Takata: Cena za chybné airbagy sa šplhá k miliarde dolárov

Japonská spoločnosť Takata by mohla zaplatiť americkým úradom až jednu miliardu dolárov za skončenie vyšetrovania jej postupu v kauze nebezpečných airbagov.

04.01.2017 19:00
GM - zvolávanie airbagov Foto:
Japonská spoločnosť Takata čelí veľkému tlaku na financie. Len dohoda o urovnaní sporu v USA ju bude stáť miliardu dolárov.
debata (1)

Informoval o tom americký Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené s vyšetrovaním kauzy Takata. Nafukovače airbagov tejto spoločnosti môžu totiž explodovať a vymrštiť do interiéru vozidla časti kovu. Len v USA je s týmto problémom spojovaných jedenásť úmrtí a 184 zranení.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že Takata vydávala zavádzajúce vyhlásenia a zatajovala informácie o nebezpečných airbagoch. Dohoda o urovnaní sporu by podľa zdrojov mohla byť hotová v januári. Samotná Takata sa k informáciám amerického denníka odmietla vyjadriť, uviedla agentúra Reuters.

Takata čelí veľkému tlaku na svoje financie, pretože problémy s nafukovacími vankúšmi si vyžiadali obrovské zvolávacie akcie na celom svete. Išlo o desiatky miliónov áut. Podľa neoficiálnych informácií sa v rámci podmienok dohody o urovnaní sporu rokuje o tom, že firma uhradí okamžite len časť pokuty a zvyšok zaplatí až v priebehu ďalších rokov.

V samotných Spojených štátoch amerických zvolávajú automobilky kvôli chybným airbagom Takata približne 42 miliónov áut. Ide pritom o najväčšiu zvolávaciu akciu súvisiacu s bezpečnosťou v histórii USA, pripomína Wall Street Journal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #airbagy #Takata
Články podľa značiek