Mercedes-Benz SLS AMG ED - najvýkonnejší elektromobil prichádza

V Stuttgarte dokázali nemožné. Legendárny superšport SLS AMG s krídlovými dverami prestavali na elektromobil s výkonom 751 k.

07.11.2012 09:38
Mercedes-Benz SLS AMG ED Foto:
Navonok si nič zvláštne nevšimnete, a predsa sa v útrobách skrývajú štyri elektromotory.
debata

Dostal prívlastok Electric Drive, a čo viac, na okruhu Nurburgring sa môže pokojne postaviť na štart vedľa svojho benzínového súrodenca. Stovku zvládne pod štyri sekundy a čo stráca v šprinte, doháňa fantastickou trakciou. V rukáve má totiž pohon štyroch kolies.

Mercedes-Benz SLS AMG ED Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz SLS AMG ED Mercedes-Benz SLS AMG ED

Elektrické SLS AMG zamenilo 6,2-litrový atmosférický 8-valec za štvoricu elektromotorov. Spolu dávajú výkon 552 kW/751 k a krútiaci moment gigantických 1000 Nm. Každý z nich poháňa cez systém AMG Torque Dynamics, vyvinutý v spolupráci s AMG High Performance Powertrains v britskom Brixworthe, nezávisle jedno koleso. Elektromotory nie sú ale umiestnené priamo v kolesách. Toto riešenie by totiž zvýšilo hmotnosť neodpružených hmôt. Miesto našli v oblasti, kde sa bežne nachádza diferenciál. Odtiaľ sú spojené s kolesami. Selektívne ovládanie každého z nich prináša SLS AMG ED doteraz nevídanú stabilitu, pretože dokáže zmenou hnacej sily eliminovať v stotinách sekundy akékoľvek pretáčavé alebo nedotáčavé tendencie.

Mercedes-Benz SLS AMG ED Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz SLS AMG ED Mercedes-Benz SLS AMG ED

Vodič, či skôr pilot, môže vyberať z troch jazdných režimov – Controlled Efficiency, pre komfortnú a ekonomickú jazdu, režimu Sport pre dynamickú jazdu a módu Sport + pre vyslovene agresívny jazdný štýl. Chýbajúci zvuk benzínového motora nahrádza generátor zvuku so špeciálne vyladeným akustickým echom. V Stuttgarte to volajú „zvukový obraz“ a zodpovednosť zaň preberá 11 reproduktorov audiosústavy.

Energiu berú motory z vysokonapäťového vodou chladeného akumulátora umiestneného v centrálnej štruktúre skeletu. Majú kapacitu 60 kWh a skladajú sa z 12 modulov chránených kompozitovým obalom. Enormnú hmotnosť 548 kg eliminovali konštruktéri redukciou hmotnosti karosérie. Tá má hliníkový skelet a vonkajšie panely vyrobené z plastov vystužených uhlíkovým vláknom.

Mercedes-Benz SLS AMG ED Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz SLS AMG ED Mercedes-Benz SLS AMG ED

Batérie sa dobíjajú rekuperovaním pri brzdení a, samozrejme, z elektrickej siete. Vďaka dodávanej 22 kW nabíjačke sa čas nabíjania skracuje z 22 hodín na tri. Mercedes uvádza dojazd 250 kilometrov. Samozrejme, nie niekde na okruhu. Tu sa totiž môžete doslova vyblázniť. Táto elektrická raketa šprintuje na stovku za 3,9 sekundy, čo je len o desatinu horší výsledok v porovnaní s „bežným“ SLS AMG. S maximálnou rýchlosťou je to kvôli bezpečnosti horšie. Magická trojstovka sa nekoná. Ručičku rýchlomera zastaví obmedzovač pri rýchlosti 250 km/h. Aj tak mu jeho parametre dávajú status najrýchlejšieho sériovo vyrábaného elektromobilu na svete. Áno, SLS AMG ED sa chystá na montážne linky už na budúci rok. A cena? Šušká sa o astronomických 416 000 eurách. To je viac ako dvojnásobok ceny doteraz najvýkonnejšej a najdrahšej benzínovej verzie SLS AMG GT s výkonom 435 kW.

Mercedes-Benz SLS AMG ED

Najrýchlejší elektromobil na svete

Fotogaléria
Mercedes-Benz SLS AMG ED
Mercedes-Benz SLS AMG ED
+4Mercedes-Benz SLS AMG ED
debata chyba
Články podľa značiek