Ako ušetriť v Nemecku? Tankujte cez deň a mimo diaľnice

Voľný trh znamená voľnú cenotvorbu. Platí to aj pre palivá. Ich ceny sa menia prakticky stále. Ak viete, ako na to, môžete ušetriť aj 20 centov na liter. Tvrdí to nemecký Úrad pre transparentnosť trhu.

23.05.2014 16:00
debata
Najnižšie ceny nafty bývajú v Nemecku v... Foto: ADAC
čerpacie stanice - Nemecko Najnižšie ceny nafty bývajú v Nemecku v pondelok. V stredu sa zvyšujú a kulminujú vo štvrtok. Najviac však prerobíte, ak tankujete v noci a na diaľnici.

Na cestách autom po Nemecku môžete ušetriť nielen vyberaním miesta, kde natankovať, ale aj plánovaním toho, kedy doplniť pohonné látky. V súčasnosti je nafta v Nemecku najdrahšia v noci a v skorých ranných hodinách, najviac sa oplatí tankovať poobede.

Cena sa líši aj medzi rôznymi sieťami čerpacích staníc v závislosti od dňa v týždni, regiónu a tiež od toho, či dopravca tankuje na diaľnici, alebo mimo nej. Rozdiely v cenách sa tak môžu vyšplhať až na dvadsať centov za liter. Tieto rozdiely zistil úrad pre transparentnosť trhu, ktorý spadá pod nemecký Spolkový kartelový úrad.

„Najnižšie ceny v Nemecku bývajú v pondelok. V stredu sa zvyšujú a kulminujú vo štvrtok,“ hovorí Ondřej Pavlík, riaditeľ českej a slovenskej pobočky DKV Euro Service. „Z hľadiska času je najvýhodnejšie tankovať približne medzi 17. a 18. hodinou. Vodičom osobných a menších nákladných áut odporúčam tankovať mimo diaľnic. Už len rozdiel v cene jedného litra nafty medzi diaľničnou a neďalekou lokálnou čerpacou stanicou môže dosiahnuť až 10 centov,“ doplnil Pavlík.

Ako sa v tom však vyznať, aby ste ušetrené peniaze neminuli na zbytočné výjazdy z diaľnice a cestu späť? Pomôcť má aplikácia DKV Maps, ktorá obsahuje plánovač trasy aj vyhľadávač čerpacích staníc. Ceny nafty sú vo vyhľadávači denne aktualizované vďaka databáze údajov z on line autorizácií až z dvoch miliónov platieb tankovacími kartami v Európe. Aplikácia DKV Maps je dostupná nielen na webe, ale aj pre smartfóny (Android aj iPhone) pre použitie priamo počas cesty.

„S vyhľadávačom čerpacích staníc DKV tak dostávajú motoristi užitočný mobilný nástroj, s pomocou ktorého si môžu pred začiatkom jazdy vyhľadať najvhodnejšiu trasu,“ hovorí Volkmar Link, vedúci predaja DKV. Okrem presného plánu trasy počíta aplikácia aj náklady na palivo a emisie CO2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #palivá #DKV #pohonné hmoty #ceny pohonných hmôt
Články podľa značiek