Dieselgate: Francúzi podozrievajú už aj Peugeot s Citroënom

Chápadlá aféry Dieselgate zasahujú čoraz viac výrobcov. Len pred pár dňami sme sa dozvedeli, že po Renaulte sú na francúzskej prokuratúre už aj materiály, ktoré naznačujú manipuláciu s emisiami zo strany koncernu Fiat. A teraz bude čeliť vyšetrovaniu pravdepodobne aj PSA, teda Peugeot s Citroënom.

16.02.2017 19:00
debata (1)
Po automobilkách Renault a Fiat, ktoré sú... Foto: PSA
PSA - meranie spotreby Po automobilkách Renault a Fiat, ktoré sú podozrivé z falšovania údajov s emisiami, si francúzsky spotrebiteľský úrad posvietil aj na Peugeot s Citroënom. Pritom francúzsky koncern dobrovoľne meral s nezávislou organizáciou skutočnú spotrebu a emisie svojich áut.
Trestné stíhanie pre emisie naftových motorov teraz vo Francúzsku hrozí aj automobilke PSA. Francúzska vláda totiž oznámila, že úrad na ochranu spotrebiteľov poskytol svoje poznatky v tejto záležitosti prokuratúre. Tá rozhodne o ďalšom postupe. „Sme rozhodnutím úradu veľmi prekvapení,“ uviedla automobilka. Dodala, že pravidlá merania emisií vo všetkých krajinách dodržuje a že svoje autá nikdy nevybavila softvérom, ktorý by umožňoval s meraniami emisií manipulovať.

Naftové technológie PSA sa po emisnom škandále nemeckého VW vážnejšej kritike zatiaľ vyhýbali, uviedla agentúra Reuters. Navyše koncern už vlani dobrovoľne odštartoval v spolupráci s nezávislou organizáciou Transport & Environment merania spotreby svojich vozidiel v reálnej premávke a namerané údaje zverejnňoval. Francúzska vláda nespresnila, čo materiály odovzdané prokuratúre obsahujú. Úrad na ochranu spotrebiteľov sa však podľa DPA opiera o testy emisií áut a o dokumenty, ktoré získal pri svojom vyšetrovaní začatom v reakcii na emisný škandál Volkswagenu.

PSA je tak štvrtou automobilkou, pre ktorú sa úrad v súvislosti s emisiami naftových vozidiel obrátil na prokuratúru. Tá už vlani začala vyšetrovanie francúzskeho Renaultu. Minulý týždeň navyše francúzska vláda oznámila, že úrad na ochranu spotrebiteľov odovzdal prokuratúre materiály s poznatkami týkajúcimi sa naftových áut taliansko-americkej automobilky Fiat Chrysler (FCA). Vyšetrovanie úradu podľa vlády ukázalo, že emisie pri niektorých modeloch FCA niekoľkonásobne prevyšovali povolené limity.

Firma však tvrdí, že jej automobily plne zodpovedajú normám. Talianska vláda navyše uviedla, že nové testy vozidiel koncernu FCA nezistili žiadny ilegálny softvér, ktorý by umožňoval manipulovať s emisiami naftových motorov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen #emisie #Peugeot #PSA #dieselgate
Články podľa značiek