Takto sa bude merať spotreba od septembra. Konečne aj na ceste!

Nová metodika merania spotreby áut by mala začať zatvárať nožnice medzi katalógovou a reálnou konzumáciou paliva. Cyklus označený skratkou WLTP ráta totiž aj s testami v bežnej premávke. Autá absolvujú minimálne 48 kilometrov jazdy.

10.04.2017 06:00
debata (1)
Po prvý raz bude vo výpočte spotreby áut... Foto: Bath University
WLTP - meranie spotreby paliva Po prvý raz bude vo výpočte spotreby áut figurovať jazda v reálnej premávke. Absolvovať budú musieť mestskú premávku, premávku mimo mesta aj na diaľnici.

Rozdiel medzi oficiálnou a reálnou spotrebou áut dosiahol gigantické rozmery. Môže za to jednak neúmerný tlak Bruselu na výrobcov automobilov v snahe znižovať emisie CO2 v doprave a jednak nedokonalosť súčasnej oficiálnej metodiky merania spotreby NEDC (New European Driving Cycle), ktorá platí prakticky bez zmien už od roku 1997. Táto norma bola v mnohom benevolentná a tak výrobcovia áut využili na ohýbanie reality všetky jej nedostatky. Výsledkom sú odchýlky katalógových spotrieb áut aj na úrovni viac ako 50 %. To všetko sa však skončí v septembri tohto roka. Do platnosti totiž vstupuje nová norma WLTP (World-harmonized Light-duty Vehicles Test Procedure), teda Svetová harmonizovaná testovacia procedúra ľahkých vozidiel.

Po prvý raz na ceste

Najväčší rozdiel spočíva v tom, že po prvý raz v nej budú zahrnuté aj výsledky merania spotreby v reálnej premávke. Bude sa tak diať podľa metodiky RDE (Real Driving Emission), ktorá bude sledovať skutočné emisie výfukových plynov, najmä NOx. To dá výrobcom oveľa menej príležitostí, ako podvádzať pri udávaní priemernej spotreby paliva a emisií. Autá absolvujú trasu dlhú minimálne 48 km, z toho tretinu v meste, tretinu na „okreskách“ a tretinu na diaľnici. Pochopiteľne, je tu problém. Na cestách nie je možné dosiahnuť identické podmienky pri meraní všetkých áut. Mení sa počasie, teplota aj hustota premávky. Spoločnosť Emission Analytics, ktorá pracuje s procedúrou od roku 2011, však robí pre objektivitu meraní maximum.

Na meranie emisií na ceste poslúži zariadenie... Foto: Bath University
WLTP - meranie spotreby paliva Na meranie emisií na ceste poslúži zariadenie PEMS (Portable Emission Measurement System).

Na analýzu výfukových plynov používa meraciu jednotku PEMS (Portable Emission Measurement System), identickú s tou, ktorá poslúži aj pri ostrom meraní RDE. Tá síce mala odchýlky, ale jej presnosť sa vraj veľmi zlepšila. „Pomocou tohto zariadenia vieme zmerať všetko, čo vychádza z výfuku, a tiež sledovať spotrebu paliva,“ hovorí Steve Hayton, šéf testov firmy Emission Analytcis. Pre čo najlepšiu harmonizáciu si budú za volant počas meraní sadať vyškolení vodiči. Ako napríklad Femi Idowu. „Sme trénovaní na to, aby sme jazdili čo najkonzistentnejšie a aby sme dokázali ísť skoro identicky so všetkými autami, ktoré budeme merať,“ vysvetľuje Idowu. Vodiči pritom musia rešpektovať rýchlostné limity, no na druhej strane sa nevyhýbať reálnym manévrom, napríklad predbiehaniu.

S autami budú jazdiť špeciálne vyškolení... Foto: Bath University
WLTP - meranie spotreby paliva S autami budú jazdiť špeciálne vyškolení vodiči. Budú sa snažiť dosiahnuť konzistentný štýl jazdy.

