Mýty o zimných pneumatikách

Zdajú sa vám zimné pneumatiky drahé, nepohodlné a niekde ste počuli, že sa na nich nedá jazdiť rýchlo? Omyl. Nedajte sa oklamať, pravda môže byť úplne iná.

22.11.2009 09:26
Zimná pneumatika Foto:
Zimná pneumatika
debata (64)

Mýtus 1: Sú drahé
Pravda: Cenový rozdiel medzi zimnými a letnými pneumatikami predstavuje maximálne 5 %. Dôvodom je, že obsahujú viac prírodného kaučuku, ktorý je drahší ako syntetický.

Mýtus 2: Treba ich len na snehu
Pravda: Zimné pneumatiky zvyšujú bezpečnosť jazdy pri nízkej teplote v akýchkoľvek poveternostných podmienkach, teda aj na suchej vozovke. Používať by sa mali hneď, ako teplota klesne pod 7 °C.

Mýtus 3: Hĺbka dezénu je nepodstatná
Pravda: Čím hlbší je dezén, tým majú pneumatiky na zimných vozovkách lepšie vlastnosti. Nezávisle od legislatívy sa preto odporúča, aby zimné pneumatiky mali minimálnu hĺbku 4 mm.

Mýtus 4: Sú nepohodlné
Pravda: Pri moderných pneumatikách väčšina užívateľov nepocíti žiadne rozdiely v komforte. Dokonca aj pri vysokých rýchlostiach na suchých vozovkách sa hlučnosť zimnej pneumatiky takmer vyrovná parametrom letnej.

Mýtus 5: Nie sú pekné
Pravda: Moderné zimné pneumatiky majú príťažlivý dizajn a tiež nie je nutné nasadzovať ich len na oceľové ráfiky. Momentálne sú v ponuke aj špeciálne hliníkové disky pre zimné pneumatiky.

Mýtus 6: Sú pomalé
Pravda: Moderné zimné pneumatiky sú výkonné i počas rýchlej jazdy. Na trhu sú dokonca špeciálne vysokovýkonné zimné plášte určené až do rýchlosti 270 km/h.

Mýtus 7: SUV a 4×4 ich nepotrebujú
Pravda: Aj tieto automobily by mali byť pre vyššiu hmotnosť vybavené zimnými pneumatikami. Ani pohon všetkých štyroch kolies nemusí pomôcť na snehu a ľade, pokiaľ je automobil vybavený letnými pneumatikami.

Mýtus 8: Je jedno, ako sa obujú
Pravda: Pre dosiahnutie správnych jazdných vlastností je potrebné vymeniť všetky štyri pneumatiky súčasne. Optimálne je používať rovnaký typ a dezén. Použitie rozdielnych typov môže spôsobiť nečakané zmeny v správaní automobilu.

64 debata chyba
Články podľa značiek