Nissan upravil elektromobil Leaf

Po dvoch rokoch výroby uvádza Nissan na trh modernizovaný elektromobil Leaf. Zmeny, ktoré podstúpil, nie sú zďaleka len kozmetické.

28.11.2012 07:33
Nissan Leaf Foto:
Na jeho zovňajšku to nevidieť, ale pod kapotou má nový Leaf účinnejšiu a ľahšiu pohonnú sústavu s dojazdom 230 km. K výhodám patrí aj väčší kufor.
debata (11)

Leaf dostal totiž účinnejšiu pohonnú sústavu. Tá sa podpísala na znížení hmotnosti až o 80 kg. Systém s novým elektromotorom je tiež kompaktnejší, takže nabíjačka mohla byť presunutá zo zadnej časti vozidla pod prednú kapotu. Batožinový priestor tým vzrástol z 330 na 370 litrov.

Nižšia hmotnosť, vyššia účinnosť a zvýšená miera rekuperácie brzdnej energie viedla k predĺženiu dojazdu zo 160 až na 230 km. Li-ion batérie budú mať pritom vyššiu životnosť, keďže dobíjanie je limitované maximálne do 80 % kapacity akumulátorov.

Pribudli aj nové prvky výbavy. Napríklad nízkoenergetická audiosústava Bose Energy Efficient Series s nižším odberom, parkovacia nožná brzda, hill-holder alebo nové čalúnenie. Naopak, pre čo najnižšiu cenu sa Leaf predstaví aj v chudobnejšej verzii S.

Nissan Leaf Foto: Nissan
Nissan Leaf Nissan Leaf

To, že sa z tohto úspešného elektromobilu stáva skutočne svetové auto, dokazuje Nissan aj rozšírením výrobných kapacít. Okrem domácej japonskej linky bude Leaf od budúceho roka schádzať aj z montážnych pásov nového amerického závodu v Tennessee.

11 debata chyba
Články podľa značiek