Modernizovaný Ioniq 5: Má väčšiu batériu, silnejšiu výbavu a digitálne spätné zrkadlá

Ioniq 5 sa v najnovšom vydaní môže pochváliť efektívnejším termomanažmentom batérie, luxusnejšou výbavou a dostal aj vylepšené tlmiče.

31.05.2023 10:00
Hyundai IONIQ 5 MY23 Foto:
S batériou s kapacitou 77,4 kWh má modernizovaný Ioniq normovaný dojazd na jedno nabitie viac ako 500 km.
debata (13)

Hyundai Ioniq 5 patrí po dizajnovej aj technologickej stránke k elektromobilom, ktoré (nielen) na Slovensku vyvolali veľký rozruch. Jeho extravagantný vzhľad si niektorí zamilovali, iní si naň nedokázali zvyknúť, ale zaujal všetkých a na ceste sa skutočne nedá prehliadnuť.

Prakticky presne po roku prichádza s modernizáciou, ktorá rozhodne nie je len symbolická. Jedným z dôležitých vylepšení je zvýšená kapacita batérie, umožňujúca autu na jedno nabitie pokoriť 500-kilometrovú hranicu.

Hyundai - e-corner Concept - 2023 Čítajte viac Hyundai ukázal ‘krabí‘ Ioniq 5. Dokáže skutočné divy

Základom je aj naďalej batéria s kapacitou 58 kWh s možnosťou pohonu len zadnej nápravy. Novinkou je väčšia, až 77,4 kWh batéria, ktorá nahradila pôvodnú s kapacitou 72,6 kWh. Normovaný dojazd auta sa vďaka nej zvýšil až na 507 km. A nielen to. Modernizovaný Ioniq 5 má teraz o 8 kW vyšší výkon pri verziách s pohonom zadnej nápravy (168 kW/228 k) a až o 14 kW vyšší systémový výkon pri verziách s pohonom 4×4 (239 kW/325 k).

Hyundai Ioniq 5 (2023)
Hyundai Ioniq 5 (2023)
+5Hyundai Ioniq 5 (2023)

Vďaka vylepšenému tepelného manažmentu vysokonapäťovej batérie (vo všetkých výbavách) možno auto efektívnejšie nabíjať na rýchlonabíjačkách. Nabíjacie miesto zadáte do navigácie a vďaka inteligentnému teplotnému manažmentu k nemu auto príde s optimálnou teplotou batérie pre čo najefektívnejšie nabíjanie.

Do výbavy auta pribudol balíček Techno Pack, za ktorý si priplatíte 1 700 eur. Tie investujete do skutočne neprehliadnuteľných digitálnych spätných zrkadiel – nielen vonkajších, ale aj vnútorného. Pravdou je, že my sme im zatiaľ (nie v Ioniqu 5, ale všeobecne) neprišli úplne na chuť, ale iní zas na túto vymoženosť nedajú dopustiť. V modernizovanom Ioniqu 5 ich môžete mať vôbec po prvýkrát.

Hyundai Ioniq 5 - testy prototypov 2023 Čítajte viac Hyundai Ioniq 5 N: Prvý elektrický hothatch už driftuje pri polárnom kruhu

V prípade digitálneho vnútorného zrkadla je širokouhlý obraz za vozidlom snímaný kamerou umiestnenou pod zadným spojlerom a premieta sa na digitálny displej, ktorý nahrádza konvenčné spätné zrkadlo. Klasické vonkajšie spätné zrkadlá sú v rámci tohto balíku nahradené kamerami a digitálnymi displejmi.

Zmenou prešli aj jednotlivé úrovne výbavy. Štandardnou súčasťou výbavy Style sa stalo ambientné podsvietenie interiéru. Štandardnou súčasťou najvyššej výbavy Premium je bez ďalších príplatkov Premium Pack, ktorý obsahuje elektricky ovládané relaxačné predné sedadlá s pamäťou a elektricky posuvné zadné sedadlá.

Koľko stojí modernizovaný Hyundai Ioniq 5?

Jeho cena začína po odrátaní akciového bonusu na sume 43 390 eur. Za ňu dostanete vozidlo vo výbave Family s 58 kWh batériou s výkonom 125 kW/170 k a pohonom zadnej nápravy. Vozidlo v rovnakej výbave, ale s väčšou 77,4 kWh batériou a výkonom 168 kW/228 k stojí 47 890 eur. Obľúbený pohon všetkých kolies 4×4 je k dispozícii od strednej úrovne výbavy Style s väčšou batériou za cenu od 49 740 eur. V ponuke zostala zachovaná možnosť bezplatného výberu 19– alebo 20-palcových kolies vo výbave Premium.

Záruka na auto je 5 rokov bez obmedzenia kilometrov, na vysokonapäťovú batériu 8 rokov/160 000 km.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #modernizácia #Hyundai Ioniq 5 #CUV
Články podľa značiek