TomTom: Najviac času v zápchach strávite v Moskve a Istanbule

Holandská spoločnosť TomTom, známa výrobou navigácií, zostavila najnovší rebríček svetových metropol podľa času, ktorý strávite za volantom v zápchach. Až šesť miest z desiatich najhorších nájdeme v Európe. Celému svetu však „kraľuje“ Moskva.

18.07.2014 12:00
debata
Vodiči na celom svete strávia v kolónach ročne... Foto: TomTom
TomTom - zápchy Vodiči na celom svete strávia v kolónach ročne priemerne osem dní. Najhoršie je na tom Moskva.

Dopravné zápchy sa stali pre mnohých bežnou súčasťou života. Na Slovensku to nie je inak, no verte, že ranné a popoludňajšie špičky v Bratislave či Košiciach sú len čajovým odvarom toho, čo musia znášať vodiči v Moskve, tureckom Istanbule či brazílskom Riu de Janeiro. Práve tieto tri mestá sú na špičke rebríčka monitorujúceho dopravné zápchy, ktorý každoročne zostavuje spoločnosť TomTom. Z nich vyplýva, že každý vodič strávi v kolónach priemerne osem dní v roku.

Najväčšou trpezlivosť sa však musia jednoznačne obrniť moskovskí vodiči. Index zápch je rekordných 74 percent. V praxi to znamená, že na trasu, ktorú by ste za normálnych okolností absolvovali za jednu hodinu, budete potrebovať ďalších 76 minút. Celkovo to robí dve hodiny a 16 minút. Ak v Moskve dochádzate dennodenne do práce, ktorá je vzdialená pol hodiny jazdy, pripravte sa, že ročne strávite v kolónach až 128 hodín, čo je viac ako päť dní. Ak dochádzate na väčšiu vzdialenosť, strata času rastie. Podobne dramatická situácia je v Istanbule či v Riu de Janeiro. Také Los Angeles je prekvapujúco až na deviatej priečke.

Desať najupchatejších miest sveta

Poradie Mesto Štát Index preťaženia oneskorenie na hodinu jazdy
1. Moskva Rusko 74 % 76 minút
2. Istanbul Turecko 62 % 66 minút
3. Rio de Janeiro Brazília 55 %
4. Mexiko City Mexiko 54 %
5. Sao Paulo Brazília 46 %
6. Palermo Taliansko 39 % 37 minút
7. Varšava Poľsko 39 % 43 minút
8. Rím Taliansko 37 % 40 minút
9. Los Angeles USA 36 %
10. Dublin Írsko 35 % 43 minút

Ale poďme späť do Európy, kde nemáme pre vodičov dobré správy. Zo štatistík TomTom totiž vyplýva, že z desiatich miest s najväčšími zápchami sveta je až šesť práve v Európe. Okrem spomínanej Moskvy a Istanbulu nestíha mestská infraštruktúra napríklad ani v malom Palerme na ostrove Sicília. Je na treťom mieste s indexom 39 %. Ročne tam strávite v kolóne pri 30-minútovom dochádzaní až 87 hodín. Na štvrtej priečke nie je Rím, Paríž ani Londýn, akoby sa mohlo zdať. Túto pozíciu obsadila Varšava s indexom 39 %, teda rovnakým ako Palermo.

Zaujímavou informáciou je, že väčšinu strateného času odstoja vodiči na cestách druhej a tretej triedy. Zápchy teda nie sú doménou diaľnic. Šéf spoločnosti TomTom, Harold Goddijna, preto upozorňuje, že budovanie rýchlostných ciest a ciest prvej triedy otázku dopravných zápch nerieši. Namiesto toho by sa podľa neho mali autority a dopravní inžinieri zamerať na okresné cesty, ktoré sa často vo veľmi zlom stave. Ak sa chcete zápcham vyhnúť, TomTom radí používať moderné navigácie s dopravným správami, ktoré vás vedia na kolóny včas upozorniť a navrhnúť alternatívnu trasu.

Desať najupchatejších miest Európy

Poradie Mesto Štát Index preťaženia oneskorenie na hodinu jazdy ročná strata času
1. Moskva Rusko 74 % 76 minút 128 hodín
2. Istanbul Turecko 62 % 66 minút 120 hodín
3. Palermo Taliansko 39 % 37 minút 87 hodín
4. Varšava Poľsko 39 % 43 minút 96 hodín
5. Rím Taliansko 37 % 40 minút 92 hodín
6. Dublin Írsko 35 % 43 minút 96 hodín
7. Marseille Francúzsko 35 % 38 minút 89 hodín
8. Paríž Francúzsko 35 % 38 minút 89 hodín
9. Londýn Veľká Británia 34 % 36 minút 86 hodín
10. Atény Grécko 34 % 30 minút 76 hodín

Ako si v rebríčku vedie Bratislava, sme sa bohužiaľ nedozvedeli. Nebola totiž medzi 60 monitorovanými mestami Európy. Zato vieme, že Viedeň je na 16., Praha na 17. a Budapešť na 31. mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #navigácia #dopravné zápchy #TomTom
Články podľa značiek