FCA zvoláva do servisov 1,9 mil. áut. Problémom sú airbagy

Po najväčšej zvolávacej akcii vozidiel s airbagmi Takata a nedávno ohlásenej akcii GM, súvisiacej opäť s bezpečnostnými vankúšmi, tu máme ďalší masívny „racall“. Tentoraz sa týka vozidiel americkej divízie koncernu FCA.

20.09.2016 12:00
FCA - airbagy Foto:
Potenciálne nebezpečné airbagy majú vozidlá Chrysler, Dodge a Jeep vyrobené v rokoch 2010 až 2014.
debata
Taliansko-americká skupina FCA Automobiles zvoláva po celom svete do servisov 1,9 milióna vozidiel. Dôvodom je porucha na airbagoch, ktorá už viedla k trom úmrtiam a piatim zraneniam. „Zvolávačka“ sa týka modelov Chrysler Sebring a Chrysler 200, ale aj Dodge Caliber, Dodge Avenger, Jeepu Patriot a Jeepu Compass vyrobených v rokoch 2010 až 2014.

Ide o ďalší zo série prípadov, pri ktorých svetové automobilky zvolávajú milióny áut z dôvodu nebezpečných bezpečnostných vankúšov. Väčšina súvisela v airbagmi dodávanými japonskou spoločnosťou Takata. FCA musela vlani pristúpiť v USA na rekordnú pokutu 175 miliónov dolárov za to, že v uplynulých desiatich rokoch neposkytovala potrebné údaje o bezpečnostných problémoch.

Napríklad nedodávala informácie o úmrtiach a zraneniach pri nehodách či sťažnosti zákazníkov. Takéto údaje pritom pomáhajú úradom odhaľovať možné výrobné poruchy vozidiel. Taliansky Fiat sa predvlani stal stopercentným vlastníkom amerického Chrysleru, v ktorom už predtým získal väčšinový podiel a manažérsku kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvolávacia akcia #Fiat #Chrysler #FCA #airbagy
Články podľa značiek