Obchádzanie prekážok a radenie do pruhov majú svoje pravidlá

Viete, ako podľa pravidiel obísť prekážku, alebo kedy pri znížení počtu jazdných pruhov dodržiavať pravidlo zipsu?

13.03.2012 19:09
Doprava Foto:
Jazda pri zbiehaní jazdných pruhov má svoje presne dané pravidlá. Napriek tomu sú potrebné trpezlivosť a slušnosť.
debata (1)

Prekážkou cestnej premávky je všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov. Za prekážku cestnej premávky sa nepovažuje vozidlo stojace alebo pomaly sa pohybujúce z dôvodov vyvolaných cestnou premávkou, spojených najmä s údržbou alebo opravou cesty, dopravnou nehodou alebo inou udalosťou. Prekážka cestnej premávky má byť označená tak, aby ju účastníci cestnej premávky mohli včas spozorovať. Označuje sa najmä zábranou na označenie uzávierky, výstražným svetlom oranžovej farby, za zníženej viditeľnosti aj červeným svetlom alebo reflexnou červenou zástavkou.

Spôsoby a nadradenosť značenia

V cestnej premávke sa používajú:

  1. zvislé dopravné značky
  2. vodorovné dopravné značky
  3. dopravné zariadenia
  • zvislé dopravné značky sú nadradené vodorovným dopravným značkám
  • prenosné dopr. značky a zariadenia sú nadradené trvalým dopr. značkám a zariadeniam
  • svetelné signály sú nadradené dopravným značkám a ostatným dopravným zariadeniam
  • pokyny policajta či inej oprávnenej osoby sú nadradené dopr. značkám a zariadeniam

Bez označenia

Prekážka

Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu.

Zníženie počtu jazdných pruhov

Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu. To neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou (značka C 30 – Striedavé radenie).

S označením

Zníženie počtu jazdných pruhov (dopravná značka C 22b)

Dopravná značka C 22b Foto: MV SR
Dopravná značka Dopravná značka C 22b

Značka C 22b označuje úsek cesty, kde dochádza, oproti predchádzajúcemu úseku, k zníženiu počtu jazdných pruhov v smere jazdy, a zároveň označuje, ktorý z jazdných pruhov je priebežný, ako aj jazdný pruh určený na zaraďovanie do priebežného pruhu. Značka sa používa aj na označenie prekážky, či konca samostatného jazdného pruhu pre pomalé vozidlá.

Ak sa na ceste zbiehajú dva jazdné pruhy do jedného a miesto je označené značkou č. C 22b „zúženie jazdných pruhov“, vodič pri prechádzaní z končiaceho sa jazdného pruhu do priebežného jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

Ak teda prídete k zúženiu, ktoré je označené touto dopravnou značkou a stojíte v pruhu, ktorý končí, neostáva vám nič iné, len zapnúť smerovku a čakať, kedy vás niektorý z vodičov v priebežnom jazdnom pruhu pustí. Ak vodič radiaci sa z končiaceho pruhu do priebežného spôsobí nehodu, nesie za ňu zodpovednosť.

Striedavé radenie (dopravná značka C 30)

Dopravná značka C 30 Foto: MV SR
Dopravná značka Dopravná značka C 30

Dopravná značka C 30 Vyznačuje miesto, kde platí tzv. pravidlo zipsu. Značka sa používa v záujme zvýšenia plynulosti cestnej premávky, ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky.

Vodič vozidla idúceho vo voľnom/priebežnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka (alebo sa jazdný pruh končí) preradenie do priebežného jazdného pruhu. Vodič pri zaraďovaní do priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v priebežnom jazdnom pruhu.

Prednosť protiidúcich vozidiel (dopravná značka P 10)

Dopravná značka P 10 Foto: MV SR
Dopravná značka Dopravná značka P 10

Dopravná značka P 10 označuje úsek cesty, kde nie je možná obojsmerná premávka s dostatočným bočným odstupom protiidúcich vozidiel. Určuje prednosť v jazde protiidúcich vozidiel.

Prednosť pred protiidúcimi vozidlami (dopravná značka P 11)

Dopravná značka P 11 Foto: MV SR
Dopravná značka Dopravná značka P 11

Dopravná značka P 11 označuje úsek cesty, kde nie je možná obojsmerná premávka s dodatočným bočným odstupom protiidúcich vozidiel. Označuje prednosť v jazde pred protiidúcimi vozidlami.

Pravidlá pri vyhýbaní sa prekážke, ktoré dopĺňajú pokyny značiek

Vodič, ktorý pri obchádzaní vozidla, ktoré zastavilo alebo stojí, prekážky cestnej premávky alebo chodca vybočuje zo smeru svojej jazdy, nesmie ohroziť ani obmedziť vodiča protiidúceho vozidla, nesmie ohroziť ani vodiča idúceho za ním, ani iného účastníka cestnej premávky. Vodič je pritom povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

Vodiči protiidúcich vozidiel sa vyhýbajú vpravo, včas a v dostatočnej miere. Ak sa nemôžu bezpečne vyhnúť, prednosť v jazde je povinný dať ten vodič, na ktorého strane jazdy je prekážka alebo zúžená vozovka. Ak jeden z nich musí cúvať, urobí to ten, pre ktorého je to ľahšie alebo menej nebezpečné. Ak sa vodič nemôže vyhnúť protiidúcej električke vpravo, vyhýba sa jej vľavo.

Obchádzajte vždy so zapnutou smerovkou

Vodič, ktorý pri obchádzaní cestnej prekážky alebo chodca vybočuje zo smeru svojej jazdy, nesmie ohroziť ani obmedziť vodiča protiidúceho vozidla, nesmie ohroziť ani vodiča idúceho za ním, ani iného účastníka cestnej premávky. Vodič je pritom povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

Používajte pripájací jazdný pruh

Ak je pri zúžení jazdných pruhov na zaraďovanie do priebežného jazdného pruhu zriadený pripájací pruh, je vodič povinný pred zaradením sa do priebežného jazdného pruhu použiť tento pruh. Vodič pri zaraďovaní z pripájacieho pruhu do priebežného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi idúcemu v priebežnom pruhu. Vozidlá idú vo všetkých jazdných pruhoch a radia sa až na konci. Je to z toho dôvodu, že ak by sa radili pribežne, tak rýchlosť priebežného pruhu sa výrazne spomalí až dôjde k jeho zastaveniu – tak ako sa to deje pri priraďovaní na Prístavnom moste.

Je to o slušnosti

Bez ohľadu na práva a povinnosti jednotlivých účastníkov premávky stále platí zlaté pravidlo, že účastník cestnej premávky si musí počínať si tak, aby ten, kto má prednosť v jazde, nemusel náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.

Pri zbiehaní dvoch jazdných pruhov do jedného musia vodiči prejaviť známky slušnosti a trpezlivosti. Využívať pravidlo zipsu aj keď to dopravná značka v danom úseku neprikazuje, no zároveň situáciu nezneužívať a automaticky si možnosť priradenia do priebežného pruhu nevynucovať. Na niektorých cestách, kde majú vodiči z vedľajších ciest problémy zaradiť sa pribudnú značky, ktoré vodičom na hlavnej prikážu povinnosť striedavo pustiť autá z vedľajšej cesty.

Zdroj: Vyhláška 9/2009 z.Z.

1 debata chyba
Články podľa značiek