Euro NCAP: Honda Jazz prekvapila, VW Caddy doplatil na chodcov

V laboratóriách Euro NCAP sa stretli ďalšie štyri nové modely. Audi A4, Honda HR-V a Honda Jazz majú po päť hviezdičiek. O jednu prišiel len praktický Volkswagen Caddy. Plány mu skrížila slabá ochrana chodcov.

09.11.2015 12:00
Euro NCAP 2015 - Honda Jazz Foto:
Víťazom tohto kola nárazových skúšok je Honda Jazz. Tá dosiahla
debata

Súčasné komplexné hodnotenie bezpečnosti robí mnohým autám problémy. Kameňom úrazu sú zväčša asistenčné systémy, najmä absencia autonómnych bŕzd, prípadne ich neuznanie, ak komisári Euro NCAP usúdia, že o ne nebudú mať zákazníci dostatočný záujem. Praktické MPV Volkswagen Caddy mal ale iný problém. Systém autonómneho brzdenia uznaný bol, takže v kategórii elektronických pomocníkov získal slušných 68 %. A problémy mu nerobila ani ochrana detí (78 %). Osudná mu však bola kategória ochrany chodcov.

Volkswagen Caddy prišiel o hviezdičku z dôvodu... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP 2015 - VW Caddy Volkswagen Caddy prišiel o hviezdičku z dôvodu veľmi nízkej ochrany chodcov. A pri náraze na stĺp zas došlo k poškodeniu štruktúry karosérie. To nemajú v Euro NCAP radi.

Tu Caddy prepadlo najmä z dôvodu vysokého ohrozenia panvy chodca. Problémová sa stala konštrukcia kapoty. So skóre 58 % jednoducho nemal šancu na slušnejší výsledok, i keď sa môžeme pýtať, čo má ochrana chodcov spoločné s bezpečnosťou auta? V kategórii dospelých má na konte 84 %, čo je síce dobrý, ale rozhodne nie žiarivý výsledok. Ukázal totiž slabšiu ochranu hrudníka pri čelnom náraze celou šírkou vozidla, a pri náraze na stĺp sa zas vytvoril otvor medzi posuvnými dverami a stĺpikom. Bez penále sa to neobišlo.

Euro NCAP 2015 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP 2015 Euro NCAP 2015

Ďalšie tri autá už prešli testami s plným počtom hviezdičiek. Honda Jazz a Honda HR-V sú síce postavené na rovnakej platforme, ale výsledky boli okrem asistenčných systémov (71 %) a ochrany chodcov (72 %) dosť odlišné. Víťazom je paradoxne menší Jazz. V ochrane dospelých získal až 93 %, v porovnaní s 83 pri HR-V. Dokonca je to najlepší výsledok v tomto kole. Lepší než na aký dosiahlo prémiové Audi A4. V porovnaní s Jazzom malo HR-V problémy s ochranou hrudníka a dokonca aj nôh vodiča a spolujazdca pri náraze s čiastočným prekrytím.

Honda HR-V síce dosiahla na päť hviezdičiek,... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP 2015 - Honda HR-V Honda HR-V síce dosiahla na päť hviezdičiek, ale menší Jazz bol lepší prakticky vo všetkých kategóriách.

A Jazz dominoval aj v ochrane detí – 85 proti 79 percentám. Kritika smerovala pri HR-V k veľkej záťaži krku a hrudníka trojročných pasažierov. Takže vzhľadom na veľkosť je Jazz morálnym víťazom tohto kola crashtestov. Prémiové Audi A4 pred ním uniklo naozaj len o malý kúsok, teda s výnimkou spomínanej ochrany dospelých, kde bol Jazz jednoznačne lepší. Audi však preukázalo lepšie výsledky v troch zvyšných kategóriách.

Audi bojovalo statočne. V ochrane detí, chodcov... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP 2015 - Audi A4 Audi bojovalo statočne. V ochrane detí, chodcov a v hodnotení asistenčných systémov malo nad testovanou konkurenciou náskok. Mierna kritika smerovala len k ochrane hrudníka dospelých.

Za ochranu detí má 87, za chodcov 75 a za asistenčné systémy 75 percent. Relatívne slabšiu ochranu dospelej posádky má na svedomí vyššia záťaž hrudníka vodiča a zadných cestujúcich pri náraze celou prednou časťou vozidla aj pri náraze s čiastočným prekrytím. Tie isté partie podstúpili riziko aj pri bočnom náraze. To ale nemohlo ohroziť celkové hviezdičkové skóre. V Audi majú iste radosť, pretože ich kupé TT bolo začiatkom roka prvou obeťou sprísnenej metodiky crashtestov.

Euro NCAP 2015 - Audi A4
Euro NCAP 2015 - Audi A4
+3Euro NCAP 2015 - Honda HR-V

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Honda Jazz #Audi A4 #Honda HR-V #VW Caddy
Články podľa značiek