Honda zvoláva v USA ďalších 1,4 milióna áut s airbagmi Takata

Posledné údaje hovorili, že kauza smrtiacich airbagov Takata sa týka približne 53 miliónov áut. Stále však prebieha sumarizácia modelov, do ktorých sa dostali. Honda teraz oznámila, že v USA povolá do servisov ďalších takmer 1,4 milióna vozidiel.

18.06.2015 07:30
debata
Od roku 2008 bolo zvolaných na opravu už okolo... Foto: Takata
Takata - airbag Od roku 2008 bolo zvolaných na opravu už okolo 25 miliónov áut rôznych značiek vybavených airbagmi Takata. Sedem smrteľných prípadov sa týka modelov značky Honda.
Zvolávacia akcia kvôli potenciálne chybným airbagom na strane spolujazdca sa tak podľa Hondy dotkne zhruba 2,3 milióna áut. Airbagy v týchto autách môže narušiť vlhkosť, čo môže viesť v priebehu času k explózii nafukovacieho systému a vyvrhnutiu kovových častí do interiéru vozidla. Honda pritom už pred dvoma rokmi oznámila, že kvôli potenciálne nebezpečným nafukovacím vankúšom na strane spolujazdca zvolá na opravu približne 350 tisíc áut prevádzkovaných v oblastiach s vysokou vlhkosťou.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej dopravy (NHTSA) však automobilku vyzval, aby zvolávaciu akciu rozšírila na celé územie Spojených štátov. Honda v rámci celoštátnej akcie zvoláva v USA autá už aj na výmenu problémových súčastí airbagov na strane vodiča. Pondelňajšie oznámenie sa týka modelov Honda Civic z rokov 2001 až 2005 a Honda Accord z rokov 2003 až 2007. Oba sedany sú pre Hondu v tomto roku zatiaľ druhým a tretím najpredávanejším autom v USA.

Takata je popredným svetovým výrobcom airbagov. Od roku 2000 ich táto firma dodala automobilkám viac ako 100 miliónov. Zvolaných na opravu bolo zatiaľ okolo 25 miliónov áut rôznych značiek vybavených airbagmi Takata. S poruchou je spojovaných najmenej sedem prípadov usmrtenia, všetkých vo vozidlách značky Honda. Z toho šesť sa stalo na území USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Takata
Články podľa značiek