CARB: USA upodozrievajú Audi z ďalšieho podvodu s emisiami

Za Atlantikom hrozí Audi nový emisný škandál. Američania totiž tvrdia, že našli ďalší „šikovný“ softvér umelo znižujúci emisie. Princíp je prozaický. Motor a prevodovka fungujú v úspornom režime, len ak sú kolesá rovno.

08.11.2016 12:00
Audi A8 - motor FSI Foto:
Nový klamlivý softvér má udržiavať režim nízkych emisií, len ak sú kolesá vozidla v rovnej polohe. Týka sa vraj aj benzínových verzií modelov Q5, Q7 a A8.
debata
Audi zatiaľ vychádzalo z kauzy Dieselgate rozhodne lepšie, ako Volkswagen, ktorý sa v USA nevyhne drahému výkupu postihnutých vozidiel. Teda až donedávna, kedy americké agentúry na ochranu životného prostredia EPA a CARB neupozornili na to, že motory 3,0 V6 TDI obsahujú ďalšie tri softvérové systémy na odpájanie redukčných zariadení. Jedným z nich má byť vypínanie filtračných systémov po 22 minútach. Pritom emisné testy v USA trvajú presne 20 minút. Takže, dohoda o opravách sa odložila na neurčito a aj Audi hrozí výkup.

A teraz prichádza nová znepokojujúca správa. Agentúra CARB totiž tvrdí, že našla nový klamlivý softvér, ktorý je vraj naviazaný na pohybe volantu. Znie to asi prekvapivo, ale princíp je geniálne jednoduchý. Ak sú kolesá rovno, motor aj prevodovka pracujú v režime nízkej spotreby a nízkych emisií. Ak sa ale natočia do strán o 15 stupňov, dochádza k odlišnému riadeniu motora a prevodovky. Motory potom produkujú viac emisií CO2. A hádajte, v akej polohe sú kolesá počas emisných testov?

Podľa zistení má byť tento softvér súčasťou vozidiel vybavených 8-stupňovou automatickou prevodovkou AL 551 v kombinácii s pohonom oboch náprav. Menované sú modely Q5, Q7 aj vlajková loď A8, pričom sa má týkať nielen naftových, ale aj benzínových verzií. Nemecké médiá tvrdia, že nejde o úplne nové autá, keďže Audi vraj tento softvér prestalo používať v máji tohto roku. Pravdepodobne pod vplyvom kauzy Dieselgate. Samotná automobilka sa zatiaľ k zverejneným informáciám nevyjadrila. Známy nie je ani počet dotknutých vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Audi #dieselgate
Články podľa značiek