Toto je 10 najspoľahlivejších a najmenej spoľahlivých áut

Britská poisťovňa Warranty Direct zostavila rebríček áut podľa poruchovosti. Vychádza síce zo „suchých“ údajov garančného pripoistenia, no výsledky sú o to objektívnejšie. Nemecké značky ani Škoda nepotešia. Japonci áno.

04.11.2016 06:00
debata (6)
Niektoré autá vám ponúkajú úžasný komfort aj... Foto: Warranty Direct
Warranty Direct Niektoré autá vám ponúkajú úžasný komfort aj dynamické vlastnosti, ale čo z toho, keď väčšinu času strávia v servise.

Rebríček spoľahlivosti áut britskej poisťovne Warranty Direct patrí k tým objektívnejším. Do hry totiž nevstupujú subjektívne faktory, napríklad názory zákazníkov, ako je to pri prieskumoch spokojnosti spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports, ani limity nemeckého TUV Reportu, ktorý sleduje poruchy len v rámci rozsahu povinných technických kontrol. Warranty Direct vychádza z reálnych čísiel, ktoré sú výsledkom likvidácie poistných udalostí pri predĺženom garančnom poistení.

Je to poistenie vozidla po záruke proti neočakávaným poruchám, teda pre všetky prípady, na ktoré sa vám už nevzťahuje záruka výrobcu. Priemerný vek vozidiel v štatistike je päť rokov. Najmladšie majú tri a najstaršie osem. Takže tu máme výsledky relatívne nových modelov, ktoré sú stále atraktívne, napríklad na trhu ojazdených vozidiel, a mali zväčša len jedného majiteľa. Poistiť možno každé auto, ktoré nemá najazdených viac ako 160 000 km, pričom záruka trvá maximálne do 210 000 kilometrov.

Japonský superšport Nissan GT-R je nepochybne... Foto: Nissan
Nissan GT-R - 2014 Japonský superšport Nissan GT-R je nepochybne úžasným autom, no jeho vlastníctvo vás vyjde poriadne draho. Často sa kazí a opravy sú astronomicky drahé.

Pozícia v rebríčku je určená takzvaným indexom poruchovosti. Ten je výsledkom zložitého vzorca, ktorý zohľadňuje nielen počet porúch ale aj vek auta, cenu opravy, čas, ktorý auto strávi v servise a počet najazdených kilometrov. Výsledky potom odzrkadľujú mieru starostí a nákladov, ktoré budete mať s daným modelom. Štatistika sa opiera približne o 50 000 poistných zmlúv, a aby bola čo najobjektívnejšia, minimálna vzorka hodnoteného auta musí byť 50 kusov.

Mercedes-Benz sa v britskej štatistike tiež... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Mercedes-Benz sa v britskej štatistike tiež príliš neblysol. Medzi desiatimi najmenej spoľahlivými autami má hneď štyri modely. Vrátane luxusného SUv GL.

Priemerom je index s hodnotou 100. Čím je nižší, tým je auto spoľahlivejšie a menej nákladné na opravy. Pozrime si ale najprv tých najhorších, kde to platí presne naopak. Nie je prekvapením že v „TOP 10“ sa nachádzajú práve prémiové autá, keďže cena opráv je pri nich najvyššia, a to im kazí skóre a, samozrejme, aj kráti zisk samotnej poisťovne. Absolútnym „kráľom“ je japonský superšport Nissan GT-R. Ten svojich rivalov prekonáva vo všetkých smeroch, a to s rozdielom svetelných rokov.

Škoda Superb minulej generácie je ôsmym... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2013 Škoda Superb minulej generácie je ôsmym najmenej spoľahlivým autom. Dopláca však najmä na drahý servis. Priemerná cena opravy je podobná ako pri Mercedese-Benz triedy S či pri BMW M3.

Má index poruchovosti 626 a priemernú cenu opravy 3 960 eur! Imidž japonskej spoľahlivosti teda rozhodne neháji. Na druhej strane je jediným Japoncom medzi najhoršími. Na druhom mieste nájdeme veľké SUV Mercedes-Benz GL s indexom 533 a cenou opravy „len“ 630 eur. A nie je jediným predstaviteľom značky. Na štvrtej priečke je Mercedes-Benz R, na šiestej trieda M a na desiatej vlajková loď triedy S. Medzi Mercedesmi sa potom ešte nachádza Bentley Continental GT, inak tradičný účastník v tejto neslávnej disciplíne, Audi Q7 a dve BMW M3 a 7.

Najspoľahlivejším autom je podľa Warranty... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Lancer - 2008 Najspoľahlivejším autom je podľa Warranty Direct vcelku nenápadné Mitsubishi Lancer. Napokon, japonská automobilka mala dosť času vychytať jeho muchy. Vyrába sa už neskutočných deväť rokov.

Do desiatky sa však dostala aj Škoda Superb minulej generácie. Je na ôsmej priečke s indexom poruchovosti 359. Zaujímavé je, že jej cena opravy je až 670 eur, čo je rovnaká suma, akú zaplatíte za opravu Mercedesu-Benz S a len o 30 eur menej, než by ste nechali v servise za ostré BMW M3. Na druhej strane rebríčka nájdeme tých najlepších. A vládnu tu zväčša Japonci. Úplne najspoľahlivejším modelom je nenápadné Mitsubishi Lancer. Index poruchovosti je len 4.

Ford Ka je desiatym najspoľahlivejším autom... Foto: Ford
Ford Ka - 2009 Ford Ka je desiatym najspoľahlivejším autom štatistiky Warranty Direct. To je veľký posun v kvalite, pretože jeho prvá generácia patrila k vždy k najhorším.

Rovnako je na tom aj miniatúrna Toyota iQ, lenže má vyššiu cenu opravy – 260 eur v porovnaní so 70 eurami v prípade Mitsubishi. Takže je na druhej priečke. Nasleduje Honda Jazz, hybridná Honda Insight a Nissan Almera. Na piatom mieste prekvapí kórejský Hyundai i10 a na šiestom dnes už nevyrábaný hatchback Mercedes-Benz CLC, ktorý zachraňuje imidž stuttgartskej značky. Prvú desiatku uzatvára Mazda MX-5, opäť nenápadný Chevrolet Kalos a Ford Ka. Model s modrým oválom si teda medzigeneračne veľmi polepšil. V minulosti totiž patril k jazdiacim katastrofám.

10 najmenej spoľahlivých áut

Poradie Značka/Model Index spoľahlivosti Cena opravy (€)
1. Nissan GT-R 626 3 960 €
2. Mercedes-Benz GL 533 630 €
3. Bentley Continental GT 502 670 €
4. Mercedes-Benz R 490 520 €
5. Audi Q7 426 815 €
6. Mercedes-Benz M 409 480 €
7. BMW M3 408 700 €
8. Škoda Superb 360 670 €
9. Mercedes-Benz S 359 670 €
10. BMW 7 350 700 €

10 najspoľahli­vejších áut

Poradie Značka/Model Index spoľahlivosti Cena opravy (€)
1. Mitsubishi Lancer 4 75 €
2. Toyota iQ 4 260 €
3. Honda Jazz 5 185 €
4. Honda Insight 7 150 €
5. Nissan Almera Tino 12 185 €
6. Hyundai i10 12 260 €
7. Mercedes-Benz CLC 14 220 €
8. Mazda MX-5 15 220 €
9. Chevrolet Kalos 16 110 €
10. Ford Ka 16 220 €

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Warranty Direct #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek