Hyundai a Kia musia zvolať v Kórei 240 000 áut. Zhasína im motor

Hyundai a Kia majú na domácom trhu problém. Veľkú „zvolávačku“ ich modelov nariadila priamo juhokórejská vláda. Ide o päť porúch pri dvanástich modeloch oboch značiek.

16.05.2017 19:00
Hyundai - logo Foto:
Je to prvýkrát, čo automobilkám v Kórei nariadila zvolávaciu akciu priamo vláda. Má ísť o päť technických problémov pri dvanástich modeloch značiek Hyundai a Kia.
debata (1)

Juhokórejská vláda nariadila automobilkám Hyundai a Kia zvolať v Kórei približne 240 000 áut. Obe firmy to potvrdili po oznámení juhokórejského ministerstva dopravy. Ministerstvo zároveň požiadalo prokuratúru v Soule, aby vyšetrila, či spoločnosti neutajovali bezpečnostné chyby, o ktorých ako prvý informoval úrady jeden z pracovníkov Hyundaiu.

Rozhodnutie ministerstva je prvým prípadom, keď juhokórejská vláda nariadila automobilkám stiahnutie vozidiel z trhu. Je to ďalšia rana pre Hyundai, najväčšieho juhokórejského výrobcu áut, ktorého podiel na domácom trhu klesol v tomto roku na rekordné minimum a ktorý má pre politické napätie veľké problémy s odbytom v Číne.

Zvolávanie áut nariadilo ministerstvo po zistení piatich porúch pri dvanástich modelov značiek Hyundai a Kia. Už minulý mesiac obe automobilky ponúkli majiteľom svojich vozidiel v Južnej Kórei a USA zadarmo opraviť asi 1,5 milióna áut pre poruchu, ktorá môže viesť k samovoľnému vypnutiu motora. Rovnako o tomto probléme v oboch krajinách ako prvý informoval jeden z inžinierov Hyundaia, uviedla agentúra Reuters.

Čistý zisk Hyundaiu klesol za prvý štvrťrok o 21 % a spoločnosť tak zaznamenala už 13. štvrťrok za sebou zhoršenie. Hyundai je spolu s dcérskou spoločnosťou Kia Motors piatym najväčším výrobcom áut na svete. Hyundai a Kia v spoločnom vyhlásení uviedli, že nariadenie prijímajú a že zatiaľ nemajú informácie o tom, že by v dôsledku technických nedostatkov došlo k zraneniu alebo nehode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #zvolávacia akcia
Články podľa značiek