ADAC: Test zimných pneumatík 185/65 R15 - dve neprešli

Aj tento rok si vzal nemecký ADAC pod lupu nové zimné pneumatiky. Do rúk sa jeho expertom dostali dva veľmi rozšírené rozmery –185/65 R15 a 225/45 R17. My sa pozrieme najprv na menší z nich. Na testoch sa zúčastnili produkty pätnástich výrobcov. Dvaja sklamali.

30.09.2016 12:00
debata
Test rozmeru 185/65 R15 bol tento rok... Foto: ADAC
ADAC - test pneumatík zima 2016 Test rozmeru 185/65 R15 bol tento rok najrozsiahlejší. Zúčastnilo sa ho rôznych 15 pneumatík.

Rozmer 185/65 R15 je typickým profilom vozidiel nižšej triedy, obúvať ho ale môžu aj základné verzie nižšej strednej triedy. Spomeňme Citroën C3, Peugeot 207, 208, Opel Corsa či staršiu Astru, ale aj Kiu Ceed, Daciu Duster alebo Logan. Celkovo podstúpilo skúšky 15 druhov plášťov, ktoré ADAC obúval na testovací Renault Clio. Najvyššie hodnotenie „výborné“ nezískal ani jeden. Dva dostali známku „chvályhodné“, 11 odišlo s hodnotením „dobré“ a dve pneumatiky v testoch prepadli.

Sklamaním je neúčasť Continentalu, častého víťaza testov ADAC-u. Dôvodom je, že nestihol dodať na trh svoju novú pneumatiku ContiWinterContact TS 860, ktorá nahradí starší model TS 850. Pravidlá ADAC-u pritom neumožňujú prevziať plášť priamo od výrobcu. Pre potreby testov sa pneumatiky nakupujú anonymne v bežnej predajnej sieti. Z rovnakého dôvodu nenájdeme vo výsledkoch ani produkty spoločností Fulda a Sava.

Goodyear a Michelin excelovali

Víťazmi sú Goodyear Ultra Grip 9 a Michelin Alpin A4. Oba plášte majú mimoriadne vyvážené vlastnosti a vyhýbajú sa slabým stránkam. Goodyear má najvyššie celkové skoré a k tomu pridáva excelentne nízky valivý odpor, čo znamená nízku spotrebu paliva. Silnou stránkou Michelinu je zas nízke opotrebenie. Ďalších 11 plášťov s hodnoteným „chvályhodné“ rozdelil ADAC do troch skupín. V prvej nájdeme Nokian WR D4 a Pirelli Cinturato Winter. V porovnaní s víťazmi totiž ukázali aj niektoré slabšie stránky. Nokian sa trápil na mokrej a Pirelli na suchej vozovke.

Víťazom testu je Goodyear Ultra Grip 9 s veľmi... Foto: Goodyear
Goodyear Ultra Grip 9 - ADAC zima 2016 Víťazom testu je Goodyear Ultra Grip 9 s veľmi vyváženými vlastnosťami na mokrej, suchej, zasneženej a zľadovatenej vozovke. A k tomu pripája najlepší výsledok v kritériu hospodárnosti. S týmto plášťom sa tak môžete v zime cítiť nielen bezpečne, ale ešte aj ušetríte palivo.

V druhej skupine je šesť pneumatík, ktoré už mali mierne problémy vo viacerých kritériách, to napriek tomu, že ich ADAC stále považuje za vyvážené. Vredestein Snowtrac 5 ukázal mierne nedostatky na mokrom povrchu, na snehu a na ľade. Pneumatika ESA-Tecar Super Grip 9 je zas slabá za mokra a na ľade. Hankook i*cept W452 RS2 stráca dobré body na snehu. Bridgestone Blizzak LM001 zas nedosahuje dobré výsledky za mokra a na ľade, aj keď na snehu je nadpriemerný. Dunlopu Winter Response 2 stojí v ceste za lepším hodnotením priemerné správanie na suchých povrchoch a ľade.

Dvaja hriešnici

Nexen Winguard Snow'G VP2 sa do tejto skupiny dostal len s odretými ušami, keďže má závažné nedostatky na mokrej ceste, a len priemerné vlastnosti v snehu a na ľade. To už ale neprekonali tri ďalšie plášte v tretej skupine. Prvým je Uniroyal MS Plus 77 s veľmi slabým výkonom na suchej vozovke a len priemerným za mokra a na zasneženom povrchu. Podobne je to s českou pneumatikou Barum Polaris 3 s veľmi slabým správaním na mokrých a zasnežených cestách. Plášť Viking II Snowtech zas zlyháva za mokra.

ADAC - test pneumatík zima 2016 -185/65 R15 T Foto: ADAC
ADAC - test pneumatík zima 2016 -185/65 R15 T ADAC - test pneumatík zima 2016 -185/65 R15 T
Každopádne ADAC neodporúča kupovať pneumatiky Firestone Winterhawk 3 a Kleber Krisalp HP2 s katastrofálnymi výsledkami na mokrých cestách. Pritom práve toto kritérium má na celkovej známke najvyšší 30-percentný podiel, pretože v zime sa stretávame s mokrými cestami najčastejšie. Pomôcť im preto nemohli ani slušné výsledky v opotrebení, hospodárnosti a dokonca lepšie hodnotenie správania na suchej ceste, ako mal víťaz testu – pneumatika – Goodyear Ultra Grip 9.
ADAC - test pneumatík zima 2016
ADAC - test pneumatík zima 2016
+15ADAC - test pneumatík zima 2016

Ako sa testuje: Kritériami testu pneumatík ADAC sú jazdné vlastnosti za sucha, za mokra, na snehu, na ľade, hlučnosť, valivý odpor a opotrebenie. Výsledky známkované školskou stupnicou tak dávajú veľmi dobrý obraz o charakteristike každého plášťa. To umožňuje rozhodnúť sa pre kritérium, ktoré považujete pre vás za kľúčové. Môžete dať prednosť napríklad dlhšej životnosti pred komfortom, alebo sa rozhodnúť pre pneumatiku s vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami na suchu a na mokrej vozovke, ak predpokladáte, že väčšinu zimných kilometrov neabsolvujete na snehu či ľade. Ak sa vás testovaný rozmer netýka, môžete sa orientovať podľa názvu dezénu. Každý typ pneumatiky sa totiž vyrába vo viacerých rozmerových kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #Michelin #GoodYear #test zimných pneumatík
Články podľa značiek