„Nemá význam ťahať sa za niekým veľmi pomalým. Nebolo by to konzistentné s testom, ktorý je modelovaný podľa priemerného správania vodičov za volantom,“ dodáva Idowu. Test obsahuje zrýchľovanie, spomaľovanie aj určité kumulatívne prevýšenie. Nestanovuje však, za akého počasia sa môžu testy uskutočniť. Emission Analytics predpokladá, že prirodzenou snahou automobiliek bude merať spotrebu a emisie za dobrého počasia. No podmienky môžu byť i tak rôzne, preto bude metodika RDE obsahovať aj takzvanú normalizáciu výsledkov, teda isté povolené korekcie. Rozhodne by však nemalo dochádzať k takým deformáciám ako počas posledných rokov v laboratóriách, i keď testy budú môcť uskutočňovať samotné automobilky.

Nové musia byť aj laboratóriá

Kvôli metodike WLTP bude nutné zmodernizovať aj samotné laboratóriá. Jedno také už funguje napríklad v Centre pre výskum nízkoemisných automobilov (CLEVeR) pri univerzite Bath vo Veľkej Británii. Zhltlo 2,2 milióna libier. Najviac investícií si vyžiadala valcová stolica s obvodom 14,6 metra. Laboratórium je tiež schopné simulovať teploty od 10 do 50 stupňov Celzia. O dokonale identický jazdný štýl pri testoch sa zas postará robot, teda akýsi autopilot v hodnote 200 000 libier. Vie jazdiť s manuálnymi aj s automatickými prevodovkami, vždy rovnako a prakticky ustavične. Naprogramovať je ho možné na rôzne jazdné štýly. Automobilky to teda nebudú mať ľahké.

V súvislosti s metodikou WLTP bude nutné... Foto: Bath University
WLTP - meranie spotreby paliva V súvislosti s metodikou WLTP bude nutné zmodernizovať aj samotné laboratóriá. Jedno také už funguje napríklad v Centre pre výskum nízkoemisných automobilov (CLEVeR) pri univerzite Bath v Británii.

Na pripravovanú metodiku už zareagovali postupným zväčšovaním objemu motorov, keďže downsizing, ktorý bol „zázračným receptom“ na zlepšenie emisií, vyhovoval predošlej norme NEDC, nie však tej novej. Ako príklad môžeme uviesť Golf s motorom 1,5 TSI, ktorý nahrádza starší 1,4 TSI. Oficiálne má síce vyššiu spotrebu, lenže v realite je to presne naopak. Starý agregát totiž absolvoval testy podľa NEDC, kým ten nový už podľa WLTP. Otázna ostane aj prítomnosť štart-stop systémov, pretože podľa novej metodiky budú nové autá stáť počas procedúry asi o polovicu menej času. To efekt tohto zariadenia minimalizuje. Pritom nie je pre samotný motor prospešné.

I tak bude ťažké zmestiť sa do nových noriem. Aj preto je pre výrobcov pripravený akýsi emisný „vankúš“. Do roku 2019 budú môcť byť v skutočnosti vypúšťané emisie NOx 2,1-krát a od roku 2019 1,5-krát vyššie, ako požadujú limity. A až v roku 2022 dôjde k požiadavke úplnej harmonizácie. Automobilky majú teraz už len päť mesiacov na to, aby sa prispôsobili.

Porovnanie meracích cyklov

Metodika NEDC WLTP RDE
Miesto merania Laboratórium Laboratórium Reálna cesta
Čas merania 19 min 40 s 30 min. 90 – 120 min.
Dĺžka testu 11,03 km 23,27 km najmenej 48 km
Podiel zrýchľovania 20,9 % 43,8 % neurčené
Podiel spomaľovania 15,1 % 39,9 % neurčené
Podiel konštantnej rýchlosti 40,3 % 3,7 % neurčené
Podiel státia 23,7 % 12,6 % neurčené
Počet zastavení 14 9 neurčené
Priemerná rýchlosť jazdy 33,6 km/h 46,5 km/h 15 – 40 km/h (mesto), 60 – 90 km/h (mimo mesta), nad 90 km/h (diaľnica)
Max. rýchlosť jazdy 120 km/h 131,3 km/h viac ako 100 km/h (najmenej 5 min.)
Radenie rýchlostí pevne určené v závislosti od auta rôzne
WLTP - meranie spotreby paliva
WLTP - meranie spotreby paliva
+8WLTP - meranie spotreby paliva

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba áut #WLTP
Články podľa značiek