Nissan Micra sa zmení na nový Smart

Smart chystá spoluprácu s Nissanom. Plodom ich zväzku bude nový päťdverový Smart určený pre americký trh.

11.10.2010 01:20 , aktualizované: 04:07
Smart 5 door Foto:
Smart 5 door
debata

Kto očakáva, že nástupca modelu ForFour bude zarytý individualista ako prvá generácia, ktorá mimochodom vznikla zo spolupráce s Mitsubishi, bude sklamaný. Prvý pohľad na zverejnené skice amerického Smartu prezradí, že ide o prezlečenú Micru. Na základe memoranda o porozumení získala americká odnož značky Smart práva na produkciu a distribúciu zamaskovanej Micry v Spojených štátoch. Príchod nového vozidla na trh je naplánovaný na posledný kvartál budúceho roka.

Nie je vám zadná časť povedomá? Foto: Smart
Smart 5 door Nie je vám zadná časť povedomá?

Predajné výsledky modelu ForTwo pokrivkávajú za očakávaniami. Päťdverový Smart má byť odpoveďou na požiadavky trhu, ktorý si vypýtal „lifestylovo“ ladené malé auto s väčšou prepravnou kapacitou. Nissan Micra bol vybraný za predlohu z pochopiteľných dôvodov. Prednedávnom totiž aliancia Renault Nissan a koncern Daimler spojili svoje sily kvôli vývoju novej platformy s motorom vzadu, ktorá je určená pre budúcu generáciu Smartu ForTwo a nového mestského Renaultu.

Nájdite desať rozdielov... Foto: Nissan
Nissan Micra Nájdite desať rozdielov...

Predĺžená verzia novej platformy by sa mala stať základným kameňom aj pre budúce Twingo. Zároveň si koncerny budú vymieňať know-how v oblasti motorov. Renault-Nissan zabezpečí nízkoobjemové jednotky, Daimler väčšie motory. Nezanedbateľná je taktiež začínajúca spolupráca v oblasti úžitkových vozidiel.

Nový päťdverový Smart na báze Micry by však mal byť iba dočasným riešením, pokiaľ nepríde na trh skutočný nástupca modelu ForFour niekedy v roku 2014. Smart zverejnil iba skutočne strohé informácie. Ďalšie detaily sa dozvieme po podpísaní konkrétnejších dohôd.

debata chyba
Články podľa značiek