ADAC: Test zimných pneumatík 195/65 R15 - súťažil aj Matador

Zaujímavosťou testu tohto rozmeru je účasť slovenských pneumatík Matador. Nemáme sa však čím pýšiť. Hodnotenie „dostatočné“ znamená na školskej stupnici štvorku.

16.10.2014 12:00
ADAC - test zimných pneumatík 2014 Foto:
Na teste rozmeru 195/65 R15 sa zúčastnilo štrnásť plášťov. Dva z nich prepadli, jeden obhájil pozíciu „dostatočné“, sedem skončilo so známkou „dobré“ a štyri sa postavili na čelo tabuľky.
debata (3)

Pneumatiky s týmto rozmerom sú mimoriadne rozšírené, využívajú ich totiž autá masového segmentu nižšej strednej triedy. Menovať môžeme Citroën C4, Ford Focus, Hondu Civic, Hyundai i30, Kiu Ceed, Opel Astra, Škodu Octavia či Volkswagen Golf. Na teste sa zúčastnilo štrnásť plášťov. Dva z nich prepadli, jeden sa obhájil pozíciou „dostatočné“, sedem skončilo so známkou „dobré“ a štyri sa postavili na čelo tabuľky. Na teste sa zúčastnil aj výrobok slovenského Matadoru. Práve jemu prischol slabý výsledok „dostatočné“.

O prvých štyroch plášťoch Continental ContiWinterContact TS850, Bridgestone Blizzak LM-001, Dunlop SP Winter Sport 4D a Semperit Speed-Grip 2 možno opäť vyhlásiť, že ich najväčšou prednosťou je vyváženosť bez akýchkoľvek zásadnejších nedostatkov. Zvlášť Continental dominuje správaním na suchu, mokrej vozovke, snehu aj ľade, a to všetko s vynikajúcou hospodárnosťou a nízkym opotrebením, Bridgestone zas exceloval za mokra, no na snehu, ľade a opotrebením bol o málo slabší. Podobne to je s Dunlopom a Semperitom. Pri Dunlope však ADAC vyzdvihol priaznivý vplyv na nízku spotrebu a pri Semperite dobrú cenu.

Aj v tomto rozmere sa stala víťazom  pneumatika... Foto: ADAC
ADAC - test zimných pneumatík 2014 Aj v tomto rozmere sa stala víťazom pneumatika Continental ContiWinterContact TS850. Mala najvyváženejšie vlastnosti a v žiadnom kritériu nezaváhala.

Pneumatikám s hodnotením „dobré“ kraľujú plášte Uniroyal MS plus 77, Yokohama W.drive V905 a Michelin Alpin 5. Uniroyalu chýbala k lepšiemu výsledku vyššia hodpodárnoť, Yokohama mierne zaváhala na mokrej vozovke a Michelin zas na suchom povrchu. V iných kritériách sa však vyrovnávajú najlepším v teste. O málo horšie boli ďalšie štyri plášte skupiny „dobré“. Hankook Winter I'cept RS napríklad preukázal slabšie vlastnosti za mokra a na snehu. Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3 zas, podobne ako Michelin, zaostával na suchej ceste. Kumho WinterCraft WP51 a Kleber Krisalp HP2 mali problém na mokrej ceste.

Slovenský plášť Matador MP92 Sibir veľkú reklamu v testoch ADAC-u producentovi z Púchova neurobil. Prešiel takpovediac s odretými ušami s hodnotením „dostatočný“. Mal slabé výsledky najmä na vode a priemerné na ľade a ani v ostatných parametroch veru nezahviezdil. Stále však spĺňa kritériá bez toho, aby ho ADAC odpísal tak, ako to urobil s nasledujúcou dvojicou „nonameových“ zimných pneumatík Infinity Winter Hero INF 049 a Achilles Winter 101, ktoré preukázali katastrofálne nedostatky nielen na mokrej vozovke, ale dokonca aj na suchu. Infinity k tomu ešte pridalo veľké opotrebenie.

Ako sa testuje

Kritériami testu pneumatík ADAC sú jazdné vlastnosti za sucha, za mokra, na snehu, na ľade, hlučnosť, valivý odpor a opotrebenie. Výsledky známkované školskou stupnicou tak dávajú veľmi dobrý obraz o charakteristike každého plášťa. To umožňuje rozhodnúť sa pre kritérium, ktoré považujete pre vás za kľúčové. Môžete dať prednosť napríklad dlhšej životnosti pred komfortom alebo sa rozhodnúť pre pneumatiku s vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami na suchu a na mokrej vozovke, ak predpokladáte, že väčšinu zimných kilometrov neabsolvujete na snehu či ľade. Ak sa vás testovaný rozmer netýka, môžete sa orientovať podľa názvu dezénu. Každý typ pneumatiky sa totiž vyrába vo viacerých rozmerových kategóriách.

ADAC - test zimných pneumatík 2014
ADAC - test zimných pneumatík 2014
+6ADAC - test zimných pneumatík 2014

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #Matador #Continental #test zimných pneumatík
Články podľa značiek