Ako sa kradnú autá? Tu je 6 najčastejších spôsobov

Autá sa kradnú stále. To napriek tomu, že výrobcovia zlepšujú ich zabezpečenie. Jednoducho, ide o vysoko ziskový biznis, ktorý nedá spávať organizovaným mafiám. Tu je šesť základných spôsobov odcudzenia a tiež rady, ako riziko krádeže minimalizovať. Stopercentnú istotu však nikdy mať nebudete.

14.04.2017 07:00
Krádeže áut - spôsoby Foto:
Zdalo by sa, že so zlepšujúcou sa ochranou áut proti krádeži, bude počet odcudzení klesať. Nie je to však tak.
debata (181)

Neukradnuteľné auto neexistuje. Môžete byť vlastníkom najmodernejšieho modelu s GPS, no ani to vás pred zlodejmi ochrániť nemusí. Dôležité je prácu zlodejom aspoň skomplikovať. Bojujú vždy s časom. A tak si radšej vyberú model s nižšou ochranou.

Mechanické otvorenie

Najmenej chránené sú staré autá z osemdesiatych či deväťdesiatych rokov. Ich zabezpečenie je pre zlodejov hračkou. Klasický zámok vedia prekonať planžetou alebo auto otvoriť zvnútra pomocou drôtu prestrčeného medzi oknom a tesnením dverí. Prípadne rozbijú najmenšie z okienok. Potom stačí spojiť príslušné káble vedúce do spínacej skrinky a auto naštartuje. Nie je to síce až také jednoduché, ale profesionálnym zlodejom to problémy nerobí. O to menej, že na internete sú k dispozícii schémy elektrických sústav prakticky všetkých áut. Navyše sa zvyknú špecializovať na konkrétne modely. V prípade koncernových áut je ochrana viac-menej rovnaká, takže keď vedia prekonať ochranu napríklad starého Golfu, zvládnu aj Seat či Škodu. Ochrana: Dôležité je zlodejom prácu skomplikovať. Minimálne imobilizérom či mechanickou ochranou, napríklad zamknutím radiacej páky alebo volantu. Stále účinný je aj tajný vypínač, ktorý vyradí nejaký elektrický okruh, napríklad palivové čerpadlo. Platí, že zlodeji nemajú radi neštandardnú ochranu. Preto si radšej vyberú inú obeť.
Pri starých autách stačí spojiť pár káblov v...
Krádeže áut - spôsoby Pri starých autách stačí spojiť pár káblov v spínacej skrinke.

Výmena riadiacej jednotky

Pri novších autách z deväťdesiatych rokov musia zlodeji prekonať nielen mechanické zábrany, ale aj elektroniku. Najmä imobilizér a alarmy. Miesto toho, aby sa zaoberali zložitým oklamaním riadiacej elektroniky, použijú radšej vlastnú riadiacu jednotku. Najprv odpoja akumulátor, čím vyradia alarm a následne zamenia pôvodnú jednotku za vlastnú. Tá im umožní auto otvoriť aj naštartovať. Ak sa zlodeji špecializujú na najviac žiadané modely na čiernom trhu, stačí im mať pripravených niekoľko vlastných riadiacich jednotiek. Ponuka koncernových áut s rovnakou elektronikou je pritom obrovská. Ochrana: Opäť platí, že zlodejom skomplikuje situáciu akékoľvek dodatočné mechanické či elektronické zabezpečenie. Navyše je možné skomplikovať prístup k samotnej riadiacej jednotke.
Výmena riadiacej jednotky je pomerne...
Krádeže áut - spôsoby Výmena riadiacej jednotky je pomerne jednoduchá. Auto sa potom tvári, že je vaše.

Vstup do elektroniky cez port OBD

Pri novších autách z konca deväťdesiatych rokov majú zlodeji ešte menej práce. Každé auto je totiž vybavené portom OBD (On-Board Diagnostics). Je to akási brána do elektroniky auta, ktorú využívajú servisy pri diagnostike alebo pri technickej kontrole. S nástupom druhej generácia OBD-II sú navyše tieto porty identické. To zľahčuje prácu nielen technikom v servisoch, ale aj zlodejom. Jednoducho sa cez tento prístupový bod „napichnú“ na elektroniku vášho auta. Potom nie je problém preprogramovať riadiacu jednotku, vyradiť elektronickú ochranu a naštartovať. Auto vôbec nespozná, že za jeho volantom nesedí majiteľ. Najviac ohrozené sú opäť koncernové autá, ktoré schádzajú v miliónových sériách s identickou ochranou a identickou elektronikou. Ochrana: Stále platí účinnosť mechanických zábran, ktoré berú zlodejom drahocenný čas. Podobne ako pri riadiacich jednotkách je navyše možné skomplikovať prístup k portu OBD nejakou dodatočnou zábranou.
OBD port vám uľahčí prístup k elektronike... Foto: AA
Krádeže áut - spôsoby OBD port vám uľahčí prístup k elektronike vozidla. Táto brána je pritom rovnaká pre absolútnu väčšinu áut.

