidúce vozidlá a iných účastníkov premávky, ale aj vytvárať nové interaktívne funkcie ako napríklad zobraziť stopu pre vedenie vozidla v zúženom jazdnom pruhu.

Senzor zaťaženia strechy

Touareg je vybavený novým senzorom zaťaženia strechy, ktorý je prepojený s regulačnou elektronikou podvozka. Jeho výhodou je zvýšenie agility vozidla. Ak je na nosiči namontovaný strešný box, senzor ho rozpozná a poskytne túto informáciu asistenčným systémom ako ESC, ktorý potom zasiahne primerane skôr aby sa zvýšila stabilita vozidla. Ak na streche nie je nijaká záťaž, regulačné systémy umožňujú športovejšie jazdné vlastnosti ako doteraz

V interiéri má inovovaný Touareg teraz sériovo digitálny prístrojový panel „Innovision Cockpit“ ktorý integruje digitálny združený prístroj s uhlopriečkou 30,5 cm a centrálny dotykový displej systému infotainmentu s uhlopriečkou 38,1 cm pod spoločným sklom do digitálnej ovládacej, informačnej a komunikačnej jednotky. Teraz umožňuje zobrazovanie máp navigácie vo vysokom rozlíšení, zahŕňa zdokonalené hlasové ovládanie s online podporou a rozhranie App Connect (Apple CarPlay, Android Auto), ktoré umožňuje pripojenie smartfónu bez kábla.

V kabíne je niekoľko zásuviek USB-C so zvýšeným nabíjacím výkonom na 45 W (predtým 15 W) na rýchlejšie nabíjanie koncových zariadení ako smartfóny, tablety a laptopy. K voliteľným prvkom infotainmentu patrí ozvučovací systém Dynaudio s výkonom 730 W a head-up displej. Zmeny v detailoch ako napríklad mäkké obklady stredovej konzoly a nové osvetlené dekoračné obklady s nápisom „Touareg“ dodávajú interiéru ušľachtilejší vzhľad.

Nový Touareg na Slovensku

Nový Touareg sa bude na slovenskom trhu predávať s rozličnými verziami pohonu, založenými na turbodúchadlom prepĺňaných motoroch V6 s objemom 3,0 litra. Obľúbený naftový motor 3.0 V6 TDI je na výber v dvoch verziách s výkonom 170 kW (231 k) alebo 210 kW (286 k). Verzia plug-in hybrid, s označením eHybrid využíva benzínov motor 3.0 V6 TSI a elektromotor, ktoré spolu poskytujú systémový výkon 280 kW (381 k). Všetky motory sa sériovo montujú s 8-stupňovou automatickou prevodovkou a permanentným pohonom všetkých kolies 4MOTION.

Na slovenskom trhu bude nový Touareg v ponuke v jedinej, luxusnejšej verzii „Elegance“. Tá má štandardne 2-zónovú klimatizáciu, svetlomety „IQ.Light – HD-LED-Matrix“ a LED zadné svetlá, navigačný systém „Discover Pro Max“ ako súčasť systému „Innovision Cockpit“, elektricky nastaviteľné predné sedadlá, kožené poťahy sedadiel, ako aj špecifické dizajnové prvky na karosérii a 19-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny. Nový Touareg vo verzii Elegance 3.0 V6 TDI s výkonom 170 kW (231 k) bude v predpredaji s cenou od 69 900 eur s DPH.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #VW Touareg #IQ.Light #HD-LED-Matrix
Články podľa značiek