Opel predstavil motor 1.6 SIDI Turbo

Konštruktéri automobilky Opel sa pochválili benzínovým prepĺňaným štvorvalcom 1.6 SIDI Ecotec Turbo. Príde s výkonmi 125 kW/170 k a 147 kW/200 k.

12.10.2012 12:47
Opel Foto:
Výkonové verzie sa budú odlišovať aj tvarom piestov (inak tvarované dno). Ventilové rozvody sú hnané reťazou.
debata (2)

Najvýraznejším poznávacím znakom novej generácie benzínových štvorvalcov SIDI (Spark Ignition Direct Injection) je priame vstrekovanie benzínu, ktoré doterajším motorom 1.4 a 1.6 Turbo chýbalo ako soľ. Pôvodne ho mali dostať už tieto agregáty, no vplyvom nepriaznivej situácie na svetových trhoch a potreby nasmerovania kapitálu iným smerom, sa nakoniec ukázali s konvenčným, nepriamym vstrekovaním. Dnes sa to mení a Opel má konečne motor, ktorým chce útočiť na najmodernejšie prepĺňané agregáty vybavené priamym vstrekovaním. Na trhu sa objaví v dvoch výkonových verziách – 1.6 Eco Turbo (132 kW/180 k) a 1.6 Performance Turbo (147 kW/200 k).

Blok nového motora je z grafitovej liatiny (CGI), rám kľukovej skrine je však kvôli výraznejšiemu zníženiu hmotnosti hliníkový (tvorí spodný rám ložísk kľukového hriadeľa). Samotný kľukový hriadeľ je oceľovým výkovkom, jeho hlavné ložiská však majú relatívne malý priemer, čo má v kombinácii s liatinovými vekami ložísk zabezpečiť menej vibrácií a nižšiu hlučnosť, tvrdí Opel. V bloku rotujú aj dva, reťazou hnané vyvažovacie hriadele.

Prepĺňanie zabezpečuje kompaktné turbodúchadlo s malou zotrvačnosťou integrované priamo do zberného výfukového potrubia. Každá výkonová verzia dostane špecifickú geometriu turbíny. Oficiálna správa automobilky žiaľ viac podrobností o turbodúchadle neuvádza, známe nie je ani to, či sú jeho ložiská chladené vodou z vlastného chladiaceho okruhu s núteným obehom dodatočným čerpadlom.

Čo je zaujímavé, Opel uvádza, že jeho prepĺňaný motor dokáže pracovať s vrstvenou zmesou. S jej vytváraním majú prepĺňané motory obyčajne problém, prúd nasávaného vzduchu totiž vo valcoch vytvára tak silné prúdenie, že tvorba vrstvených zmesí je tu prakticky nemožná.

Viac podrobností Opel prezradí pravdepodobne až neskôr.

2 debata chyba
Články podľa značiek