Consumer Reports: Týchto 7 áut by si ich majitelia už nikdy nekúpili

S niektorými autami sme spokojní a s niektorými vôbec. Toto je sedem tých, ktoré svojich majiteľov sklamali tak, že by už nikdy nespravili tú istú voľbu.

05.05.2017 16:00
debata (3)
Analýza vychádza z odpovedí 300 000 užívateľov,... Foto: Acura US
Consumer Reports Analýza vychádza z odpovedí 300 000 užívateľov, ktorí vlastnia autá modelových rokov 2014 až 2017.

Americká organizácia Consumer Reports zostavuje pravidelne rebríčky spokojnosti majiteľov s ich autami. Teraz zverejnila zoznam tých, ktoré svojich vlastníkov totálne sklamali. Prieskum síce prebehol v USA, ale aj tak hovorí o tom, s ktorými modelmi sa automobilky trafili najmenej do očakávaní zákazníkov. A tie nemusia byť až tak ďaleko od tých európskych. Analýza vychádza z odpovedí 300 000 užívateľov, ktorí vlastnia autá modelových rokov 2014 až 2017.

Organizácia sa ich pýtala najmä na to, či by si svoje auto kúpili znova. Až 70 % z nich odpovedalo kladne, zvyšok by váhal, ale sú aj takí, ktorí sú presvedčení, že ich rozhodnutie bolo chybné. Do úvahy sa však brali aj ďalšie kritériá, ako výsledky užívateľského testu, monitoringu spoľahlivosti a úroveň bezpečnosti vychádzajúca z amerických nárazových skúšok IIHS. Výsledkom je sedem najhorších áut rozdelených do jednotlivých tried podľa americkej klasifikácie.

Máme tu teda malé SUV, SUV strednej triedy, malé auto, sedan strednej triedy, minivan a pikap. Asi najväčšiu hanbu si spravil koncern Chrysler, ktorý tu má až tri modely. Len o jeden „zaostáva“ Nissan. A úplne najviac sklamala Acura s jej sedanom ILX. Nielen vo svojej triede, ale zo všetkých sledovaných modelov.

Jeep Compas – malé SUV

Tak tento malý Jeep by si opäť kúpilo len 42 % z tých, ktorí ho už majú v garáži. Kritiky sa dočkala slabá dynamika, stiesnený interiér, úzke sedadlá a zlý výhľad vzad. Majiteľom tiež vadí hluk od podvozku, tvrdé odpruženie, malý rozsah nastavenia sedadla vodiča či nevhodné umiestnenie spínača kompresoru klimatizácie.

Jeep Compass Foto: Jeep
Jeep Compass Jeep Compass

Nissan Pathfinder – SUV strednej triedy

Robustne pôsobiace auto klame podľa Consumer Reports telom. Je skôr kombináciou SUV a minivanu, než skutočným SUV. Jednoducho v teréne sa nespráva tak, akoby ste očakávali. Pathfinder by si kúpila len polovica tých, ktorí doň už investovali. Svoje zohrala aj nízka úroveň spoľahlivosti, ktorá nedosahuje štandard, na ktorí boli majitelia Nissanov zvyknutí v minulosti. Prekážajú aj málo pohodlné sedadlá, odlupujúca sa farba z nárazníkov či vysoká spotreba paliva.

Nissan Pathfinder Foto: Nissan
Nissan Pathfinder Nissan Pathfinder

Dodge Dart – malé autá

Kompaktný sedan Dart bol nielen najhorší vo svojej triede, ale aj tretí najhorší v rebríčku bez rozdielu tried. Majitelia sa sťažujú na mdlú akceleráciu, slabý výkon klimatizácie a časté návštevy servisu s neočakávanými problémami. Kritizovali tiež nepohodlné nastupovania a vystupovanie, ovládanie tempomatu, ale aj prácu automatickej prevodovky, ktorá si žije tak trochu „vlastným životom“. To všetko završuje Dart hlučným podvozkom.

Dodge Dart Foto: Dodge
Dodge Dart Dodge Dart

Dodge Grand Caravan – minivany

Americké rodinné MPV sklamalo lacno pôsobiacim interiérom, nízkym komfortom v druhom rade sedadiel a necitlivým radením automatickej prevodovky. Navyše radí v nevhodný čas. K chybám musíme prirátať aj nízku kvalitu čalúnenia, ktoré sa opotrebuje za necelý rok používania.

Dodge Grand Caravan Foto: Dodge
Dodge Grand Caravan Dodge Grand Caravan

Nissan Frontier (NP300) – pikapy

Frontier pochádza z roku 2005 a tak niet divu, že majitelia sa sťažujú na jeho morálne zastaranie. Na ceste sa tak aj správa. Má tuhé riadenie, veľký polomer zatáčania, ktorý komplikuje parkovanie, a tiež tvrdý podvozok. Do kabíny preniká hluk od kolies aj z motorového priestoru. Problémové je tesnenie dverí a lacným dojmom pôsobia displeje či plasty použité na palubnej doske.

Nissan Frontier Foto: Nissan
Nissan Frontier Nissan Frontier

Acura ILX – sedany strednej triedy

Prémiová značka Hondy so sedanom veru nezabodovala. A nielen vo svojej triede. Acura ILX je vôbec najhoršie hodnotené auto v celej štatistike. Nejde ani tak o kvalitu ako o skutočnosť, že za danú prémiovú cenu neposkytuje adekvátnu protihodnotu. Zákazníci si tiež sťažovali na slabú akceleráciu, hluk v kabíne, nízky komfort radenia prevodovky a málo odolný lak.

Acura ILX Foto: Acura
Acura ILX Acura ILX

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Jeep #Acura #Dodge #spoľahlivosť áut #Consumer Reports
Články podľa značiek