Zosilnenie signálu bezkľúčového prístupu

Je známe, že módny a hojne používaný systém bezkľúčového odomykania a štartovania je komfortný nielen pre majiteľov áut, ale bohužiaľ aj pre zlodejov. Pomocou jednoduchého zosilňovača signálu elektronického modulu dokážu totiž zlodeji oklamať elektroniku auta, ktorá si myslí, že majiteľ je na blízku. Ten ale sedí kdesi v kaviarni alebo je jednoducho doma. Ani netuší, že jeho auto práve ktosi otvoril a dokonca naštartoval. Z bezpečnostných dôvodov auto funguje aj po tom, čo sa vzdiali od signálu. Zlodeji ho tak môžu odviezť a s jeho elektronikou sa „pohrať“ až na bezpečnom mieste. Takže novšie auto nemusí byť pred krádežou chránené lepšie ako staré. Skôr naopak. Ochrana: Mechanické zabezpečenie je stále účinnou formou ochrany. Čo sa týka bezkľúčového prístupu a štartovania, je lepšie ho nemať. Môžete tiež deaktivovať váš kľúč, ktorý nebude vydávať žiaden signál. Návod nájdete v príručke auta. Je to ale trochu otravné.
Zosilnením signálu modulu v kľúči auta si bude... Foto: AA
Krádeže áut - spôsoby Zosilnením signálu modulu v kľúči auta si bude elektronika vozidla myslieť, že majiteľ stojí rovno prí ňom.

Vlámanie a krádež kľúčov

Nie, teraz nehovoríme o vlámaní do auta, ale o vlámaní k vám domov. Prečo? Zlodeji si jednoducho prídu po kľúče od vášho auta. A ak ich majú, nemusia sa zapodievať žiadnym prekonávaním ochrany. Nepomôže mechanické ani elektronické zabezpečenie. Problémom je, že ľudia si nechávajú kľúče od áut na prístupných miestach, napríklad hneď za dverami. Deje sa to častejšie, než by ste očakávali. Napríklad vo Veľkej Británii je to najčastejší spôsob krádeží áut. Ochrana: Dávajte si pozor na kľúče od vášho auta a nenechávajte ich na ľahko dostupných miestach. Prípadne zvýšte ochranu vášho bytu, domu či garáže proti vlámaniu.
Ak si nechávate kľúče od auta rovno za dverami... Foto: AA
Krádeže áut - spôsoby Ak si nechávate kľúče od auta rovno za dverami vášho bytu, nie je to dobrý nápad.

Odtiahnutie vozidla

Tento spôsob krádeže nie je síce frekventovaný, ale je veľmi účinný. Odťahovacie auto v uliciach miest dnes nebudí žiadnu veľkú pozornosť. Zväčša sa tak deje v prípade objednávky na drahé a dobre chránené vozidlo, ktoré nie je možné odblokovať priamo na mieste. Zlodeji potrebujú viac času, a tak si ho odvezú priamo do dielne. Problémom môže byť GPS, pomocou ktorého majiteľ sleduje polohu auta. Preto zlodeji auto odvezú najprv na nejaké neutrálne miesto. Až potom, keď o vozidlo nik nejaví záujem, prevezú ho do svojej garáže. Ohrana: Chrániť sa pred odtiahnutím nie je v podstate možné. Systémom sledovania vozidla však môžete mať prehľad o tom, kde sa vaše auto nachádza. Tento systém je ale pomerne drahý a tak sa oplatí len pri autách vyššej hodnoty.
Odťah auta je veľmi efektívny. Zlodeji sa s...
Krádeže áut - spôsoby Odťah auta je veľmi efektívny. Zlodeji sa s jeho elektronikou pohrajú až v garáži.
Krádeže áut - spôsoby
Krádeže áut - spôsoby
+11Krádeže áut - spôsoby

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #krádeže áut
Články podľa značiek