Trojvalcové Mondeo je realitou

Nové Mondeo sa stáva prvým trojvalcovým modelom strednej triedy. Novinkou v tomto modelovom rade je aj pohon 4x4.

02.10.2012 11:47
Ford Mondeo Foto:
Mondeo dostalo výrazne športové línie. Kontrastovať s nimi bude premiérový litrový 3-valec pod kapotou.
debata (1)

Ford sa rozhodol bojovať proti kríze veľkou modelovou ofenzívou. A aby ukázal, že to myslí vážne, usporiadal v Amsterdame, tri týždne pred začiatkom parížskeho autosalónu, veľkú šou Go Further. Napriek množstvu nových modelov, nevynímajúcich malé SUV Eco Sport, sa stala hlavným magnetom programu štvrtá generácia Mondea. Je sa na čo tešiť. Mondeo bude nielen prvým modelom strednej triedy s úsporným trojvalcovým motorom (!), ale vďaka po prvý raz použitému pohonu 4×4, aj omnoho sebavedomejším súperom pre Volkswagen Passat, Opel Insignia alebo Škodu Superb.

Ford Mondeo (my 2013) Foto: Ford
Ford Mondeo Ford Mondeo (my 2013)

Dizajn inšpirovaný tak trochu voľnomyšlienkárskou štúdiou Evos dozrel najprv do podoby Fordu Fusion, americkej verzie Mondea, predstavenej začiatkom roka v Detroite, a dnes máme možnosť vidieť aj jeho európsku špecifikáciu. Mondeo je postavené na úplne novej globálnej podvozkovej platforme CD. Hneď od začiatku sa predstaví v troch karosárskych variantoch – ako sedan, liftabck a kombi. Riešením prednej masky evokuje luxusný britský Aston Martin a pri pohľade na nízku športovú líniu kabíny, inšpirovanú pravdepodobne módou štvordverových kupé, zas Jaguar XF. Rozmery však zatiaľ Ford nezverejnil. Len sľúbil, že napriek športovým krivkám sa posádka nemusí obávať nedostatku priestoru.

Ford Mondeo (my 2013) Foto: Ford
Ford Mondeo Ford Mondeo (my 2013)

Novinkou interiéru s vysokou kvalitou spracovania sú nafukovacie zadné bezpečnostné pásy a hlasom aktivované rozhranie Ford Sync s technológiou MyFord Touch a 8-palcovou obrazovkou. Vďaka tomu bude môcť vodič stále držať volant, a pritom hlasovými povelmi obsluhovať funkcie telefónu, navigácie, audiosystému či klimatizácie.

Interiér ponúka kvalitnejšie materiály ale aj... Foto: Ford
Ford Mondeo Interiér ponúka kvalitnejšie materiály ale aj hlasové ovládanie Sync.

V ponuke bude po prvý krát v tejto triede adaptívna LED-diódová technológia pre stretávacie a diaľkové reflektory.

Najväčším šokom je však rozhodnutie rozšíriť ponuku motorov o nový litrový benzínový 3-valec 1.0 EcoBoost, ktorý sa už predstavil napríklad v minivane B-Max alebo vo väčšom Focuse. Mondeo tak bude prvým modelom strednej triedy s 3-valcovým agregátom. Priniesť mu má rekordne nízku spotrebu paliva a emisií. Ešte významnejšie je však nasadenie pohonu 4×4, ktorého absencia bola najväčším hendikepom Mondea. Okrem toho plánuje Ford uviesť na trh hybridnú verziu. Dostane ju výlučne sedan. Ten skombinuje zážihový dvojliter s 35 kW elektromotorom.

Bližšie informácie Ford zatiaľ neuviedol.

1 debata chyba
Články podľa značiek