Rebríčky spoľahlivosti áut sú nespoľahlivé

Výsledky testov spoľahlivosti áut sú často protichodné. Kúpu nových automobilov ovplyvňuje okrem ceny a výbavy konkrétnych modelov práve aj ich spoľahlivosť. Mnoho zákazníkov si totiž auto kupuje na niekoľko rokov.

04.05.2017 13:00
Warrantywise - spoľahlivosť Foto:
Warrantywise - spoľahlivosť
debata (13)

Na spoľahlivosť áut vplýva veľa faktorov. Nie všetky však jednotlivé rebríčky spoľahlivosti zohľadňujú. Jeden z najrenomova­nejších prieskumov je TÜV Report, ktorý čerpá z informácií získaných na nemeckých staniciach technických kontrol. Spoločnosť TÜV, ktorá dané technické stanice prevádzkuje, zostavuje každoročne rebríček spoľahlivosti na základe informácií o kontrolách deviatich miliónov automobilov.

Minuloročné výsledky obsahujú údaje o 224 modeloch automobilov, ktoré prišli na stanicu technickej kontroly medzi júlom 2015 a júnom 2016. Kritici zoznamu vyčítajú, že nezohľadňuje počet najazdených kilometrov jednotlivých automobilov, ale rozdeľuje ich len do kategórií tried a podľa veku.

Rebríček vykonávaný nemeckou spoločnosťou favorizuje v spoľahlivosti najmä nemecké automobily. V kategórií vozidiel s vekom od 2 do 3 rokov sú najspoľahlivejšími autami v piatich triedach až štyri nemecké od značky Mercedes-Benz. Jedine v triede malých áut z hľadiska poruchovosti zvíťazila Mazda 2. Celkovo však ako najspoľahlivejšie autá s daným vekom sú podľa rebríčka Mercedes-Benz GLK a Porsche 911. Taktiež v kategórií automobilov s vekom od 4 do 5 piatich rokov je najspoľahlivejším Mercedes-Benz SLK.

Celkovo sa však spoľahlivosť najnovších automobilov zlepšuje. "Práve vozidlá s vekom do troch rokov sa skutočne zlepšili. Prejavuje sa na nich pravidelná údržba,“ povedal hovorca organizácie TÜV Patrick Fruth. Nemci však hodnotili aj najmenej spoľahlivé autá. V kategórii najmladších vozidiel s vekom od 2 do 3 rokov nelichotivé prvenstvo najnespoľahli­vejšieho auta získala Kia Sportage, ktorá sa vyrába vo fabrike pri Žiline.

Britská poisťovňa Warranty Direct na druhej strane favorizuje japonské značky. Poisťovňa vychádza z reálnych čísiel, ktoré sú výsledkom likvidácie poistných udalostí pri predĺženom garančnom poistení, takže ide o jedny z najobjektív­nejších výsledkov s minimom subjektívnych názorov. Priemerný vek posudzovaných automobilov je päť rokov, pričom štatistika pracuje približne s 50-tisícami poistných zmlúv. Do výsledkov rebríčka vstupuje vek auta, počet porúch, cena opráv alebo čas, ktorý auto strávi v servise.

Podľa britskej spoločnosti je najspoľahlivejším autom Mitsubishi Lancer, kde priemerná cena opravy dosahuje 75 eur. Na druhom mieste skončil malý mestský model Toyota iQ a na treťom Honda Jazz. Ani jedno z na Slovensku vyrábaných áut sa v prvej desiatke neumiestnilo.

Podľa Warranty Direct je najnespoľahlivejším autom Nissan GT-R, športové auto, ktoré má taktiež japonské korene. Následne sa však v prvej desiatke najnespoľahli­vejších áut nachádza 8 nemeckých áut a Škoda Superb, ktorá taktiež patrí do nemeckého koncernu VW. Na piatom mieste najnespoľahli­vejších áut sa umiestnilo aj Audi Q7 vyrábané na Slovensku v bratislavskom závode VW.

Zo spokojnosti majiteľov áut so svojimi vozidlami vytvára rebríček najlepších automobilov americká spotrebiteľská organizácia Consumer Reports. Podľa hodnotení amerických spotrebiteľov je napríklad spomínané Audi Q7 najlepším veľkým SUV. Na druhej strane však najhorším SUV je Land Rover Discovery Sport. Pri Nitre sa od roku 2018 začne v novom závode koncernu Jaguar Land Rover vyrábať model Discovery.

Spokojnosť zákazníkov monitoruje aj americká spoločnosť J.D. Power, ktorá na prvé miesto radí značky Lexus a Porsche. Za nimi sa na treťom mieste umiestnila Toyota. Volkswagen skončil napríklad až na 19. mieste, pod celkovým priemerom. Jaguar skončil na 10. mieste a hneď za ním sa umiestnila značka Kia. Citroën alebo Peugeot v rebríčku nefigurujú. Rebríček sa taktiež však opiera o subjektívne skúsenosti amerických spotrebiteľov, ktorí informujú prostredníctvom dotazníka o všetkých poruchách svojho vozidla za posledný rok.

Prieskumy spoľahlivosti môžu zákazníkom uľahčiť rozhodovanie pri kúpe auta. Na druhej strane taktiež pri jeho opätovnom predaji dokážu zlepšiť jeho zostatkovú hodnotu, ktorá je vďaka lepšej spoľahlivosti vozidla vyššia. Automobily s vysokým počtom porúch strácajú hodnotu rýchlejšie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #automobily #rebríček spoľahlivosti
Články podľa značiek