Mini zvoláva v USA 30 456 áut. Dôvodom je zlá bočná ochrana

Automobilky to v USA nemajú ľahké. Po krku im idú spotrebiteľské organizácie aj obávaný Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA). Ten si pozval najnovšie na koberec britské Mini. Novým Cooperom vyčíta slabú ochranu zadných cestujúcich pri bočnom náraze.

31.07.2015 21:00
Mini Euro NCAP - 2014 crash test Foto:
Štýlový britský kompakt jazdí fantasticky, no ochrana posádky mu robí problémy. Najmä pri bočnom náraze. Potvrdili to aj európske crashtesty Euro NCAP. V USA musí však Mini urobiť nápravu.
debata

Tak to tu ešte nebolo. Britské Mini, pod krídlami BMW Group, musí v USA zvolať do servisov 30 456 vozidiel Mini, Mini Cooper, Cooper S a Mini JCW, vyrobených v roku 2014 a 2015. Teda nových modelov. Dôvodom pritom nie je nefunkčnosť zariadení alebo systémov vozidla, ale slabá ochrana zadných cestujúcich pri bočnom náraze. Podľa Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTS), je posádka vystavená veľkému riziku zranenia, pričom sa odvoláva na vlastné testy. A dodáva, že nejde o poruchu, ale o chybne navrhnutú konštrukciu bočnej ochrany karosérie.

Pravdou je, že nová generácia Mini sa zatiaľ nemôže pochváliť 5-hviezdičkovou bezpečnosťou ani podľa európskych crashtestov Euro NCAP. Jedna jej chýba. Problém jej robila práve ochrana pri bočnom náraze, keď bola hruď posádky vystavená vysokému zaťaženiu a ochrana hodnotená ako slabá. Kým v Európe sa ale tento fakt akosi vytratil z pozornosti, v USA musí Mini urobiť nápravu. A zdá sa, že ani veľmi neprotestovalo. Do servisov sa majú dostaviť všetky dotknuté vozidlá, ktorým bude medzi vonkajší plášť karosérie a vnútorné zadné výplne interiéru dodatočne pridaný absorpčný materiál.

Koľko to automobilku bude stáť, ostáva tajomstvom. Mini však zdôraznilo, že zatiaľ nemá v súvislosti s týmto problémom zdokumentované žiadne prípady zranení alebo úmrtí. Otázkou ostáva aj to, ako sa zachová v Európe. Či zlepší bočnú ochranu pri novovyrobených vozidlách, alebo či pozve do servisov aj majiteľov, ktorí už majú najnovšiu generáciu Mini vo svojich garážach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #NHTSA
Články podľa značiek