Euro NCAP: Najbezpečnejším autám roku 2013 kraľuje čínsky Qoros

Po americkej poisťovacej spoločnosti IIHS ohlásilo rebríček najbezpečnejších áut aj európske bezpečnostné konzorcium Euro NCAP. Hviezdou je čínsky Qoros aj elektromobil Renault Zoe.

15.01.2014 12:00
Qoros 3 sedan - Euro NCAP Foto:
Čínsky Qoros 3 je najväčším prekvapením vlaňajších nárazových testov. Z pomedzi konkurentov dosiahol najvyššie bezpečnostné skóre 88 %.
debata (3)

Vlani absolvovalo crashtesty celkom 33 nových áut v štyroch hlavných hodnotiacich kritériách. Tak ako každý rok zostavilo Euro NCAP rebríček najbezpečnejších vozidiel podľa kategórií. Nepochybne najväčším prekvapením sa stal čínsky Qoros 3 Sedan, ktorý získal zlato v triede kompaktných rodinných vozidiel a vôbec najlepší výsledok za minulý rok.

A nie zadarmo. Z maxima 100 % má na konte až 88. Qoros sa tak stal prvou vážnou hrozbou z ríše stredu, ktorá dáva tušiť potenciál čínskeho automobilového priemyslu.

Tešiť sa môžu aj v Renaulte. Ich elektromobil Renault Zoe ovládol celkovým bezpečnostným priemerom 82 % kategóriu supermini, teda malých mestských áut. Francúzskych inžinierom to môže robiť dobre o to viac, že renomovaný konkurent, revolučný elektromobil BMW i3, nedosiahol na viac ako na štyri hviezdičky.

V triede superminy si odniesol zlato elektrický... Foto: Euro NCAP
Renault Zoe - Euro NCAP V triede superminy si odniesol zlato elektrický Renault Zoe. V BMW musia zúriť. Ich hriešne drahý elektromobil i3 nemal totiž na viac ako na štyri hviezdičky.

Malým MPV, aspoň podľa kategorizácie Euro NCAP, zas kraľuje dvojica celkom odlišných vozidiel. Kórejská Kia Carens a osobná verzia dodávky Ford Tourneo Connect so zhodným výsledkom 83 %. Zvláštnu pochvalu si však z tejto dvojice zaslúži najmä Ford, pretože v Tourneu adaptoval v kategórii dodávok ako prvý moderné asistenčné systémy, typické zatiaľ len pre osobné autá.

Od Lexusu IS 300h v triede veľkých rodinných áut sa päť hviezdičiek, za ktorými stojí ochrana vyjadrená 85 percentami, akosi očakávala, ale potom sú tu ešte dvaja ďalší medailisti, ktorých výsledky možno zaradiť do kategórie milých prekvapení.

V prvom rade je to nový Jeep Cherokee, ktorý je historicky prvým Jeepom s päťhviezdičkovým skóre v testoch Euro NCA. Potvrdil to excelentným výsledkom 83 % v triede malých SUV. Tým ďalším prekvapením je taliansky luxusný športový sedan Maserati Ghibli s percentuálnou ochranou 86 %.

Tešiť sa môžu aj v Jeepe. Nový Cherokee je... Foto: Euro NCAP
Jeep Cherokee - Euro NCAP Tešiť sa môžu aj v Jeepe. Nový Cherokee je prvým Jeepom so ziskom piatich hviezdičiek. A hneď aj ako víťaz triedy malých SUV.

Ak si myslíte, že zisk piatich hviezdičiek je dnes samozrejmosťou, ste na omyle. Dôkazom je niekoľko modelov, ktoré na ne vlani jednoducho nemali. A pritom ide o úplné novinky renomovaných značiek.

So štyrmi hviezdičkami skončili Nissan Note, Ford Eco Sport, Mitsubishi Mirage, elektromobil BMW i3, Opel Adam, Dacia Sandero, ale aj Mercedes-Benz Citan, ktorý možno označiť za „trapas roka“. Táto mini dodávka z dielne Renaultu a so stuttgartskou hviezdou na kapote si totiž štyri hviezdy vyslúžila až po trojhviezdičkovom reparáte. Horšie skončil už len trojviezdičkový Nissan Evalia.

A ľahšie to veru výrobcovia áut nebudú mať ani v budúcnosti. Rok 2014 znamená opätovné sprísnenie metodiky posudzovania bezpečnosti. Do systému hodnotenia budú totiž zahrnuté najmodernejšie asistenčné systémy, zvlášť systém automatického núdzového brzdenia, varovanie pred kolíziou, udržiavanie v jazdnom pruhu a upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu. Euro NCAP tým chce motivovať výrobcov k sériovej ponuke týchto systémov.

Najbezpečnejšie autá za rok 2013 (Euro NCAP 2013)
Trieda Víťaz Skóre
Supermini Renault Zoe 82 %
Malé rodinné autá Qoros sedan 88 %
Veľké rodinné autá Lexus IS 300h 85 %
MPV Kia Carens 83 %
MPV Ford Tourneo 83 %
Malé SUV Jeep Cherokee 83 %
Luxusné autá Maserati Ghibli 86 %

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #IIHS #nárazové testy #crash testy #najbezpečnejšie autá
Články podľa značiek