Za navigácie už vodičom pokuty nehrozia

Šoféri za navigačné systémy na čelnom skle auta pokuty platiť nebudú. Spornú vyhlášku o cestnej premávke, ktorá sankciu zaviedla od 20. novembra 2009, sa rozhodlo ministerstvo dopravy zmeniť.

02.12.2009 11:23
Navigačný systém Foto:
Navigačný systém
debata

Ministerstvo tak priznalo, že pôvodný návrh bol krokom vedľa.„Časť o navigačných systémoch v zornom poli vodiča sme vyškrtli preto, že samotné zorné pole je len veľmi ťažko definovateľné a mohlo by tak dochádzať k nejednotnosti výkladu,“ vysvetlil hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Podľa neho je teda na samotných vodičoch, kam si navigačné systémy umiestnia.

V pôvodnom návrhu chcelo ministerstvo zakázať navigačné systémy na čelných sklách preto, aby neobmedzovali výhľad vodičov počas jazdy.

Navigáciu umiestnite tak, aby vám zavadzala čo... Foto: Intel
Navigačný systém Navigáciu umiestnite tak, aby vám zavadzala čo najmenej.

Polícia tak bude aj naďalej dávať pokuty len tým šoférom, ktorí si výhľad radi skrášľujú rôznymi ozdobami. „Nič sa nemení na tom, že za ostatné predmety, ktoré v zornom poli nemajú čo hľadať, čaká na vodičov postih,“ dodal Jurikovič. „Kým ministerstvo dopravy nepristúpi k novele tejto vyhlášky, policajti nebudú kontrolovať ani pokutovať umiestňovanie navigačných systémov na čelné sklo,“ potvrdil policajný hovorca Viktor Plézel. Doplnil, že za plyšové hračky či prívesky na čelnom skle čaká na vodičov pokuta do výšky 60 eur.

Pôvodná vyhláška zaviedla pre vodičov viacero zvláštnych opatrení. Tým najpozoruhodnejším bolo práve vyčistenie zorného poľa, v ktorom motoristom nesmelo prekážať prakticky nič. Vrátane navigačných systémov.

debata chyba
Články podľa značiek