Ktoré autá sú naozaj bezpečné? Tie veľké a ťažké!

Ak vlastníte auto ocenené piatimi hviezdičkami z crashtestov EuroNCAP, tak to ešte neznamená, že ste vo výhode oproti starému dvojhviezdičkovému SUV alebo pikapu. Fyzikálne zákony sa jednoducho oklamať nedajú. Potvrdzuje to aj štatistika americkej univerzity v Buffale.

26.05.2015 12:00
Bezpečnosť - Bufallo Foto:
Veľký americký full-size truck Dodge Ram patrí podľa štatistiky univerzity v Buffale k najbezpečnejším. Má výhodu veľkej hmotnosti aj bohatej bezpečnostnej výbavy.
debata (44)

Hviezdičky Euro NCAP sú jedna vec a realita druhá. Pochopiteľne, veľmi výstižne vyjadrujú, ako je auto pripravené na zrážku, lenže testy tohto konzorcia simulujú len určité typy nárazov, a to laboratórne. Z nich sa nikdy nedozviete, akú šancu vám dáva na prežitie auto napríklad v situácii, ak máte kolíziu s veľkým SUV, nákladným autom alebo autobusom. Jednoducho, na cestách vás nikdy nečaká normovaná bariéra Euro NCAP a nikdy nejdete rýchlosťou určenou metodikou.

Reálna premávka ponúka nekonečné množstvo situácií, ktoré nemusia byť vášmu autu pochuti. Je napríklad známe, že veľké a ťažké autá majú pri vzájomnom strete obrovskú výhodu. Dokázal to aj test ADAC-u, ktorý už pred pár rokmi postavil proti sebe 5-hviezdičkový Fiat 500 a 4-hviezdičkové SUV Audi Q7. Výsledok? Audi z nižším bezpečnostným rejtingom ochránilo posádku neporovnateľne lepšie ako malý Fiat 500. Dané je to jednoduchými fyzikálnymi zákonmi.

Naopak, k najmenej bezpečným autám patrí... Foto: Toyota
Bezpečnosť - Bufallo Naopak, k najmenej bezpečným autám patrí napríklad Toyota Corolla. Jej ľahká konštrukcia a nízka cena, ktoré stoja za nižšou bezpečnostnou výbavou, jej v reálnych kolíziách nedávajú veľa šancí na úspech.
Ťažšie auto má väčšiu hybnosť. Pri čelnej kolízii s malým vozidlom preto pokračuje v pôvodnom smere, kým malé auto pod vplyvom nárazu doslova „cúva“ . Preto je posádka malého vozidla vystavená väčšiemu preťaženiu, jednoducho musí absorbovať energiu, akoby narazila pri vyššej rýchlosti než druhý účastník nehody. Americká univerzita v Buffale preto vo svojej štúdii nehodnotila bezpečnosť áut podľa hviezdičiek, ale za kritérium si vzala samotný „život“ – presnejšie, počet poistných udalostí spojených so zraneniami pripadajúcimi na jednotlivé typy áut.

Vytvorila štatistiku, v ktorej figuruje celkom 360 modelov predávaných v USA v rokoch 2010 až 2012. Nájdeme v nej rebríček najbezpečnejších a najmenej bezpečných áut, presnejšie áut, v ktorých sa zranilo najviac a v ktorých najmenej ľudí. Za najbezpečnejšie boli považované tie, v ktorých bol počet poistných udalostí so zranením o 50 % lepší než celkový priemer. Naopak, najmenej bezpečné autá vykazovali počet zraní o 40 % vyšší. Nie náhodou figurujú v skupine najlepších práve veľké americké full-size trucky, ako sú Cadillac Escalade alebo Dodge RAM, a v skupine najhorších malé hatchbacky, napríklad Honda Civic alebo Toyota Corolla.

Univerzita tiež tvrdí, že bezpečnosť ovplyvňuje aj cena vozidla. Každých 10 000 dolárov, ktoré sa rozhodnete investovať navyše do svojho auta, znamená o 12 % nižšiu pravdepodobnosť zranenia. Podobne je to so spomínanou hmotnosťou. Každých 1 000 libier váhy, čo je približne 450 kg hmotnosti auta, zvyšuje vaše šance vyhnúť sa zraneniam o 19 %. Ak si to zhrnieme, viac peňazí a vyššia hmotnosť znamenajú aj viac bezpečia.

Nejbezpečnejšie autá

Dodge Ram 2500 Mega Cab
GMC Sierra 1500
Ford F-150
GMC Sierra 2500
Range Rover
Chevrolet Silverado 2500
Land Rover LR4/Discovery 4
Ford F-250 Supercab
Volvo XC60
Porsche Cayenne
Audi A6
Mini Cooper Countryman
Toyota Tacoma Xtra Cab
Chevrolet Silverado 1500
Cadillac Escalade ESV
Ford F-150 Supercab
Ford F-350

Najmenej bezpečné autá

Suzuki SX4
Mitsubishi Galant
Dodge Avenger
Kia Forte
Nissan Versa
Hyundai Accent
Mitsubishi Lancer
Nissan Sentra
Dodge Caliber
Suzuki Grand Vitara
Scion tC
Toyota Corolla
Nissan Versa hatchback
Dodge Charger
Nissan Altima
Chrysler 200
Nissan Rogue/X-trail
Honda Accord
Honda Civic
Kia Forte
Chevrolet Impala
Ford Fiesta

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #bezpečnosť
Články podľa značiek